Direktlänk till inlägg 9 mars 2016

Dagens Dag - Tomatsåsens dag

Av Svensson Svensson - 9 mars 2016 09:15

Tomater  röda runda fina o otroligt goda. För att inte tala om nyttiga, massor med vitaminer finns i dom. Och idag är det  lite deras egna dag eller nja mer något man gör av tomater - tomatsås.

 

Forskning har också kunnat visat att tomaten innehåller ämnen som gör oss mer motståndskraftiga mot olika former av cancer, särskilt bra skyddar tomater mot prostatacancer. Det är ett  ämne i det röda pigmentet Lycopene som sägs motverka de fria radikaler dubbelt så effektivt som Beta-karoten. Detta finns också i tomater. Effekten lär finnas kvar även i tomatprodukter som tomatpasta, torkade tomater med mera. Det vill säga samtidigt som du äter din tomatsås kommer du även att få i dig skyddande ämnen.


Tomaten kommer ursprungligen från Sydamerika. Där har den odlats under lång tid. Den kom till Europa under 1500-talet, men användes i början mest som prydnadsbuske. Det betraktades länge som oätlig.

På 1700- och 1800-talen trodde man att tomat var ett afrodisiakum och den kallades bland annat för Pomme d’amour, det vill säga kärleksäpple.


Tomater finns idag i ett otal former, storlekar och färger. Runda, päronformade, små och stora, röda, gula och vita. 

Tomater finns även att köpa i konservburk som krossade tomater, passerade tomater, hela skalade tomater. Passerade tomater är en flytande rinnande tomatmassa. Krossade tomater innehåller lite tomatbitar till skillnad från passerade tomater, där det inte finns några bitar alls.

Soltorkade tomater är en ytterligare ett sätt att få i sig tomater. Dessa kan vara torkade som de är eller ligga i glasburk med olja.


 


Färsk tomatsås

Ingredienser till 4 portioner:
¾ kg solmogna tomater (gärna plommon)
1 färsk gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör- & rapsolja
(1 dl vatten)
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm svartpeppar
1 tsk honung (utan särpräglad smak)
1 kruka basilika
½-1 tsk salt
1 dl mellangrädde
Till serveringen: 2 paket färsk pasta + riven parmesan

 

Gör så här:
1. Skär tomaterna i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör- och rapsolja i en kastrull.
2. Rör i tomater (vatten) buljongtärning, peppar och honung.
3. Låt såsen koka utan lock i ca 10 minuter.
4. Hacka basilikan och rör ner i såsen. Smaka av med salt. Blanda ner grädden.
Servera med färsk pasta och toppa med riven ost.

 
 
Annie

Annie

9 mars 2016 12:10

Ja jag hörde att det var tomatsåsens dag idag ;) visste inte ens att det fanns en sån dag :)

Sv: Jaså .. ;)*ler* ;)

http://www.lifebyannie.bloggplatsen.se

Svensson Svensson

9 mars 2016 16:44

Det finns nog dagar för allt *Ler*


Kram

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards