Direktlänk till inlägg 1 maj 2015

Saffransrisotto med vitlöksfrästa räkor, lime & fänkål

Av Svensson Svensson - 1 maj 2015 15:48

Limekycklingen ( http://itismadeby.bloggplatsen.se/2015/04/29/11084403-helg-mat-bestamd-mums-kryddig-lime-grillad-kyckling/ ) blev jätte god, den kommer att göras igen - den är god nog att bjuda på :) viket jag kommer göra ganska snart.

 

Nu har jag hittat ett nytt roligt, intressant recept att prova, o jag vet precis vem jag ska prova det på *ler*

 

Visst ser det mumsigt ut?

 

 

 

Saffransrisotto med vitlöksfrästa räkor, lime & fänkål
(4 port)

Risotto:
3 dl risottoris (arborio eller carnaroliris)
2-3 schalottenlökar, hackade
2-3 msk olivolja
1/2 pkt saffran (0,25 g)
1-2 färska tomater, skalade och hackade
2 dl vitt vin
1 liter skaldjurs-, fisk- eller grönsaksbuljong (använd gärna räkskal att göra en egen fond på om du väljer att handskala räkor)

 

Vitlöksfrästa räkor: 
500-650 g oskalade räkor eller 200-300 g skalade räkor
2 färska skalade hackade tomater
2 msk olivolja
1 lime, zest (det gröna rivna skalet)
1 vitlöksklyfta, hackad
1/2 kruka persilja, hackad

 

Tillbehör: 
2-3 fänkålsstånd, klyftade och ugnsrostade
2-3 lime, klyftade och ugnsrostade

 

Förberedelser & tillagning:

Börja med att skala och hacka schalottenlök. Skala och grovhacka 3-4 färska tomater. Tomaterna kan skalas med vanlig potatisskalare om de är fasta. Annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokhett vatten några minuter tills skalet börjar krulla upp sig och går lätt att dra bort. Riv limezest (se till att bara få med det gröna skalet). Skala eventuellt räkor om du inte köpt färdigskalade och gör gärna fond på skalen som med fördel kan användas i buljongen. Hacka vitlök och persilja. Ansa och klyfta fänkålen, klyfta limen.

Ugnsgrillad lime och fänkål:

Hetta upp ugnen till ca 200 grader. Blanda fänkål och limeklyftor med lite olja och salt och rosta i ugnen ca 20-30 minuter. 

Risotto:

Hetta upp buljongen i en separat kastrull. Hacka schalottenlök och fräs med saffran i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt 1-2 hackade tomater och risottoris och låt dem fräsa med någon minut utan att de tar färg. Späd med vinet och låt det koka in under omrörning. Tillsätt buljongen lite i sänder under omrörning på medelvärme. Vår erfarenhet är att koktiden varierar beroende på hur het vätskan är och hur vid kastrullen är, även hur mycket vätska som går åt. Man får prova sig fram. Riset ska ha en fast men inte hård kärna. En vid kastrull med mycket yta för värmen ger en bra risotto men kräver mer omrörning och passning för att det inte ska fastna i botten. Smaka av om det behövs salt.

Hetta upp en panna med olivolja. Fräs vitlök i olivolja utan att den tar för mycket färg. Tillsätt två hackade tomater och limezest och låt fräsa med en stund. Tillsätt räkor och persilja och ta bort från värmen (räkorna ska bara nätt och jämt bli varma).
ServeringToppa risotton med frästa räkor och klyftad fänkål och lime och låt var och en pressa lime över anrättningen





Om du köper räkor med skal, kom ihåg att du snabbt kan koka en egen buljong på skalen, vi lovar att risotton bara blir ännu godare.

 

 

Visst låter det som något man bara inte kan missa prova *ler*

 

 
 
Ingen bild

JL

2 maj 2015 08:25

Ohh ser jätte gott ut. Du måste blogga om hur det vart sen =) Så jag vet om det är ngt vi ska testa eller om bild och text luras ;)

Svensson Svensson

2 maj 2015 09:17

Japp så fort jag provat så kommer jag skriva om det är ett recept att prova eller inte :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards