Direktlänk till inlägg 1 augusti 2016

Meloner meloner

Av Svensson Svensson - 1 augusti 2016 12:38


Finns det något godare att äta en riktigt varm sommar dag än melon? En mogen söt melon? Nej jag tycker inte det. Jag bara älskar dom, att det sen är ett väldigt bra alternativ till annat man stoppar i sig gör inte att jag tycker mindre om dom.


Mest gillar jag vanlig vatten melon, den är väl melonernas melon, alla vet vad det är. Det enda som kan vara jobbigt med den är alla kärnor som finns precis överallt i den. Men jag står ut, det är för gott *ler*


Men sen finns det ju flera andra meloner, en del har jag provat o brukar passa på att köpa när dom är billiga. Men sen finns det en hel hög med meloner ialla fall inte jag provat, men gärna skulle vilja prova – undrar jag om dom går att få tag på här på orten i ICA eller Coop… ja kanske jag ska kika lite närmare nästa gång jag ska handla *ler*





Runda och sunda

  • Meloner innehåller verkligen mycket vätska – upp till 95 procent av sin egen vikt – så de är perfekta törstsläckare under de varma månaderna.
  • Meloner är extremt kalorifattiga och innehåller vanligtvis bara 3 gram socker per 100 gram. Som jämförelse innehåller ananas och banan cirka 15 gram socker per 100 gram.
  • Meloner är fulla med C-vitamin, som är viktiga för immunförsvaret och får sår att läka snabbare. De hjälper dig även att ta upp järn från maten.
  • Nästan alla meloner är rika på mineralet kalium, vilket är bra för ditt blodtryck – särskilt om du äter mycket salt.


Galiamelon

 

 

Den söta galiamelonen är rik på kalk och A-vitamin och passar bra till exempelvis fet fisk och sallad.

Galiamelonen är en del av nätmelonfamiljen. Den är rund, har nätmönstrat gulaktigt skal och saftigt grönt kött med en mycket söt och kryddig bananaktig smak.

Passar perfekt
Galia smakar fantastiskt till fet fisk som lax men är också läcker i sallader med gurka. Tillsammans med jordgubbar utgör den söta melonen också en läcker avslutning på en god middag.

Bonusinfo
Galiamelon innehåller en del kalcium, som är bra för skelettet, och A-vitamin, som är bra för syn och slemhinnor.




Cantaloupemelon

 

 

Den här melonen innehåller mest kalium och är dessutom rik på carotenoider som är bra för huden.

Klotrund melon med antingen ett nätmönster eller gröna ränder. Cantaloupemelonen kan ha skrovligt, oregelbundet skal och köttet är antingen grönaktigt eller orange.

Det är en mycket saftig melon, som smakar starkare än de andra sorterna. Den anses vara den finaste av alla meloner.

Passar perfekt
Den är bra till desserter som fruktsallad och glass. Prova till exempel att mosa cantaloupemelon med äggvita, honung och vanilj och frys ner blandningen till en oemotståndlig sorbet. Du kan också gräva ut små melonbollar med en glassked, som väcker uppseende i både sallader och till gammaldags våfflor.

Sist men inte minst smakar nätmelonen bra när den blandas i en kall soppa med ingefära, apelsinjuice och chili.

Bonusinfo
Cantaloupemelonen är den melon som innehåller allra mest kalium. Dessutom är den rik på karotenoider, som kan ge kinderna en fin färg precis som lite solande i sommarsolen kan göra. Enligt forskning ser man hälsosammare och mer attraktiv ut när man äter mycket frukt och grönsaker som innehåller karotenoider.

En annan trevlig bonus är att cantaloupemelonens innehåll av fruktsocker inte är särskilt högt. Därför är det ett bra fruktval om du har en känslig mage


Honungsmelon

 

 

Den sommargula honungsmelonen är med sitt låga kaloriinnehåll perfekt om du vill ha extra sötma i exempelvis din smoothie.

Honungsmelonen är avlång, slät, ljusgul och avger en svag doft av honung. Köttet är milt och sött samt mer fast än hos övriga meloner.

Passar perfekt
Honungsmelon blandat med banan, färska bär och yoghurt ger en fantastisk smoothie.

Den milda söta smaken passar också perfekt till salta snacks – till exempel i en god sallad med rostade nötter – som tillbehör till grillad fläskfilé eller inrullad i parmaskinka à la Italien.

Bonusinfo
Även om den är sötare än många av de andra melonerna, har den avlånga gula kusinen det allra lägsta kaloriinnehållet av alla.

Liksom cantaloupemelonen innehåller den dessutom väldigt lite fruktsocker och få hårda fibrer. Vilket gör den perfekt för människor som lider av en känslig mage eller irritabel tjocktarm



Vattenmelon

 

 

Melonernas melon som har otaliga användningsområden - bara din fantasi sätter gränserna.

Den gigantiska melonen med mörkgrönt skal och rosa fruktkött är för människor som gillar stora meloner. Men se upp när du ger dig ut för att shoppa vattenmeloner, eftersom de kan väga upp till 30 kilo.

Smaken är söt, saftig och mycket populär. Ungefär hälften av alla meloner som säljs är vattenmeloner.

Du kan göra små vattenmelonkuber och frysa in dem till isbitar eller använda dem i grönsallader, bönsallader och tomatsallader. Servera melonen till grillad kyckling och fisk eller använd den till salsa med lite vitlök, chili och salladslök.

Bonusinfo
En halv liter vattenmelonjuice innan du ger dig ut och springer, ger en snabb återhämtning av musklerna. Det visar en spansk studie. Teorin är att aminosyran L-citrullin i vattenmelonen ökar blodflödet, vilket minskar ömheten i musklerna.

Det rosa köttet innehåller även stora mängder av antioxidanten lykopen, som i en stor studie har visat sig minska risken för hjärt-kärlsjukdom




Päronmelon

 

Det är inte för inte som päronmelonen har fått sitt namn. Den har samma form som ett päron och smakar också därefter.

Den sydamerikanska äggfärgade päronmelonen med de distinkta lila ränderna smakar som ett mellanting mellan päron och melon – mycket mild och speciell.

Passar perfekt
Den milda smaken gör att päronmelonen passar till fruktsallader där det också ingår frukter med fylligare smak.

Den är också god till fisk- och kötträtter, i en chutney eller en förrätt med exempelvis smakrikt kött som bresaola.

Bonusinfo
Päronmelon innehåller relativt mycket kostfibrer jämfört med andra meloner




Grodskinnsmelon

  

Låt dig grodskinnsmelonens utseende, eller namn, avskräcka dig. Bakom den tuffa ytan gömmer det sig ett saftigt och supergott melonkött.

Avlång, grönfläckig och noppig spansk melon, som påminner lite om en groda (därav namnet). Köttet är ljust gulvitt – grönaktigt, sött och saftigt.

Passar perfekt
Grodskinnsmelonen påminner mycket om honungsmelonen i smaken. Prova att äta den med en lätt och proteinrik lunch med massor av tonfisk, citron, vitlök och en skvätt olja. Smaken passar också bra med rökt kött och fisk, eller med bär.

Bonusinfo
Välj bland de största melonerna när du handlar, för de är de godaste. Dessutom får du den bästa smaken i fruktköttet precis intill kärnorna







Bittermelon

 

 

Den kinesiska supermelonen har använts i kinesisk medicin under årtusenden. Den sägs kunna hämma cancercellers förmåga att utnyttja socker.

Bittermelonen har ett ojämnt gröngult skal, som en rynkig gurka, och är egentligen en kinesisk grönsak i squash-familjen. Smaken är besk. Du hittar den hos små grönsakshandlare i större städer.

Passar perfekt
I Asien wokas bittergurkan, men den används också flitigt i det karibiska och indiska köket och på vissa ställen pressar man saften ur den och dricker den som juice.

Bonusinfo
Juice från bittergurka har använts i tusentals år i kinesisk medicin och djurförsök visar att den kan döda cancerceller i bukspottkörteln och bröstet.

Forskarna undersöker nu om den har samma effekt på människor. Teorin är att melonen hämmar cancercellens förmåga att utnyttja socker, så att den inte får mat och dör






Recept på lite godsaker


Melonsorbet

Svalkande njutning för soliga dagar.

 

Ca en halv liter glass eller 6-10 pinnar

300 g melonkött av galia, honungsmelon eller cantaloupe
Saft av en halv citron
3 äggvitor
3 msk akaciahonung
Korn av en halv vaniljstång


Tillberedning

Mosa melonköttet tillsammans med citronsaften (ev i en liten mixer). Äggvitorna vispas till hårt skum med akaciahonung och vaniljkorn och blandas sedan med det mosade melonköttet. Frys den färdiga sorbeten i en glassmaskin tills den är halvt fryst. Lägg därefter glassen i pinnglassformarna och frys tills den är helt fast. Alternativt kan sorbeten sättas in direkt i frysen i formarna och frysas från flytande form




 

Ingefärashot med frukt

Nu kan du shotta ingefära och få en rejäl energikick med massor av nyttigheter på köpet.

2 personer

(Kräver saftcentrifug och glassmaskin)
En bit färsk ingefära, ca 30 g
½ galiamelon
2 gröna äpplen
1 fänkål
2 limefrukter
Ev citrongräs till serveringen


  • Skala ingefäran och ta bort kärnorna och skalet från melonen.
  • Skär äpplena och fänkålen i mindre bitar och kör alla ingredienserna i saftcentrifugen.
  • Blanda drycken i en glassmaskin tillsammans med några istärningar och saften från limefrukterna.
  • Häll drycken i kalla glas och servera ev med citrongräs

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards