Alla inlägg under december 2016

Av Svensson Svensson - 2 december 2016 12:00

2 dec

 

 

Av Svensson Svensson - 2 december 2016 06:45

Senap är skoj att göra själv, gärna i flera olika smaker till julbordet. Det bästa med att göra själv är att man visserligen utgår ifrån receptet men ändå kan variera mängden smak så att det passar en själv. Man tar lite mer av det man gillar o lite mindre av det man inte gillar lika mycket - eller så byter man ut så att man får just den smak o styrka i smaken man själv föredrar.

 

 

 

 



Hemgjord senap med smak av ingefära och kardemumma
ca 3 dl

 

Den här senapen kombinerar hettan hos ingefäran med kryddigheten från kardemumman. Det är en härlig kombination som passar till skinkan, korven eller bara på smörgåsen.

 

 

Ingredienser:

  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 1 dl vatten
  • 3 1/2 msk gula senapsfrön
  • 2 msk bruna senapsfrön
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 krm kardemummakärnor
  • 4 msk rårörsocker
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 msk olja

 

 

Så här gör du:

Värm vinäger och vatten så att det nästan kokar, ta av från värmen och rör ner senapsfröna.

 

Plasta eller lägg lock på kastrullen och låt dra 1 timme.

 

Skala och riv ingefäran och mortla kardemummakärnorna grovt.

 

Häll senapsfröblandningen i en mixer tillsammans med ingefära, kardemumma, socker och salt.


Mixa ca 5 minuter.


Avsluta med oljan.

 

Lägg senapen i burk med lock och ställ kallt i 1-2 dagar innan den används.

 

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 1 december 2016 12:00

Jag bara älskade deras kalendrar - med sorg varje år jag inser att näää det kommer ingen i år.

 

Men det går ju bra att återuppleva gamla luckor :)

 

1 dec

 

     

Av Svensson Svensson - 1 december 2016 06:45

Glaserade revbensspjäll är det nog många som har på julbordet - då oftast honungsglaserade. Mums det är gott, men det är inte fel att prova på lite andra smaker också som denna marinad som ger en god smak åt revbenen. Om man inte vill prova den på julbordet med julpickles som tillbehpsså är det inte fel att istället ha den som middag med klyftpotatis och en god sallad.

 

 

 

 



Svartvinbärsmarinerade revbensspjäll med julpickles
ca 8 bufféportioner


Revbensspjäll


Ingredienser:

  • 1 – 1,5 kg revbensspjäll (rimmat)
  • 2 msk flytande honung
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl svartvinbärssaft
  • 2 tsk mald ingefära

Blanda honung, vinäger, vinbärssaft och ingefära.

Lägg revbensspjället i dubbla fryspåsar, häll på marinaden, knyt ihop påsen och massera runt marinaden.

Låt köttet marinera ca 1 dygn i kylskåpet. Vänd påsen då och då.

 

Sätt ugnen på 175°C.

Häll marinaden i en kastrull och koka tills den blir simmig.

Lägg spjällen med bensidan upp i en ugnssäker form.

Sätt formen mitt i ugnen tills revbenens innertemperatur är ca 85°C, 1 1/2- 2 timmar.

Vänd spjällen då och då och pensla med marinaden mot slutet.

Skär spjällen i mindre bitar och servera med julpickles.

 

 



Pickles

 

  • 3 morötter
  • 1 liten kålrot
  • 250 g pärllök
  • 1 gurka
  • 1/2 dl ättika (12%)
  • 3 dl strösocker
  • 4 1/2 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 pomeransskal
  • Salt

Skala morötter, kålrot och lök. Skiva morötterna, skär kålroten i ca 2 cm stora tärningar. Dela gurkan på längden, kärna ur och skär i breda halvmånar. 

Koka upp ättika, socker och vatten tillsammans med kryddor och pomerans.

Koka morötter, lök och kålrötter i saltat vatten 7-8 minuter. Häll av dem i ett durkslag. Lägg morötter, kålrot, lök och gurka i ättikslagen. Låt det bli kallt. Låt picklesen stå i kylen minst ett dygn.

Jul · Recept

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards