Alla inlägg under december 2016

Av Svensson Svensson - 20 december 2016 06:45


 

 

Sillsallad är något som fanns på julbordet när jag var liten, men det fanns alltid kvar, det tog aldrig slut – det är ialla fall det minne jag själv har. Rödbetssallad det tog slut men inte sillsallad. Sen har jag alltid själv haft med det – inte för att någon annan gillar det utan för att jag själv gillar sillsallad. Den ska liksom vara med på julbordet. Men det var bara jag som åt. Jag har aldrig själv gjort den, för att det har känts onödigt att göra själv, det blir mer än vad som äts upp. Jag har köpt en liten burk till mig själv. Men sen å andra sidan hade man gjort den själv kanske flera tyckt om den. Så jag funderar på om tiden finns att prova göra själv, men kan ju göra en halv sats



 




Sillsallad


Du behöver:

  • 4 st urvattnade sillfiléer (ca 200 g)
  • 200 g rödbetor, kokta, inlagda
  • 1 st rödlök
  • 1 st äpple
  • 1 st saltgurka
  • 2 st medelstora kalla, kokta potatisar
  • 1 krm mald kryddnejlika
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak


Gör så här:
(skär i bitar – man kan själv välja att tärna eller strimla)

 

Häll av spadet från sillen och skär den i bitar.

 

Skiva rödbetorna och skär dem sedan i bitar

 

Skala och skär rödlöken.

 

Kärna ur och skiva äpplet.

Skär det i bitar.

 

Skär saltgurka och potatis i små tärningar.

 

Blanda ihop alla ingredienser till salladen.

 

Krydda med kryddnejlika.

 

Smaka av med salt och peppar

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 19 december 2016 06:45


Det här är ett snabbt recept att baka ett saftigt smakrikt bröd som inte behöver jäsa.



   



Vörtbröd
1 limpa




Ingredienser:

  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl rågkross
  • 4 dl vetemjöl
  • 4 msk vört
  • 1 dl russin
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 dl lättöl
  • 2 dl mild yoghurt
  • 3/4 dl mörk sirap
  • 1/2 dl rårörda lingon

 

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200°C.

 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i öl, yoghurt, sirap och lingon.

 

Klicka ner den lösa degen i en smord avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 liter per bröd.

 

Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.

 

Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 18 december 2016 09:01

oj vad tiden går fort, redan dax att tända sista ljuset - ändå nästan 1 vecka kvar till julfton.

 

Igår fick jag klart "julkorten" jag delvis lovade göra, delvis tyckte var roliga att göra som lite tidsfördiv för att jag hade bilder som jag bara måste leka lite med. Det är extra skoj när jag själv blir nöjd, när det blev som jag tänkt mig.

 

Synd det är en sån tråkig grå dag... inte direkt sugen till att gå ut på promenad, inte sugen på att baka, inte sugen på att slå in paket, inte sugen på.... mera bara ligga kvar o göra absolut inte, hela dagen... Men så blir det inte - snart är det full fart.

Men än drar jag på det, njuter av dofterna av varm choklad o saffran från varm lussebulle som doppas. Njuter av tända ljus o lite bakgrundsmusik, njuter av att känna en liten varm tuss ligga o sova hårt bakom min rygg "drömmer" så att hon svagt rör på sig.
Njuter av den påbörjade dagen.

 

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards