Direktlänk till inlägg 12 oktober 2016

Knäcka fingrar

Av Svensson Svensson - 12 oktober 2016 07:14

När jag var liten hade jag en vän som konstant knäckte sina fingrar. Jag avskydde det där ljudet, det gjorde ont i hela mig. Och hennes mamma tjatade hela tiden om att hon måste sluta, det var farligt att knäcka sådär (tänk vad mycket som var farligt då... ). Men inte slutade hon, hon gjorde det ändå, det var som om hon måste. Jag visste hade ett tag en idé om att hon gillade ljudet, ljudet som jag avskydde, och att hon gjorde det lite för att retas, för att jag inte gillade det.

 

Idag vet jag att det inte är direkt för ljudets skull, det är mera att det känns som om "man måste" för annars känns det obehagligt. Eller hur man ska säga, det var ialla fall så en annan vän beskrev känslan när han knäckte sina fingrar. 

 

Själv har jag sluppit knäcka mina fingrar titt som tätt, det är väl bara någon enstacka gång det har behövts. Utom nu sista veckorna, då har jag faktiskt kommit på mig själv att jag haft just den där obehags känslan o att den släpper när man "bänder" fingarna åt fel håll så det knakar. 
Gillar fortfarande inte ljudet, men förstår att man gör det om man har den känslan - obehagskänslan.

 

Men hur farligt är det nu då, för det var ju det som sas - knäck inte, det är farligt...

OM det nu vore jätte farligt o skadligt så borde ju alla (för det är en hel del) som knäcker ha visat symtom, dom skulle ha känt av att det var farligt, att man får men av det som man inte vill ha.

 

Så är det farligt eller ofarligt?

 

När man knäcker sina fingrar så sträcks lederna ut och nervändarna stimuleras. Det är alltså skälet till att många inte kan sluta. Det är väl där den här obehagskänslan försvinner när man sträcker ut leden.

Sen har det funnits flera olika teorier om vad som ligger bakom det ljud som uppstår, det är inget roligt ljud direkt. Man har trott att det varit bubblor i lederna som spräckts, vilket sen gick ut i ledvätskan. Men tittar man på hur kroppens leder fungerar så stämmer inte det riktigt överens.

 

En nyare teori är att det skapas gasfyllda hålrum mellan lederna o ljudet uppstår när man sträcker ut lederna. Och det här är något som flera forskare hävdar bakom en ny studie. 

Det finns heller inga som helst bevis på att det skulle vara skadligt för vare sig ledvätska, lederna eller risk för artros när man knäcker på fingrarna. Men man har heller inte kommit fram till att det skulle ha någon positiv effekt med vanan heller - mer än att då personen som gör det känner en lättnad. Eller så är det bara en grej som görs av ohejdad vana.

 

Men som med allt, om man gör något o det gör ont så är något fel o man ska låta en läkare titta på det. Då är något fel, för ont ska man aldrig få/ha.

 

 

 
 
Annie

Annie

12 oktober 2016 09:41

Det där känner jag igen .. :)
*Ryser lite vid det ljudet*, hade också en i min omgivning som nödvändigtvis skulle "knäcka"fingrarna .. hua. Gillar inte det ljudet ;)

Sv: Åh vad kul att höra. roligt att du gillar min "konst" :)

Kommer du på min vernissage då? ;) *ler*
Haha om det nånsin blir nån ;);)

Kram

http://www.lifebyannie.bloggplatsen.se

Svensson Svensson

12 oktober 2016 11:30

Absolut ingen kan hålla mig ifrån din vernissage *ler*.... dit ska jag när det blir av ;)

Kram

 
Annie

Annie

12 oktober 2016 14:03

Sv: Kul att höra! :) *ler* ;)

Kramar

http://www.lifebyannie.bloggplatsen.se

Svensson Svensson

12 oktober 2016 14:05

:)

Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards