Alla inlägg under december 2016

Av Svensson Svensson - 10 december 2016 06:45



Finns det något godare pålägg än leverpastej med inlagd gurka? Nej jag tycker inte det, ofta blir det köpt både skivbar o bredbar. Men just till julen började för några år sedan göra egen, det var skoj att prova göra den själv, smaken blev jätte god så nu ska det göras leverpastej till julen lite som tradition. Men visst det går inte att jämföra smaken på köpt eller hemmagjord – det är två helt olika upplevelser – o egen gjord är alltid alltid godast i allt ätbart.

 

   

 

 

 

Leverpastej

 

 

Ingredienser­:

400 g nötlever

  • 1 gul lök
  • 1 litet, syrligt äpple
  • 50 g ansjovisfilé
  • 200 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • ½ msk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk torkad mejram
  • ev 1 msk konjak eller sherry

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

 

Skär levern i bitar.

 

Skala och klyfta löken.

 

Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.

 

Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i en matberedare eller köttkvarn.

 


Kör så att allt blandas eller mal två gånger.

 


Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram och ev konjak/sherry

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 9 december 2016 16:45

I år har jag sagt att jag inte skulle julpynta alls.

Så sprang jag på någon söt tomte när jag var i stan (Stockholm) o handlade som fick följa med hem, någon liten ljusslinga, något rött ljus osv... Så det blev både julblommor (amaryllis, julstjärna o hyacinter) advenstljusstake, adventsstjärnor i fönstren, julgardiner o några tomatar *ler* det gick inte att låta bli.

 

 

 

 

 

Det jag är mest ledsen över att några av mina pynt som var mina favoriter är borta - ja nu är det inte nu dom försvann, det fixade mössen för några år sedan... tuggade sönder. 

 

Det var två bollar, typ snöstjärnor, som varit pynt i butik. Jag hade fått dom av en kompis mormor - o jag bara älskade dessa silverglänsande snöstjärnor - hänga i fönstren. Har kikat lite efter liknande men inte hittat.

 

Man fällde ihop dom platta - likt advensstjärnorna - sen fällde man ut dom o fäste ihop dom - som sagt DET var pynt jag älskade.
Samma från jag var barn, en tomte som var min, som stod på golvet, ganska hög, med en lykta i handen som lös - farmor hade en likadan - jag fick en som stod hemma varje jul. Den tomten hade jag gärna haft kvar... vet inte var den tog vägen - har en liten liten aning i bakhuvudet - ett ex lät tomten flytta med honom när vi bröt upp. Men minnet finns där ialla fall o jag ler bara jag ser bilden inom mig.

 

Nytt har jag faktiskt två silverbollar - i metall - som jag gillar - vet inte varför men dom är sånna som jag verkligen tycker om. Och dom ska letas upp, sättas upp - sett dom i lådor som packats om... så bara rota på igen *ler*

 

I år - tyvärr säsongs pynt - så blev kransen en helt klar favorit o det finns risk att det byggs upp en likadan kommande år också *ler*

 

 

 

Har du något julpynt som är favorit som du inte vill vara utan eller som betytt något för dig sen du var liten?

 

 

 

 

 

 

Jul · Listor
Av Svensson Svensson - 9 december 2016 06:45


 

Ett sätt att snabbgrava laxen – på bara 4 timmar – är att låta den ligga i vätska. Man får en saftig lax o den med apelsinsmak blev en favorit för några år sedan när äldsta dottern gick på gymnasiet – hotell o restaurang linjen – o jag fick smaka apelsingravad lax för första gången.

 

 

 

 

Snabbgravad apelsinlax med örtmajonäs

4 port

 

Ingredienser:

•          500 g laxfilé
•           2 msk salt
•           2 msk socker
•           1 dl konc apelsinjuice
•           3 msk finrivet apelsinskal
•           2 tsk torkad rosmarin

 

Örtmajonäs:

•         1 dl majonnäs

•         2 msk hackad persilja

 

Så här gör du:

  1. Skär bort eventuellt skinn från laxen.

  2. Blanda salt och socker med apelsinjuicen. Koka upp. Tillsätt apelsinskal och rosmarin. Låt svalna.

  3. Häll vätskan i en plastpåse och lägg i laxen. Knyt ihop påsen och skaka/gnid in.

  4. Lägg påsen på ett fat i kylen 4 timmar. Vänd efter halva tiden.

  5. Örtmajonnäs: Blanda ihop majonnäs och persilja.

  6. Ta upp laxen och skär i skivor. Servera med majonnäsen och gärna en sallad med tunt, hyvlad fänkål smaksatt med olivolja, färskpressad citronjuice, salt och peppar.

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 8 december 2016 18:39

Äntligen äntligen kan jag ta en dusch o bara stå o njuta - det gjorde jag imorse när jag kom hem o så nu här ikväll - det var nästan så att jag inte trodde det var sant - att jag kunde bara få stå där o njuta.

 

Jo jag har äntligen haft fastighetsskötarna här o fixat lite i lägenheten - som att byta en packning så att droppet i köket är borta - jag behöver inte lirka med kranen för att det ska sluta droppa - vilket tog en tid.

Jag har fått en ny blandare i duschen - för den som satt där gick inte att ställa in temperaturen på vattnet - från start var det väl så att man kunde om man var snabb - duscha. Men så försökte "vi" oss på att ta i o dra runt kranen för att ställa om temeraturen vilket innebar att det istället för kallare blev varmare - o då menar jag skollhett.... 

Först iskallt - men bättre, så man var snabb som attans innan det blev skollhett. Nu har dom äntligen varit här o bytt - o det är helt underbart härligt att slippa åka bort för att duscha o tvätta håret eller vara snabb o hitta lösningar.... NU bara njuta...

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards