Direktlänk till inlägg 1 augusti 2016
Finns det något godare att äta en riktigt varm sommar dag än melon? En mogen söt melon? Nej jag tycker inte det. Jag bara älskar dom, att det sen är ett väldigt bra alternativ till annat man stoppar i sig gör inte att jag tycker mindre om dom.
Mest gillar jag vanlig vatten melon, den är väl melonernas melon, alla vet vad det är. Det enda som kan vara jobbigt med den är alla kärnor som finns precis överallt i den. Men jag står ut, det är för gott *ler*
Men sen finns det ju flera andra meloner, en del har jag provat o brukar passa på att köpa när dom är billiga. Men sen finns det en hel hög med meloner ialla fall inte jag provat, men gärna skulle vilja prova – undrar jag om dom går att få tag på här på orten i ICA eller Coop… ja kanske jag ska kika lite närmare nästa gång jag ska handla *ler*
Galiamelonen är en del av nätmelonfamiljen. Den är rund, har nätmönstrat gulaktigt skal och saftigt grönt kött med en mycket söt och kryddig bananaktig smak.
Klotrund melon med antingen ett nätmönster eller gröna ränder. Cantaloupemelonen kan ha skrovligt, oregelbundet skal och köttet är antingen grönaktigt eller orange.
Det är en mycket saftig melon, som smakar starkare än de andra sorterna. Den anses vara den finaste av alla meloner.
Sist men inte minst smakar nätmelonen bra när den blandas i en kall soppa med ingefära, apelsinjuice och chili.
En annan trevlig bonus är att cantaloupemelonens innehåll av fruktsocker inte är särskilt högt. Därför är det ett bra fruktval om du har en känslig mage
Honungsmelonen är avlång, slät, ljusgul och avger en svag doft av honung. Köttet är milt och sött samt mer fast än hos övriga meloner.
Den milda söta smaken passar också perfekt till salta snacks – till exempel i en god sallad med rostade nötter – som tillbehör till grillad fläskfilé eller inrullad i parmaskinka à la Italien.
Liksom cantaloupemelonen innehåller den dessutom väldigt lite fruktsocker och få hårda fibrer. Vilket gör den perfekt för människor som lider av en känslig mage eller irritabel tjocktarm
Den gigantiska melonen med mörkgrönt skal och rosa fruktkött är för människor som gillar stora meloner. Men se upp när du ger dig ut för att shoppa vattenmeloner, eftersom de kan väga upp till 30 kilo.
Smaken är söt, saftig och mycket populär. Ungefär hälften av alla meloner som säljs är vattenmeloner.
Du kan göra små vattenmelonkuber och frysa in dem till isbitar eller använda dem i grönsallader, bönsallader och tomatsallader. Servera melonen till grillad kyckling och fisk eller använd den till salsa med lite vitlök, chili och salladslök.
Det rosa köttet innehåller även stora mängder av antioxidanten lykopen, som i en stor studie har visat sig minska risken för hjärt-kärlsjukdom
Den sydamerikanska äggfärgade päronmelonen med de distinkta lila ränderna smakar som ett mellanting mellan päron och melon – mycket mild och speciell.
Den är också god till fisk- och kötträtter, i en chutney eller en förrätt med exempelvis smakrikt kött som bresaola.
Avlång, grönfläckig och noppig spansk melon, som påminner lite om en groda (därav namnet). Köttet är ljust gulvitt – grönaktigt, sött och saftigt.
Bittermelonen har ett ojämnt gröngult skal, som en rynkig gurka, och är egentligen en kinesisk grönsak i squash-familjen. Smaken är besk. Du hittar den hos små grönsakshandlare i större städer.
Forskarna undersöker nu om den har samma effekt på människor. Teorin är att melonen hämmar cancercellens förmåga att utnyttja socker, så att den inte får mat och dör
Recept på lite godsaker
Ca en halv liter glass eller 6-10 pinnar
300 g melonkött av galia, honungsmelon eller cantaloupe
Saft av en halv citron
3 äggvitor
3 msk akaciahonung
Korn av en halv vaniljstång
Tillberedning
Mosa melonköttet tillsammans med citronsaften (ev i en liten mixer). Äggvitorna vispas till hårt skum med akaciahonung och vaniljkorn och blandas sedan med det mosade melonköttet. Frys den färdiga sorbeten i en glassmaskin tills den är halvt fryst. Lägg därefter glassen i pinnglassformarna och frys tills den är helt fast. Alternativt kan sorbeten sättas in direkt i frysen i formarna och frysas från flytande form
2 personer
(Kräver saftcentrifug och glassmaskin)
En bit färsk ingefära, ca 30 g
½ galiamelon
2 gröna äpplen
1 fänkål
2 limefrukter
Ev citrongräs till serveringen
ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"... Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...
https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 |
23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |
|||
29 |
30 | 31 |
|||||||
|