Direktlänk till inlägg 9 november 2015

Att välja bort energitjuvar

Av Svensson Svensson - 9 november 2015 17:45


Alla har vi nog någon gång ramlat över en person som totalt suger musten ur alla i sin omgivning, (privat, jobbet, föreningen, hobby) på ett eller annat sätt. Antingen bara jobbig o vill få vara i centrum till varje pris, eller någon som till o med är elak mot andra i sina försök att verka bättre än alla andra människor. Någon som hittar fel hos andra när något sker men ser inte alls sin egen iblandning eller att egna handlingar kan göra att andra agerar på ett visst sätt. Allt från att försvara sig, ge igen eller bara nonchalera.

 

Energitjuvar tar energi, många ser det som att det är dom som är problemet, dom som stjäl all kraft o ork från en – det är deras fel. Jag hade nog också den inställningen väldigt länge – att det är personen som stjäl energin som är den som är skyldig.
Sen så läser jag en text där författaren skriver att det är man själv som är den skyldige. Men, men hur tänkte författaren nu, det kan väl aldrig vara den som utsätts fel?

 

Men så fick texten sjunka in, o då gick det upp för mig hur författaren menade. Det är inte vems fel det är, vem som är elak eller vem som offer som är huvudpoängen. Det är hur jag själv ansvarar för mitt eget liv, mitt eget mående o mina egna val.

 

Visst en energitjuv är inte en trevlig person – MEN den kan inte suga åt sig din ork o all energi om du inte själv tillåter den att göra det. Så det är faktiskt man själv som bestämmer, som ger tillåtelse för energitjuven att kunna agera o störa dig på olika sätt.

 

Om man inte släpper in dom, inte bryr sig om vad dom gör eller säger, om man inte berörs av dom på ett sätt som dom vill o mår bra av. Ja för det är faktiskt det dom gör, dom trivs o mår bra av att se att dom stör, att dom förstör  eller ja dom mår faktiskt bra till o med om dom inte vet utan bara tror. Men i det fallet när dom lever där i sin egen lilla tro om att deras ord o handlingar ens uppmärksammas o stör – ja då är det bara deras egna fantasi över hur viktiga dom är, men ingen störs av dom.

 

Och en sak har jag märkt om jag kikar på dessa personer som jag stött på som jag kallar energitjuvar – dom är väldigt ego o är så övertygade om att allt handlar om dom, dom gör aldrig fel – har alltid rätt… dom hittar sitt egna sätt att se på saker för att rättfärdiga sina egna handlingar. Sen förstår dom inte att om man på olika sätt, handlingar o ord försöker såra o förstöra så har dom bränt sina broar totalt. Nej dom tror att dom har rätt, det är dom som är fina snälla som förlåter….

 

Jag har haft mina år av olika måenden, jag har utvecklats som person, jag utvecklas fortfarande som person. Jag ser mina egna fel, jag ser vad som påverkar andra i mitt sätt att agera o jag förstår att om jag gör på ett sätt så får det konsekvenser – vilka jag då självklart får ta. Jag vet att det gäller att vara försiktig i hur jag agerar om jag är ledsen, sviken osv… för om jag gör o säger saker som sen inte går att laga så har jag bränt mina egna skepp. Det kommer inte finnas några skepp som seglar längre hur jag än försöker. Och därför tänker jag efter o använder mig bara av att bränna mina skepp totalt där jag verkligen vill ha det så… där jag väljer bort för att det får mig att må bra.

 

Det är inte hur andra mår, det är enbart mitt mående, mitt liv. Den här kunskapen om vikten av att göra val i livet – stå för dom – det har gjort mig till en varmare, mer förstående människa. Jag vet när jag ska slösa på min energi o inte – men det gör att jag inte behöver slösa tid ork energi på saker som gör att jag inte mår bra. Att vara kall, känslolös o inte bry mig om andra – det är för mig ett stadie där det verkligen gått utför. Men jag ser så många som har det sättet, bara ego kör över allt o alla omkring sig i den egna tron om att dom är bäst gör aldrig fel.
Jag gör fel, jag har mina sidor – jag vet att jag kommer att vara en underbar person för vissa, inte för andra – men så är det ju – vi kan inte passa alla – alla har vi olika sätt att leva, vad som är viktigt, värderingar osv…

 

Men att känna mig varm o kärleksfull, kunna välja att bara behålla positiva saker o helt släppa andra saker som tar energi från mig – det är verkligen härligt. Jag är en varm, älskande person och numer omger jag mig också bara med personer som har samma egenskaper – som är varma, förstående, kärleksfulla, omtänksamma, givande, som kan erkänna sina fel o som kan be om ursäkt…  andra personer får söka sig till likasinnade. 


 

 

 

Att beskriva en Energitjuv?


En energitjuv är en person som tar mer än vad han/hon ger. Tar kraft men snål med att ge.

 

De är personer som avreagerar sina inre spänningar på andra. De ”ventilerar” för att få en lättnad inombords, en energikick. Personen som utsätts blir tung och trött, blir av med energi medans energitjuven vinner energi.

 

Energitjuven går till anfall för att få ur sig något och skaffa sig ett överläge. De mår bra på andra människors bekostnad.

 

Energitjuvars beteende handlar om projektioner, när de försöker att föra över sina egna inre spänningar på andra. Vi alla kan göra oss skyldiga till projektioner, men energitjuven sätter detta i system!

 

Energitjuvars beteendet är inte alltid glasklart, men låt dig inte förledas av en persons trevliga framsida om baksidan innehåller sur ilska och vrede som pyser ut lite då och då, framför allt om du märker att det alltid är synd om dom o dom fastnar i något inte går vidare.

 

En tvist med en energitjuv går sällan att lösa, eftersom de lägger hela skulden på dig. De är försvarsinställda och vill inte lyssna och ta in det du säger. Det är svårt att reda ut konflikter när en person går till attack och vägrar att se sin del.

 

Energitjuven har ett hävdelsebehov, vill alltid veta lite bättre. Höjer sig själv på din bekostnad, genom att förödmjuka dig verbalt, öppet eller smygande. Detta för att få dig att känna dig mindre värd. Egentligen vill de att andra ska känna sig lika dåliga som de själva känner innerst inne. Därför har de svårt att bekräfta andra och ge dem beröm, energitjuven vill nämligen inte få någon annan människa att växa. Har du gjort något bra, som väcker deras avundsjuka kan de reagera med att ignorera eller kritisera. De lever ut sin missunnsamhet genom att förringa andras framgångar. Men ofta framhäver dom sig själva.

 

Av en energitjuv kan man ofta bli ignorerad, vilket kan ske på många sätt. Ett vanligt sätt är att energitjuven bara pratar om sig själv om det som han/hon är intresserad av. Bryr sig inte alls om dig och ställer inte en enda följdfråga när du berättar något. Blir man aldrig lyssnad på, eller sedd och bekräftad för den man är kan det leda det till att man blir alldeles krympt som person, självkänslan försvinner.

 

Energitjuven vill alltid ha sista ordet, ger inte med sig i en diskussion, det är vinna eller försvinna!

 

Med vissa människor är allting lätt, allt bara flyter på. Även om de skulle uppstå SVÅRA problem, löser man dem på ett smidigt sätt, tillsammans, man kompromissar. Men med en energitjuv kan världens enklaste sak bli komplicerad och krånglig. De trasslar.

 

Det är ofta konfliktfyllt med energitjuvar. Det är inget ovanligt att energitjuven tar sig rätten att kritisera och nervärdera utan urskillning medan motpartnern har fullt upp med att känna skuld och hitta förklaringar till varför konflikterna uppstår.

 

Mogna och omogna relationer

 

Det är viktigt att skaffa sig självkännedom, ju bättre man förstår sig själv, desto lättare är det att se saker och ting i livet. Man vet vad som tillhör en själv och vad som tillhör den andre. Man måste också veta vad som är ens JAG för att kunna skydda det.

 

Man kan aldrig ensam åstadkomma en god relation, det måste finnas växelverkan, ett givande och tagande. Det krävs två för att bygga något positivt medans det endast krävs en för att rasera det!

 

För att kunna leva i en mogen relation behövs självreflektion. Att man kan relatera till varandra utan makt eller rädsla. En mogen relation kommer ur en medveten önskan om att vara viktig för varandra och att vilja varandra väl – en önskan om medkänsla och omtänksamhet. Det är grunden för alla goda relationer – i familjen, på arbetsplatsen, i vänkretsen och i kärleksförhållanden.

 

Vi har alla en stark längtan om att leva i mogna relationer som bygger på förståelse och inlevelseförmåga, där vi kan tala med varandra och där ingen är försvarsinställd. I relationer där det är möjligt att nå fram. Om båda har samma önskan kan vi lära mycket av varandra. Det handlar om omsorg och värme. Någon bryr sig om mig som person. Det är viktigt för den andre hur det går för mig och vad som är bra för mig. Jag känner mig utvald och inte utbytbar.

 

 Så upptäcker du en energitjuv

- Blir jag glad och upplyft eller trött och nedstämd och förlorar glädjen när jag träffar vissa personer?
- Har jag arbetskamrater som sårar och kränker utan att känna skuld?
- Lyssnar den jag möter, och ställer följdfrågor? Eller var det ett enkelriktat samtal där bara jag lyssnade?

 

Så hanterar du en energitjuv

- Bli observant. Lär dig att tyda signaler, om en person alltid vill styra och bestämma och är dominant.
- Ta inte på dig skulden när du vet att du inte gjort något fel. Det är inte ditt fel att någon lägger ut sina inre konflikter på dig. 
- Anklaga inte dig själv. Ställ dig på din egen sida. Låt inte andras behov gå före.
- Utveckla din självkännedom och sätt gränser för vad du kan acceptera.
- Om någon kritiserar dig kan du fråga: Nu förstår jag inte hur du tänker, vad menar du med det? 
- Sluta hoppas på bekräftelse från en energitjuv.
- Tala med din chef om hur du mår och känner dig.
- Undvik att vara tillsammans med människor som förminskar dig och dränerar dig på energi.

 

 

 

 

 

 

 
 
Ingen bild

JL

10 november 2015 10:25

Så kloka ord!!
D

Svensson Svensson

10 november 2015 14:50

Ger många tankar...

 
Liselotte

Liselotte

10 november 2015 15:02

Så sant som det var sagt. Jag är hellre ensam än omger mig med energitjuvar❤️

http://www.nouw.com/sexbarnsmamman

Svensson Svensson

10 november 2015 15:12

Ja, man mår attans så mycket bättre så *ler*

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< November 2015 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards