Direktlänk till inlägg 7 november 2016

Kladdkakans Dag

Av Svensson Svensson - 7 november 2016 10:38

Här är en sån här sak ”igen” som jag från start tänk att en kladdkaka är en choklad – det är liksom bara så. Men sen har jag provat andra varianter o blivit lika såld på dom som originalet, choklad. För det är minst lika gott – sen om det är rätt att kalla det kladdkaka eller om man ska kalla det något annat – tja det kvittar – det är gott det räcker. Och idag är det kladdkakans dag. Så jag passar på att dela med mig dom andra smakerna av kladdkaka som jag provat o blivit förtjust i.


Som semmelkladdkaka – har ni inte smakat på en – jag bara säger då bara måste ni, den är bland det farligaste av farligast i hur god den är – helt underbart god.

 

 

 


Semmelkladdkaka
ca  8 bitar

Ingredienser:

  • 150 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 2 1/2 dl Kungsörnen ekologiskt vetemjö
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt


Topping:

  • 75 g mandelflagor
  • 2 dl vispgrädde
  • Florsocker
  • Smör till formen

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna.
  3. Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna.
  5. Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min.
  6. Låt kakan svalna.
  7. Rosta mandelflagorna i en stekpanna. Häll av på en tallrik och låt svalna.
  8. Vispa grädden lätt.
  9. Bred ut grädden över den avsvalnade kakan. Strö över mandelflagorna och pudra över lite florsocker. Klart att servera!

 


Sen kommer vi till några smaker om är lite juliga kan man säga – det är saffrans- och pepparkakskladdkaka. Det är också några ni inte får missa att prova – helt otroligt goda. Pepparkaksvarianten går ju att ”fuska” lite med genom att köpa färdig pepparkakskrydda istället… blir lika gott.



 



Pepparkladdkaka


Ingredienser:

  • 4 ½ dl strösocker
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 135 g smält smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk mald kryddnejlika
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1/4 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (180 om det är varmluftsugn).
  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
  3. Blanda ihop alla ingredienser utan att vispa, gärna det smälta fettet sist.
  4. Häll smeten i formen.
  5. Grädda i 35 minuter i mitten av ugnen.

 




Avslutar med en till gul kaka – en saffranskladdkaka – mums, fick smaka den första gången för något år sedan när lilla dottern kom hem med recept efter att ha smakat den på jobbet. Den är också väl värd att bjuda på.



 



Saffranskladdkaka
ca 8-10 bitar

 

Ingredienser:

Till formen:

  • ca 2 msk smör
  • ca 3 msk ströbröd (eller  ca 3 msk kokosflingor)

Saffranskladdkaka:

  • 150 g smör
  • 200 g vit choklad
  • 0.5 g (1 frp) saffran + 1 tsk strösocker
  • 1.5 dl strösocker
  • 0.25 tsk salt
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor. 
  2. Mät upp smöret i en kastrull.
  3. (Välj en kastrull som rymmer hela kladdkakesmeten med marginal så sparar du tid och disk. Jag har en såskastrull som rymmer 2 liter.)
  4. Smält smöret på svag värme utan att det börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen när nästan allt smöret smält och rör tills allt smör smält.
  5. Lägg i den vita chokladen i bitar och rör tills all choklad smält och tills det blir en jämn smet. (En jämn smet innebär att chokladen ska vara helt blandad med smöret, smöret ska alltså inte flyta ovanpå.)
  6. Ta fram en mortel och häll i saffran och tillsätt 1 tsk strösocker. Mortla en liten stund så att saffranet fördelas i sockret (tar kanske 30 sek - 1 min).
  7. (Syftet med detta är att man får ut mer smak ur saffranet när man gör så. Har man ingen mortel eller tidsbrist kan man hoppa över detta och bara hälla i saffranet som det är i nästa steg.)
  8. Tillsätt det mortlade saffranet, strösocker, salt och äggen till det smälta smöret blandat med chokladen.
  9. Vispa till en jämn smet. (Det går bra att använda elvisp.)
  10. Tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn smet.
  11. Grädda i 175°C i nedre delen av ungen i ca 20-30 minuter. Den ska vara rejält kladdig i mitten och om man skakar lite på formen ska det "gå en våg" genom kakan i mitten.
  12. Tänk på att ugnstiden är avgörande för kladdigheten. Om din form är större än 22 cm i diameter blir gräddningstiden kortare och är den mindre blir gräddningstiden längre. Jag gräddade min saffranskladdkaka (som syns på dessa bilder) i en form på 24 cm i diameter i exakt 20 minuter och den blev perfekt kladdig.
  13. Låt saffranskladdkakan svalna och låt den stå i kylskåp minst 1 timme.
  14. Pudra över florsocker vid servering.
  15. Servera saffranskladdkakan med lingongrädde eller vispad grädde.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards