Alla inlägg under december 2016

Av Svensson Svensson - 12 december 2016 12:00


     

Av Svensson Svensson - 12 december 2016 06:45

 

Så jag småskrattade första gången jag läste detta recept – o nej jag har inte själv provat baka det, men smakat. Kanske inte direkt mitt val om jag måste välja en sak att ha som dessert på julbordet, då har vi en tradition från min farmor, ris ala malta. Men det här är ju jätte mycket jul, en julpudding, så tänkte att det kunde vara skoj att ta med det receptet nu inför julen.

 

Varför jag småskrattade? Jo det står att det är en förenklad version av den traditionella engelska julpuddingen??? Ja allt är ju relativt…. *ler*

 

 

 

 

Christmas pudding

 

Ingredienser:

  • 150 g torkade fikon
  • 125 g torkade aprikoser
  • 150 g urkärnade torkade plommon
  • 50 g torkade äppelringar
  • 50 g cockatailbär i kvartar
  • 100 g smör
  • 2 msk konjak
  • 3 msk portvin
  • saft och rivet skal av 1 citron och 1 apelsin
  • 1 1/2 dl brunt farinsocker
  • 25 g skalade och rostade mandlar, grovhackade
  • 2 uppvispade ägg
  • 1 syrligt äpple, skalat och urkärnat
  • 1 1/2 dl extra fint vetemjöl (innehåller bakpulver) eller 1 1/2 dl vetemjöl + 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk mald ingefära
  • 1/2 tsk riven muskot
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 85 g smulat, dagsgammalt vitt bröd

 

konjakssmör:

  • 50 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1-1 1/2 msk konjak

 

Sätt ugnen på 160 grader.

 

 

Hacka fikon, aprikoser, plommon och äppelringar för hand eller i matberedare.

 

Lägg smöret i botten av en kastrull och fyll på med den hackade frukten och glacerade körsbär, konjak, portvin, pressad citron- och apelsinsaft samt rivet skal av frukterna samt socker. Rör om och koka upp, låt sjuda på svag värme cirka 5 minuter.

 

Låt fruktmassan svalna och rör sedan i mandel, uppvispat ägg och äppeltärningar, mjöl, eventuellt bakpulver, kryddor och smulat bröd. Blanda massan ordentligt.

 

Skeda upp den i en eller två puddingformar eller kakform. Materialet ska tåla ugnsvärme. Täck formarna med smörgåspapper och sedan ugnsfolie. Grädda i vattenbad (ugnsform med hett vatten) i ugnen 3 timmar.

 

Julpuddingen kan ätas omgående om man vill eller lagras någon vecka och värmas i mikrovågsugn när den ska serveras. Konjakssmör är gott att servera till.

 

Rör smör och socker poröst. Blanda i konjaken lite i taget.

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 11 december 2016 15:21

 

Sitter uppkrupen i soffan, myser, snös ”småyr” utanför fönstret, massor av ljus är tända, tittar på en film på datorn – en julig film. Det har blivit just juliga filmer jag valt sista veckorna, måste säga att det känns mer jul i år än på många många år. På ett bra sätt, musik på radion, filmer med jultema… ja det känns riktigt mysigt *ler*

 

Äter pepparkaka med ädelost – valde en ny smak igår – det blev den med julkrydda. Tänk att pepparkaka o ädelost är en så god kombination. För något år sedan hade Kavli hade dom smaker, som whiskey o något annat kommer inte ihåg vad… men goda var dom ialla fall – jätte goda – godare än dom som kom efter.

 

 

 

 

Jag vet inte riktigt om jag gillar den här nya julkryddade… visst det är jul o den går an. Men inte den godaste jag smakat. Det är en liten besk eftersmak som jag märkt o det är den jag inte gillar.

 

Njuter av om här få dagarna vi får nu med snö – inte att det snöar tung snö, men att det blir så vackert, ljust o rent. Synd att det kommer förvinna i veckan.

 

 

 

 

Även om snön är vacker så att köra 11,5 h gör att man är ganska slut när man kommer ur bilen. Koncentration, fokus är 110% NÄR man jobbar o när man loggat ur, går ur bilen så kommer tröttheten. Mest är det i huvudet – man är tom efter allt prat som är en helgnatt *ler*
Så mycket positivt som varit i natt så önskar jag alltid arbetspassen kunde få vara… för att inte tala om avslutet *ler*. Jag funderade lite med trötta tankar när jag tog mig uppför trappan… var det sista avslut på natten eller en bra start på morgonen?

 

Ja tänk... redan 3e advent 

 

 

Av Svensson Svensson - 11 december 2016 06:45

Fortsätter på temat leverpastej, men här är det mer att man leker lite vidare med smaker på redan färdig pastej. Som här på endivblad som en förrätt, eller plockrätt på buffébordet - eller varför inte liten runt grov brödbit som botten.

 

 

 

 

 

Konjaksspetsa leverpastej

Ca 30 portioner

 

Ingredienser: 

  • 500 g leverpastej
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 dl konjak
  • 1/2 tsk nymalen svartpeppar

Mixa leverpastej med grädde, konjak och peppar. Smaka ev av med mer konjak.

 

Spritsa ut o dekorera med kärnor från granatäpple

 

 

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 10 december 2016 15:36

Mina barn är det bästa jag har - det är ju så det ska vara o så alla föräldrar ska tänka o känna. Man kanske inte alltid tycker om sina barn (eller andra nära heller för den delen) man kanske inte alltid gillar det dom gör - men man får acceptera att ens barn växer upp o även om man inte alltid gillar allt så ÄLSKAR jag alltid mina tjejer. Det är på dom jag ser att jag inte varit så dålig ialla fall - för när jag ser dom, val dom gör, sättet dom har, hur dom tänker o agerar så är det ju faktiskt för att jag fostrat dom - ja det är något jag faktiskt tar på mig mer eller mindre hela äran av, hur dom är fostrade. Dom är så omtänksamma, kärleksfulla o har så många bra värderingar - jag är snopen själv ibland när jag blir påmind av dom själva o andra att det kommer från mig... 

 

Jag har verkligen lyckats med något här i livet *ler*.

 

Har precis haft min stora dotter här en stund - det var mysigt, det var ett tag sen. På tisdag ska jag o lilla göra julgodis. Jag tar tillfällena i akt o myser av dom när jag kan. Det är ju så när man har vuxna barn - dom har sitt eget liv o man får helt plötsligt egen tid *yes*.  

 

Och hon påminde mig igen om just det här att ens barn tar efter sina föräldrar eller förälder, dom formas - vi formas av våran uppväxt på gott o ont - det är härligt när det goda överväger o man som jag nu kan sitta ner o bara småle med en värma inom mig - det där är min dotter...

 

Satt faktiskt i natt på jobbet i bilen o smålog exakt så... jag körde ett gäng killar o en av dom säger, "men du är .... mamma" ja stämmer... så kom det en massa minnen o saker om henne o sen kommer det "ja just ja då är du ju även .....s mamma" Ja det stämmer det med...
En av dom andra killarna säger - men det var väldigt vad du visste mycket om dom... då kom svaret att ja det är två super snygga tjejer o så otroligt härliga. 
.... (den stora) vi gick i klasserna bredvid varandra i låg- o mellanstadiet o ..... var äldre till sättet än alla andra, så klok, o det var hon som tröstade o stöttade på skolgården, som gick in o stoppade mobbig. Många såg upp till henne för att hon var så otrolig mot alla. 

 

Kan man som mamma låta bli att bli varm av stolthet o småle... visst det är en del fyllesnack  - det blir lite "mer" av allt - men ändå - det finns mycket sanning i det som kommer då också - det liksom läcker ur utan tanke just då... o att då få höra så fina ord om båda mina tjejer - det värmer....

Ren vardagslyx att ha henne här en stund - vi pratade lite julafton -här planeras det in så att tider ska fungera - hon o jag jobbar - lilla är hemma o vi ska fira julafton där - o i år blir vi flera, vi får fint främmande - vi samlar ihop oss - släkten - för min syster med familj kommer att komma ner o fira med oss. Så jäkla skoj - att kunna samla ihop oss på samma ställe o fira tillsammans :)

 

Sen pratade vi om att hinna med att åka o hälsa på pappa/morfar också innan jul eller i mellandagarna - det ska nog gå att få till att vi alla tre är lediga samtidigt så vi kan komma iväg *ler*... Det är ju inte så långt att köra dit heller.

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards