Direktlänk till inlägg 16 december 2016

Julrecept - 16 dec

Av Svensson Svensson - 16 december 2016 06:45

 

Sill, massa olika sorters inlagd sill – det hör helt klart till julbordet eller ja alla våra helgers ”bord” kan man säga – midsommar o påsk ska också ha sill.

 

Det finns ju hur många smaker som helst att välja mellan, man kan köpa helt färdigt, halvt färdigt eller göra allt själv. Jag tror idag att det är det där med halvt färdigt som är det vanligaste – sillen är klar, man bara smaksätter på olika vis, det man själv gillar mest.

 

 

 

Löksill i klar spad

 

 

 

 

Ingrediener:

  • 1 förp inläggningssill/5-minuterssill
  • 2 dl lök, t ex gul lök, rödlök och purjo

 

Ättikslag:

  • 0.5 dl ättika 24%, gärna Perstorps
  • 3 dl strösocker
  • 2.5 dl vatten
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • 1 msk Bong Touch of Taste Ekologisk Grönsaksfond

 

Gör så här:

Låt sillen rinna av ordentligt.

Koka upp lagen och låt den kallna helt.

Varva lök och sill i en fin burk och fyll på med den kalla lagen så stt det täcker.

Låt sillen mogna i kylen minst 1 dygn

 

 

 

 

 

 

Whiskyspetsad Senapssill

 

 

 

 

  • 1 stor burk löksill (550g)
  • 2 msk whisky (ex. Glenlivet)
  • 3 msk grovkorning, stark senap
  • 3 msk finhackad rödlök
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 dl creme fraiche
  • 100g färskost med paprika och lök
  • 1 dl majonäs
  • salt, peppar

 

Skölj sillbitarna och låt dem rinna av i ett durkslag.

 

Rör ihop whisky, senap och finhackad rödlök med vinäger.

Vänd ner creme fraiche, färskost, majonäs och rör ihop.

Smaka av med salt och peppar och ha sedan ner sillen.

Rör ihop allt försiktigt och ha sedan ner i en burk eller skål.

Ställ svalt och låt den gärna stå till sig en dag innan servering

 

 

 

 

Peppar- och honungssill

 

 

 

Låt sillen rinna av. Skär den i bitar. Blanda creme fraiche, senap och socker. Rör ner sill och dill, låt stå till nästa dag.

 

INGREDIENSER:

  • 1                        5-minuterssill, förpackning (á 420 g)
  • 0,5 tsk              svartpeppar, hel
  • 0,5 tsk              grönpeppar, hel
  • 0,5 tsk              rosépeppar,, hel
  • 2 dl                   créme fraiche, lätt
  • 1 msk               honung, flytande
  • 0,5 krm            salt

 

GARNERING

  • 1 nypa              rosépeppar,, hel

 

 

 

 

 

 

Lingon-och pepparsill

 

 

 

Ingredienser:

  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättika (12%)
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk rosépepparkorn
  • 1 msk flytande honung
  • 1 morot
  • 1 rödlök
  • 2 dl frysta lingon
  • 4 lagerblad
  • 2 förp 5 min inläggningssill (à 240 g)

 

Till servering:

  • 1/2 kruka gräslök

 

Så här gör du:


Koka upp socker, vatten, ättika, pepparkorn och honung i en kastrull.

Skala och skär moroten och löken i skivor.

Lägg lingonen, lagerbladen och grönsakerna i lagen. Låt kallna.

Skär sillen i sneda bitar. Varva sill och lag i en burk. Låt stå i kylskåpet minst 1 dygn före servering.

Hacka gräslöken och servera till sillen.

 

 

 

 

 

Julsill

 

 

 

 

Ingredienser:

  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 10 cm purjolök

 

Ättikslag:

  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 1/2 dl vatten
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad

 

Sill:

  • 420 g inläggningssill på minuten
  • 1 lime
  • 1 apelsin

 

Så här gör du:

Skala lök och morot och ansa purjolöken. Skiva allt tunt på snedden.

 

Ättikslag:
Blanda socker, ättikssprit, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp.
Lägg ner lök, morot och purjo.

Låt lagen svalna.

 

Sill:
Skölj sillen och låt den rinna av.

Skär den i bitar.

 

Skölj limen och apelsinen och skär dem i skivor.

Lägg sillen och citrusskivorna i en burk och häll över lagen.

Låt den stå i kylen över natten.

 

 

 

 

 

Sill med mangocurry

 

 

 

 

Ingredienser:

  • 1 förpackning 5-minuterssill, ca 420 g
  • 1 gul lök
  • 1 dl hackad färsk gräslök
  • 2 tsk mangocurry-krydda
  • ½ tsk malen gurkmeja
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • 2½ dl gräddfil
  • 2 msk majonnäs

Gör så här:

Låt sillen rinna av och skär den i bitar.

Skala och strimla löken tunt.

Blanda lök, gräslök, curry, gurkmeja, peppar, gräddfil och majonnäs.

Vänd ner sillen.

Låt stå i kyl ett par timmar innan servering

 

 

 

Krämig dijon- o äppelsill

 

 

 

 

 

Ingredienser:

  • 210 g 5-minuterssill
  • ½ dl crème fraiche
  • ½ dl gräddfil
  • ½ dl dijonsenap
  • 2 msk hackad färsk dill
  • 1 grovt rivet äpple
  • 1 msk koncentrerad äppeljuice
  • ½ dl strimlad purjolök
  • salt och peppar

 

Gör så här:

Låt sillen rinna av ordentligt, skär den i bitar.

Vispa crème fraichen fast, ca 5 min, blanda med gräddfil, senap, dill, äpple, juice och purjolök. Smaka av med salt och peppar.

Blanda med sillen.

Låt stå i kyl minst 1 tim innan servering.

Jul · Recept
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards