Alla inlägg under december 2016

Av Svensson Svensson - 4 december 2016 06:45

Äggtoddy är något jag kommer ihåg från farmor - men det var till oss barn en alkoholfri variant - men till domvuxna var det även en skvätt av den varan också - då jag var liten så har jag faktiskt ingen aning om vilken sort. Men läser man recept för äggtoddy så kan man helt klart ha i den sorten sprit man själv gillar. Eller överlag ha i smaker man själv gillar. Varm eller kall, som man själv foredrar.

 

Min farmor gjorde sin toddy på ägg o socker sen blandades färskpressad apelsin i, det här med ägg o socker som vispas pösigt o sen blandas någon form av vätska i - t ex konjak. Det är den enkla varianten som går lätt att vispa ihop.

 

 

 


Äggtoddy
4-6 glas

 

Inredienser:

  •  4 ägg, endast gulan
  •  1 dl socker
  •  1 dl kokande vatten eller het mjölk
  •  2 msk konjak, whisky, rom, apelsinjuice eller chokladmjölk - välj en eller flera
    (väljer man mer av smak-vätskan, tar man mindre av den heta vätskan)

 

Gör så här:


Vispa äggulor och socker riktigt kraftigt tills det blir ljust och tjockt.

Blanda i sprit eller juice och fördela i glasen.

Fyll försiktigt på valfri mängd hett vätska.

 

 

 

 

Det finns dock en lite mer avancerad variant. Med flera ingredienser. Som denna...

 

 

 

 

 

 

Amerikansk äggtoddy
4-6 glas

 


Ingredienser:


  • 3 ägg
  • 3/4 dl socker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl kaffegrädde
  • 2 dl mjölk
  • muskotnöt, fint riven
  • ½ dl rom
  • 2 dl whisky

 


Dela äggen, vitorna i en skål, gulorna i en.

 

Vispa vitorna styva.

 

Vispa gulorna med sockret, tills sockret inte "hörs" o det är fluffigt o ljust.

 

Vispa vispgrädden separat.

 

Vänd ner vitorna i kaffegrädden med mjölken och gulorna.

 

Tillsätt spriten långsamt, vänd ner vispgrädden och rör om försiktigt.

 

Häll upp i glas och toppa med nyriven muskot.

 

- Denna variant som varm, ja det finns lite olika varianter på hur man värmer, genom att ta mjölken sist o ha den het. Eller att blanda allt utan spriten o värma upp den för att det sista ha i spriten. Man får kanske prova sig fram själv.

 

 

 

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 3 december 2016 21:29

Min syster delar ett inlägg med denna tröja o mugg - och det känns bra att hon känner sig trygg med att jag ställer upp för henne om det behövs...

jag kan bara säga detsamma - jag har också en syster som.... o jag är inte rädd för att dra nytta av det om det krävs *ler*

 

 

 

 

Av Svensson Svensson - 3 december 2016 06:45

Alla recept behöver ju inte vara till just julbordet, det kan ju vara middagar för o efter men med tema jul. Kan ju vara lite roligt att bjuda på o fråga om någon kan lista ut vilken ingrediens som finns i rätten som hör julen till *ler*


 



Julmustkyckling

 


Ingredienser:

  • 500 g kycklingbröstfilé
  • Smör
  • 2 dl minifraiche
  • 2 dl julmust
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 msk kinesisk soja

 

Gör så här:

Bryn kycklingen i smör på båda sidor i en stekpanna.

 

Blanda minifraiche, julmust, buljongtärning, ingefära, rosmarin och soja i en traktörpanna.

 

Lägg i kycklingen och låt koka ca 10 min.

 

Garnera ev med färsk rosmarin.

 

Servera med potatis och frästa grönsaker.

Jul · Recept

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards