Direktlänk till inlägg 14 april 2015

Ost - något att njuta av

Av Svensson Svensson - 14 april 2015 13:14

mer än som pålägg på en smörgås eller som topp på en gratäng. Jag älskar ost, av alla de sorter, nästan. Och jag har lärt mig att det är otroligt gott att ha marmelader/sylter till dom olika ostarna om man njuter av en ostbricka. Att göra dom själv, även kex, är både skoj o det blir godare. 

 

En av mina favorit ostar av dom mera "vanliga" är Västerbottenosten. Och jag tycker historien bakom hur osten kan ha kommit till är lite skoj, lite romantik o då sker det under ;). Det var mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som hittade receptet, hon fick ett arv o utbildade sig till mejerska. Det var 1872 som receptet kom till o enligt historian så ska hon ha gjort en miss när osten ystades, distraherad av en uppvaktande dräng ;). Man trodde osten var förstörd, men den provsmakades o då fann man att smaken var ypperligt god. Om det är en sann historia eller inte kvittar *ler*. Hon var den som kom på receptet o jag gillar den romantiska vinklingen.

 

Den vanligaste varianten av mat med Västerbottensost är nog ialla fall för mig en Västerbottensostpaj.

 

Fyllning

150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Romröra
1 fänkål eller 1/2 gurka
saft av 1 lime
1 dl löjrom
1 dl crème fraiche
1/2 krm svartpeppar
1 msk finhackad dill

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Låt degen  vila i kyl minst 1 tim. Klä en pajform, nagga och förgrädda ca 10 min.

Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll  ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 min tills pajen stelnat. Låt  svalna.

Dela fänkålen på mitten och skär bort roten. Strimla fänkålen  mycket tunt och blanda med limesaften. Tillsätt löjrom, crème fraiche,  lite svartpeppar och dill. Servera pajen med romröran.

 

 

 

 

En variant är

Spenat- och krabbpaj med Västerbottensost

Fyllning:

3 ägg
2 dl lätt crème fraiche mexican-chili
1 dl riven Västerbottensost
1 liten burk krabbkött eller 100 g crabsticks
2 dl bladspenat
1 krm muskot
salt och peppar

 

Grädda pajskalet, sänk värmen till 175°. Rensa krabbköttet och hacka spenaten grovt. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen i 35-40 minuter.

 

 

 

 

Eller göra en annan variant på paj?

 

Filopaj med chilivända skaldjur
Pilgrimsmusslor och räkor möter smaken av Västerbottensost

Filopaj
150 g Riven Västerbottensost
250 g filodeg
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Olja till pensling av degen

Chilivända skaldjur

12 pilgrimsmusslor
500 g räkor i skal
1 påse salladslök 
1 färsk chili
1 citron (skal och juice)
1 msk rapsolja
2 msk honung

2 dl salladsmix t ex provencalsk

Gör såhär:

Varva filodegen omlott i en pajform. Vik in degen till en jämn kant och pensla med olja. Vispa upp ägg med grädde och blanda ner Västerbottensost, salt och peppar.  Fyll paj­skalet och grädda i ugnen på 175˚ C cirka 25 minuter eller tills den tagit ihop sig.

Skala räkorna. Rosta chilin 3–5 min i het stekpanna så att den får fin färg och mjuknar. Låt svalna och dela på mitten. Ta bort kärnhuset och hacka chilin. Skär upp salladslöken. Blanda citronjuice med rivet citronskal, honung, chili, lök, olja och en nypa salt. Hetta upp olja i en stekpanna och stek musslorna hastigt med en nypa salt cirka 1 minut/sida. Dela i mindre bitar och blanda med dressing och räkor. Vänd ner salladen och lägg upp på den ljumma pajen.

 

 

 

 

Halstrad lax med citron- och senapspotatis 
Upplev några riktigt spännande smaker, där potatis med senap, citron och Västerbottensost kombineras med örtyoghurt för att lyfta fram laxen.

Ingredienser

150 g riven Västerbottensost
600 g laxfilé
3 msk japansk soja (t ex Kikkoman)
2 msk strösocker
500 g mandelpotatis
3 msk dijonsenap
1 pressad citron
4 msk rapsolja
100 g yoghurt
1 kruka färsk körvel eller annan ört
Rapsolja

Gör såhär

Dela potatisen i mindre bitar och koka cirka 12 minuter i saltat vatten. Låt rinna av och häll upp på plåt. Ringla över olja, salta och peppra och låt få färg i ugnen på 200 °C i cirka 3 minuter. Dressing till potatisen; blanda senap, citron och rapsolja. Rör ner Västerbottensost och smaka av med salt och peppar. Dela laxen i fyra bitar och vänd dem i en marinad av socker och soja, strö på flingsalt och halstra i het stekpanna till fin färg. Fortsätt tillagningen i ugn på 200 °C cirka 4 minuter. Blanda potatisen med senapsdressingen. Hacka de färska örterna och blanda med yoghurt. Servera gärna med en nypa riven Västerbottensost på toppen.

 

    

Det här är en rätt jag ska göra till min lilla älskling, för älskar någon lax så är det hon. Det här kommer hon verkligen uppskatta :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pajdeg

 

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28 29 30
<<<
April 2015 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards