Alla inlägg under december 2016

Av Svensson Svensson - 18 december 2016 06:45


Den är kryddad med en aningens vodka och är något hetare än den klassiska gubbröran. 

 

Toppad med löjrom ger den extra touchen. 

 

 

 


Het Gubbröra

 4 portioner



Ingredienser:

  • 200 g matjesill (200 g)
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 msk majonäs
  • 3 st hårdkokta ägg
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • 2-3 msk finhackad dill
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 1 st rödlök finhackad
  • 2 msk vodka

Garnerring:

  • 150 g löjrom
  • färsk dill
  • finhackad gräslök

Servera på:

  • 4 Malaxlimpa eller annat gott rågbröd
  • smör till stekningen

Så här gör du: 

Börja med att skiva matjesillen fint.


Blanda därefter i crème fraiche och majonäs i en skål tillsammans med matjesillen.


Finhacka rödlök, gräslök och dill.


Hacka äggen och lägg alltsammans i skålen med sillblandningen.


Blanda i vodka och citronsaft. Salta och peppra. Ställ in i kylen.


Stek brödskivorna i smör tills de har blivit som rostade.


Lägg på rikligt med gubbröra på varje brödskiva.

Toppa med löjrom, dill, gräslök och en bit citron.



ÄT och NJUT!

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 17 december 2016 13:15

... över julen

 

Det här är något som Rituals Cosmetics uppmanar oss till att göra eller mer utmanar oss att göra – dom har till o med gjort en egen sida på facebook för detta - https://www.facebook.com/events/210956179339015/ -

så här skriver dom i det mail som droppade ner i min inbox – ”Vi älskar våra smartphones. De hjälper oss att bli mer produktiva, de underhåller oss och låter oss kommunicera utan ansträngning. Men de kan också få oss att glömma bort att uppmärksamma världen runt omkring oss. Låt oss verkligen umgås med varandra under vinterns festligheter. Var med i… ”

 

Utmaningen är att lägga bort sin mobil mellan den 24 dec kl 18.00 till 25 dec kl 23.00 Som jag ser det så kan man anpassa tiden för hur ens egna julfirande ser ut - kanske börja tidigare på julafton för att det är då släkten samlas för mat, Kalle Ankas jul o julklappar. Kanske till o med börja på kvällen den 23e då många träffas för Uppesittarkväll. Huvudsaken är att man just avstår från mobilen under den tid man umgås med andra... eller tar något timme av egentid i tysthet o bara njuter av att vara.

 

Och visst är det en jätte trevlig tanke – att lägga ifrån sig mobilerna ute i hallen med ytterkläderna o sen umgås utan att någon sitter med sin mobil i handen någon gång under den tid man är tillsammans. Har man brist på sysselsättning under någon tid – när maten görs, eller man väntar på Kalle Ankas jul, julklappsutdelning osv – så kan man spela spel tillsammans. *ler*

 

     

 

 

Man klarade sig förr utan att ha mobilen klistrad i handen så kan man nog göra det nu också för någon timme.

Jag tänker på det här med att vara social – mobil…. Jag har en nära vän som har en partner som är har vad jag kallar det en ”sjuklig” vilja att få vara i centrum, kan allt, vet allt – bäst, kontrollerande som få… men just det där att hela tiden måste h*n ha kontakt med någon… om inte partnern, så barnen, om inte dom så en vän, om inte dom så en bekant - bara det är någon...
När jag säger att det är ett  onormalt sätt att hela tiden vilja stå i centrum så får jag svar att både partnern o även vänner säger att h*n bara är såååå social – alltid varit. MEN säger då jag, jag ser inget direkt socialt i sättet – för OM man är sååå otroligt social tar man varje tillfälle till att UMGÅS med andra, prata med andra…. Men får inte den här personen stå i centrum så är h*n inte ett dugg intresserad av andra personer runt sig.

 

Exempel – jag var med på ett 45-år kalas. Lagom mycket folk runt fikabordet – alla kunde vara delaktiga i samtalet o alla var delaktiga, utom….
Jag hade inte träffat dom flesta av alla som var där, flera av dom andra hade träffats vid tidigare firandes men inte att dom umgås – ändå var alla med i samtalen, utom… Det pratades om andra kulturer, resor, jobb i allt möjligt annat – det fanns samtalsämne för alla intressen OM man är social. Åh andra sidan är man så social så kan man också prata om allt, med alla… för man är social! 
Är man social, inte bara vill få stå i centrum, så har man en socialkompetens som gör att man kan samtala med alla om allt, men är lyhörd, man lyssnar på andra, men tycker att det är skoj att bolla tankar, utbyta erfarenheter...

 

Men den här personen då, som var utom… h*n satt på ena ändan av bordet, deltog inte i ett enda ämne som pratades om, försökte inte ens delta i samtalen som pågick… varför… tja inte för att h*n är social ialla fall… för h*n satt under hela tiden med sin mobil i högsta hugget o surfade. Så som jag såg det – för den här personen var det inga som helst nya personer som var där, så man kan inte säga att personen var ”blyg” – för det vet jag också att personen INTE är, h*n far fram o pratar med allt o alla, gärna talar om hur saker ska göras, hur bra h*n är på…. Men nu fick inte h*n vara i centrum, nu pratade verkligen alla andra med alla – det var ett härligt samtal med olika ämnen som for runt bordet, alla var delaktiga alla hade något att säga o alla lyssnade. Och jag som inte är social eller hade träffat flera av dom runt bordet tidigare deltog med glädje.
Vet att jag när jag gick därifrån just tänkte på den saken, att det hade varit så trevligt för att alla var delaktiga – utom….

 

     

 

Så tänker man på det så är det här med en liten låda att lägga ifrån sig mobilerna när man kommer inte alls så dum *Ler*…  så måste man vara lite delaktig i livet som finns runt omkring en. Vill man inte prata själv så kan man lära sig mycket om allt o inget men framför allt om personer som finns runt en genom att bara lyssna.


Så utmaningen som Rituals Cometics ger oss – att vara lite mer sociala, lite mer i nuet, njuta av allt annat som finns UTAN mobilen är inte alls dum.
MEN klart att jag måste bara ha min mobil nära mig… för att… *ler*…. Ja ialla fall den 25e ifall att *ler*

Av Svensson Svensson - 17 december 2016 12:00

     

Av Svensson Svensson - 17 december 2016 06:45


 

 

 

Hembakad klassisk kavring
2 limpor

 

Ingredienser:

6 dl filmjölk

4 dl sirap, mörk

2,5 tsk bikarbonat

4 dl vetemjöl, special

8 dl rågsikt

1 tsk salt

 

Tillagning:

1. Receptet ger 2 limpor.

2. Sätt ugnen på 180 grader.

3. Smörj två avlånga brödformar (1,5 liters formar). Strö vetemjöl eller ströbröd på kanterna så att kavringen inte fastnar.

4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap, blanda snabbt till en tjock smet. Rör med en slev eller försiktigt med en visp. Smeten blir lös och påminner om en sockerkakssmet. Tänk på att inte vispa smeten för hårt eller köra den för länge i degblandaren då den blir seg.

5. Häll upp smeten i formarna. Fyll upp till ¾ av formen för att få höga och fina kavringar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 16 december 2016 12:00


     

Av Svensson Svensson - 16 december 2016 08:53

Ja o nu svär jag glatt - för det blir ju svordomar när man på något sätt ska uttrycka något starkt - även positivt. Och det är just en otroligt positiv känsla jag förmedlar nu. Från igår kväll o natt.
 
Vilket gäng vi var som jobbade igår kväll - jag säger bara - dom bästa. (Åh andra sidan så frågar du mig vilka som är dom bästa att jobba ihop med så kommer jag rabbla en massa namn, o till slut så är det mer eller mindre alla ... vi är ett härligt gäng båda heltidare o extra förare som ställer upp på varandra - så listan över “dom bästa” blir låååång *ler*) Men igår kväll, det är inte skoj ha telefonen när det ringer så.... men att då ha dom här i gänget så är man lugn o trygg. Man tar glatt emot samtal efter samtal - beställning efter beställning, o kör själv så många kunder man hinner med - samt har på lager i huvudet allt tills man får möjlighet till papper o penna o skriva ner...
 
Här var det ganska lugnt först, det var sådär så att man sneglade på klockan o tänkte - bra jag stoppar in bilen för “bad” lite tidigare så kommer jag vara klar när jag slutar o kunnat göra mer än en snabbvariant av “bad”... men ack vad jag bedrog mig... straxt innan började det ringa - det var folk som skulle ner på krogen, från krogen o julbord, som kom med tåget - lite fler än normalt, det är ju julbord för många så det tas senare tåg hem.
 
Men vi som skulle sluta stannar snällt kvar, alla kör på o så tänker jag, bra då tar vi alla som kommer från tåget 23.05, blir inte så sent, tar en kort körning så får dom som jobbar natt ta dom långa... o jo då, det började med kort - blev en lite längre... Sen blev det ännu mer fart på telefonen - inte nog med att det rasade in bokningar från sista tåget hem från Stockholm (00.05) Nu hade militärer en hel grupp på över 25 personer haft middag klart på regementet o ville till krogen...
 
På det var det sjukresor - liggande till Uppsala vilket gjorde att den föraren försvann helt under just dom här timmarna när det var som värst - sen någon kortis lokalt...
 
Kunder som åkte med mig sa skrattande när dom släpptes av att dom nu förstod att det var lite väntetid trots att det var vardagsnatt i vår lilla stad - ibland är det bra att vissa som kan vara lite gnälliga när man säger att det är väntetid på 20-25 min eller mer - får den upplevelsen - hör hur mycket det ringer *ler*...
 
Men till slut blev det lugnt - efter att ha kört på så man tappade räkningen på hur många beställningar som kom in - bara matade ut dom till mina härliga underbara medarbetare denna kväll/natt. Härlig - ja jag säger “christmas spirit” från både dom o kunder. Skrattandes tog i oss igenom anstormningen ... för det var ju inte bara här på orten som folk vill till o från krogen, eller hem från julbord - det var julbordsätare från Stockholm som kom med tåget samt att det var Kent, vilket gav en hel del hemkommande personer extra.
 
Och det är då det när man sitter i bilen, loggar ur, lämnar ifrån mig telefonen som tanken kommer “fy fan va bra vi är, vilket gäng...” så vill jag bara krama om alla på engång. Även om det är mycket, även om det är stressigt, även om man får hitta lösningar som samåkningar, även om telefonen ringer konstant... så ger sådana här timmar en otrolig härlig känsla efteråt, en positiv energi av att vara i ett gäng av den här kalibern.
 
Igår hamnade jag i “fel bil” eller märke ska jag säga... jag kör ju bara Volvo *ler*... men igår blev det en.... ja jag kan knappt ta ordet i min mun - nej jag kör inte det märket så jag säger att jag kör “vlovlo” - jag måste bara komma på hur jag ska ta bort det där uppstickande emblemet som sitter fram o syns i blickfånget hela tiden *ler*....
 
Nya bilar oavsett märke är alltid lite knepiga att börja köra, delvis att känna av hur bilen beter sig - speciellt nu när det är halt väglag - för att inte tala om att lära sig hitta var alla reglage, knappar sitter... Som när det blir f*n så varmt i rumpan o jag letar förbrilt efter knappen, reglaget, var stänger jag av... hur kommer det sig att det slagits på.... varmt var det, o varmare blev det... men inte sjutton hittade jag något reglage... tills jag såg... det läs små små röda lampor i dörren... Jo då tittar jag lite närmare - jo se där, ett säte.... trycker på knappen o jaaaa det verkar vara rätt, se nu kan jag sitta på sätet utan att få brända skinkor.
 
Eller när man sitter o letar efter växelspaken för att lägga i backen, i mellankonsolen o där finns ingen - den sitter ju vid ratten. Eller hur fel det känns att föra uppåt som känns framåt när man ska backa... ja jag vet allt är vanesaker, man lär sig... o det tog faktiskt kort tid för att inte behöva tänka på just åt vilket håll backen låg eller hur man la i parkeringsläge...
 
Det var lite så flera gånger under kvällen... undrar var... jag provar... nehe... eller yes det var rätt reglage/knapp... småskrattandes åt sig själv. Men hur kan man ha så nya bil o sen sätta på så smååå backspeglar ?? Det är ju inte större än tandläkarspeglar - små små .... ja ja okey jag överdrev väl lite nu då, riktigt så små är dom inte - men nästan. Man måste ju se - bra i dom... skitsamma hur mycket backsensorer o bilder man kan se inne i bilen - vad sker när det inte fungerar??? Jag ger mig svaret själv direkt - folk som förlitar sig på tekniken o inte håller koll på bilens hörn kör in i saker, som murar, stenar o träd.... resultat - trasig bil.
 
Jag anser alltså då som ni förstår att man ska ha koll på var man har bilens hörn, att man ska hålla koll på vad som sker runtomkring bilen. För att göra det måste man kunna sitta nog högt upp - att sitta nere på golvet o knappt se över panelen är i mina ögon inte att köra säkert - det ser oproffsigt ut, det ser osäkert ut... men då gäller det ju också att man kan höja sätet - men se det var lite dåligt med det i den här bilen - visst en bit - men jag tycker jag satt på tok för lågt, nu är jag inte direkt kort även om jag inte är jätte lång heller - men om jag tyckte att man satt för lågt o inte såg ordentligt - hur ska då som som är kortare än mig känna?
 
Småskrattar lite åt en episod i natt - jag kör en kund, som kommenterar att ta det försiktigt på vår väg, den är så hal.... När vi kommer fram o kunden betalar så säger kunden - det där kändes tryggt o säkert, det märks att du är van vid bilen o hur den är på halt underlag. Jag fnissar lite inombords o säger högt, tack det var skönt att höra att du kände dig trygg. Kör därifrån ännu mer fnissandes med tanken - du skulle bara veta hur länge jag kört bilen... det är ju hela ca 4 h, så jaa jag är jätte van vid den, den här “vlovlon” *ler*. Men längtar tillbaka till min “femman” igen...
 
Det är sånna här gången som man kommer hem o saknar någon att ösa ur sig till eller mer dela det som skett - få det ur sig. Det är inte bara negativa saker man behöver få prata av sig om, utan även roliga saker, få någon att skratta tillsammans med över något som skett. Nu fick jag sova en stund, men har fått delat, skrattat o pratat av mig lite här på morgonen. Det är bara så härligt att få göra det - frågan är om det är att prata med någon eller mer just vem någon är man pratar o delar med? Det svar jag måste ge på den frågan - ja jag svarar mig själv mycket - det är att det viktigaste är vem... ialla fall för mig. För jag kan dela vissa saker men det är inte rätt känsla förrän jag delat med “rätt” person.
 
Nu startar dagen, på programmet står det en promenad lagom lång om jag få tussen vaken nog att vilja gå med, hon tycker säkert att vi ju redan varit ute så det räcker på ett tag. Sen ska julkorten postas, jag ska sätta upp en girlang av fusk granris - jag som inte skulle julpynta... Kunde inte låta bli, ska se vad jag gör av den, antagligen så kommer den kapas, det behövs absolut inte 2,5 meter dit där jag tänkte mig den - men massor av röda rosetter - o helst hade jag velat ha på sprayat vit snö o glitter - men det får vara i år ialla fall. Ska se var jag hittar på att använda det som blir över när jag tagit den bit jag vill ha. Ska nog gå att hitta på något skoj med den biten också *ler*

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards