Direktlänk till inlägg 3 februari 2018

Dagens Dag - 03 februari

Av Svensson Svensson - 3 februari 2018 06:00

Dagens dag är som vanligast när jag tar upp det - något ätbart *ler* en så enkel kaka, ser inte mycket ut för världen, vad jag tycker ialla fall.


Men en saftig bit är så otroligt god - även om  den inte är direkt något man "äter" med ögonen 


 


Morotskaka


INGREDIENSER


  • 3morötter, normalstora
  • 2ägg, gärna ekologiska
  • 2 dlströsocker, eller stevia strö
  • 1 dlolja, t ex rapsolja
  • 1 tskkanel
  • 1/2 tskingefära
  • 1 tskvaniljsocker
  • 60 gsötmandel
  • 1 tskbakpulver
  • 1/2 tskbikarbonat
  • 2 dlvetemjöl



Glasyr till morotskaka


  • 100 gfärskost, natuerell t ex Philadelphia
  • 1/2 dlflorsocker
  • 1 tskcitron, pressad
  • citron, ec rivet skal

gör så här:



  1. Skala morötterna. Kör dem i matberedare tillsammans med mandeln tills det är finhackat. (Om du saknar matberedare, riv morötterna grovt och hacka mandeln).

  2. Tillsätt ägg och socker och kör ca 30 sek med matberedaren eller vispa med elvisp.

  3. Tillsätt oljan. Blanda kanel, ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Häll ner i matberedaren / din andra bunke. Blanda allt till en jämn smet.

  4. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 1/2 liter. (Alternativt i långpanna om du tycker om morotskaka i långpanna som enkelt kan skäras i rutor.)

  5. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min. OBS: Grädda inte för längre. Morotskakan ska vara saftig.

  6. Låt formen vila 15 minuter i rumstemperatur. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. (Hoppa över om du gräddar i långpanna).

  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt citronsaft och ev zest. Bred glasyren över morotskakan med slickepott. Garnera med citronzest eller hackad mandel.

Njut! Förvara morotskakan i kylskåp.




 


Lite historia


Morotskakans historia är omdiskuterad. Den typ av morotskaka vi äter i dag är dock en ganska modern kaka. Under och efter andra världskriget – när socker, bland annat, var ransonerat – blev den mycket populär i  både USA och Storbritannien.

Som cafékaka slog den igenom på allvar under 1960- och 70-talen. I dag är morotskaka ett av de vanligaste bakverken när vi tar en fika.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6 7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2018 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards