Senaste inläggen

Av Svensson Svensson - 17 februari 2018 11:15

Det är jag .... o denna tårta är både för ögat o gommen.

 

Jag har verkligen hittat så många favorit sidor på nätet som jag hämtar idéer från för att göra godsaker av alla de slag (mat, bak, desserter...)

 


 

 

Ljuvlig cheesecake med extra allt

 

Det här behöver du till en rund form 25 cm:
  • 200 gram riven mjölkchoklad
  • 1/2 paket med digestiv
  • 30- 50 gram smör
  • 3 äggvitor
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 300 gram phialdelphiaost
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl grädde
 
Tryffel: 
  • 200 gram mjölkchoklad
  • 1/2dl vispgrädde
  • 3 msk smörTopping: Valfritt godis + choklad
 
Gör så här:
  1. Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivpaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor. 
    (För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel.)

  2. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter.

  3. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken.

  4. Riv chokladen smått och ta fram tre olika skålar, dela gula och äggvita i olika skålar. 

  5. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna.

  6. Börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara.

  7. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar.  

  8. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och chokladen ner i grädden och vänder ner allt i en och samma skål som grädden.

  9. Vänd upp smeten i formen & ställin i frysen.
 
Nu kan du starta med att göra den mjuka choklad tryfflen:
  1. Sjud upp grädden och smöret, bryt ner chokladen och ta bort från värmen, rör tills allt har smält och tills du fått en blank chokladtryffel.  

  2. Låt svalna något innan du lägger över den. 
    (Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande.)

  3. Låt stå i frysen i minst 5 timmar, ta fram en tjugo minuter innan det är fika.

Toppa med godiset precis innan servering.


 

 

Av Svensson Svensson - 17 februari 2018 00:13

... laga mat, man kan baka 

Ja jag vet jag är tjatig men trodde nog aldrig att jag skulle sakna ett kök såhär otroligt mycket.

 

Nu har jag suttit o titta ifatt mig på senaste säsongen (som håller på) både Sveriges Mästerkock o Det stora tårtslaget. 

Ofta när jag tittar på progam men olika deltagare så får jag ofta en eller två favoriter några man inte bara gillar det dom gör utan man fastnar nog även vid deras personlighet att den passar ens egna på något sätt. Sen finns det någon deltagare som man inte direkt hejjar på för att det är åt andra hållet, det är något där som man inte klickar med.  Jag ska inte säga att dom inte är duktiga för det är verkligen alla som kommer med i dessa program - det är nog enbart så att man tänker olika - det dom gör är inte det som passar mig eller att deras personlighet... man kan kort säga att det inte klickar på samma sätt som med just dom här som man hejjar på lite extra.

 

 

 

 

 

Men i år - gäller båda programmen - jag hejjar på alla *ler* ja det var en otroligt härlig samling personer dom fått ihop i båda programmen - en härlig blandning o alla är så otroligt duktiga att man blir ledsen av att dom åker ut.  

 

Ibland burkar jag tänka att det vore skoj att ha en tävling där alla är med från start o igenom hela tävlingen - dom får laga mat eller baka - domarna får smaka o kommentera vad som är extra bra o vad dom ska tänka på att kunna förbättra. 

Sen finns det även en grupp av vanliga människor på kanske 5-10 st som också får smaka. 

 

Alla dessa domare får sätta poäng - som självklart då vi tittare får veta o se... men deltagarna får inte alls veta hur det står.... 

Sen när det är sista programmet så får man veta vem som vunnit... 

Visst man kan kansker i halvtid plocka bort kanske 1/3 för att ha färre med till slutet.

 

Jag personligen skulle gilla den här formen mer - för då åker inte en duktig person ut för att den råkar ha en dålig dag eller kanske är lite sämre på just ett moment en dag. 

 

Mästerkock - men kan man annat än bli hungrig o vilja smaka flera av deras otroligt fina rätter få smaka om det smakar liga gott som det ser fint ut?? Ja jag sitter o bara njuter o får så stor vilja att laga mat, prova laga maten dom gör, prova lite mer avancerade rätter, prova göra mer från grunden själv. 

 

 

 

 

Tårtslaget - men vilka kreationer dom gör är det där tårtor eller konst, ja man kan fråga sig. Nu är det inte så många program som gått men jag har några tårtor jag skulle vilja göra o det är framför allt prova göra Steampunktårtan - ja klart jag vet att jag aldrig att göra en så fin tårta men smakerna var några som lockade mig att få prova...

samma med sista programmets pannkaksfrukosttårta - den vill jag också prova - smakmässigt ... o så några till *ler*

 

 

 

 

Jag kan knappt vänta på nästa o nästa program igen för att se vad dom ska laga/baka.

 

 

Av Svensson Svensson - 15 februari 2018 06:00

Gelehallonens dag idag - röda små söta gelegodisar - igår på Alla hjärtans dag så var det nog mer gelehjärtan som köptes, gavs bort o åts. Hjärtan hör ju till den dagen mer än någon annan form. 

 

Det är ju samma innehåll, dom görs på samma sätt - hallon o hjärtan - det är bara olika formar o ändå så tycker jag att det är olika godis att dom smakar olika *ler*. Fråga mig inte varför det är så.

Nu är inte jag så förtjust i gelehallon själv, inte det godiset jag väljer först o främst i skålen av blandgodis - men om jag blir bjuden på enbart hallonen så visst slinker dom ner *ler*

 

 

 

 


Gelehallon gjorde intåg på godismarknaden redan i slutet av 1910-talet och sedan 1928 tillverkas den av företaget Aroma. Så man kan säga att det är ett godis som varit med länge bland allt smått o gott i olika former o smaker som kommer o går.

 

Varför inte prova att göra egna? Speciellt om man ska ge bort är det roligt när man har gjort allt själv från start. Och dom är förvånandsvärt enkla att göra. Gör dom gärna dagen innan så att dom verkligen får stelna till.

 

 

 

 

Hemma gjorda gelehallon

50-60 st

 

Ingredienser:

  • 10 st gelatinblad
  • 150 gr frysta hallon 
  • 1 dl socker
  • 50 gr glukos 
  • 5 gr citronsyra
  • 2 tsk vaniljsocker
  • strösocker

 


Gör så här:


  1. Koka hallonen, mixa och sila sedan genom en fin sil. Späd hallonpurén med vatten tills det blir ca 250 gram.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

  3. Lägg hallonpurén, glukos och socker i en kastrull och koka upp tills sockret har löst sig. Tillsätt sedan lätt urkramade gelatinblad, citronsyra och vaniljsocker.

  4. Häll ned smeten i silikonformar och låt stelna till nästa dag. Det är lättast med just silikonformar eftersom de är flexibla och lättare går att trycka ut godiset från.

  5. Nästa dag rullar du godiset i socker.

 

 

 

 

 


Varför inte göra gelehallonfluff att ha på cupcakes, som fyllning eller topping på tårtor, till kladdkaka, glass osv....  den är himla god enkelt o gott

 

Gelehallonfluff

 

ingredienser:

  • 3 dl vispgrädde
  • 80 gram Gelehallon (går att ta mindre om man vill)

Gör så här:
  1. Värm grädden försiktigt och blanda ner gelehallonen, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka för då går inte grädden att vispa.
  2. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  3. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.

 

(Godisfluff kan göras med vilket godis man vill tex, polkagrisar, japp elle annan choklad, zoogodisar, ahlgrensbilar, citronkolor, lakrits, ferraribilar, skumbananer, sura godisar osv. Man tar helt enkelt det godis som man själv gillar eller har smaken eller färgen som passar till det man ska ha den till. Bara fantasin sätter gränser.

80-100 g godis (gör man fluff på tex Japp eller annan choklad tar man 150-200 g)

Det blir en ganska tjock kräm som går att få lite fluffigare om man vispar den med elvisp när det är helt kall - Fluffen blir lite krämigare om man gör den på skumgodis än om man gör den på t ex dumlekolor eller hårda karameller.)

 

 

 

Av Svensson Svensson - 14 februari 2018 06:00

Alla Hjärtans Dag - är det idag o självklart så ska man alltid visa kärlek till sina nära o kära, det ska inte behövas en speciell dag för det. Man ska visa på alla sätt man kan varje dag för man vet aldrig vad som kommer ske... lite sorgligt tänka så, men samtidigt är det ju så livet är så varför inte ta vara på varje dag. 

 

Ge kramar, kärleksfulla ord, bekräfta, finnas där o lyssna, stötta, visa tillit o ge förtroenden. Ja det var några saker det finns hur många sätt till att visa att man bryr sig att man älskar någon... man ska bara inte glömma bort att göra det o man ska aldrig ta någon man älskar förgiven att den alltid finns där även om man inte själv visar hur mycket den personen betyder för en.

 

 

 

 

Så det här med att fira Alla Hjärtans Dag - det betyder inte att man måste göra det med en partner, det går så bra att visa att man uppskattar andra runtomkring sig som man älskar - sina barn, föräldrar, vänner osv...

 

 

 

 

 

I Finland har man till o med ändrat namnet på dagen till "Vändagen" o uppmuntrar till att komma ihåg sina vänner lite extra denna dag, men också uppmuntrar man till att denna dag hjälpa till med frivilligt vänarbete. Inte alls någon dum idé, jag menar man kan faktiskt hinna med en hel del denna dag att visa kärlek till sina medmänniskor på olika sätt o sen då avsluta dagen hemma ensam med... *blink*

 

 

 

 

Det bästa av allt är att man också kan fira sin syster sådär lite extra denna dag :)

 

 

 

Och mina döttrar bland det bästa som hänt mig är att få dessa underbara härliga tjejer

 

 

 


Av Svensson Svensson - 14 februari 2018 00:37

... o längtar redan efter nästa gång.


 



Ja för denna månads musikquiz är till ända – det en lika trevlig kväll varje gång. Jag kan lika lite varje gång men har helt klart lika skoj ändå. Den här gången hade en kollega smitit iväg till Thailand på semester, antar att det var enbart för att slippa mig o quizet *ler* - nej då jag vet att hon är värd o behöver dom här veckorna av att egentligen inte göra något alls…

 

Men min andra kollega o jag hölls ställningarna för laget o hade turen att få med lite förstärkning – tack o lov kan jag bara säga såhär i efterhand – det hade gått helt åt pipan annars… Det var hans (min kollega) pappa, som varit med oss tidigare en gång. Och även en vän o gammal kollega sen Arlanda tiden var med oss ikväll, kom ändå från grannorten *ler*, det var så skoj att ha henne med, hoppas hon kommer med flera gånger.

 

 

 

 

 

 

Taco buffé – går alltid ner hos alla – det kan liksom inte bli fel. Även om många då o då känner att dom förätit sig o gärna tar något annat istället. Jag hoppas att den grekiska buffén ska komma tillbaka snart – DEN var super god den – tycker jag. Jag tjatar o tjatar om det men nääää så jag har kommit på vad jag ska göra. Jag har tittat på lite mycket gangster filmer tror jag eller en serie, just nu har några avsnitt av Gotham rullat på datorn – jag hade hellre haft tv´n igång o tittat på OS – men så är det inte….
Gotham – Batman är inte någon favorit men tittabar – det är samma med denna, jag har tittat klart på dom serier jag gillar o skulle bara hitta något att fördriva vakna nätter med – Gotham duger.

 

Och så har jag då fått en bra idé för att få min grekiska buffé *ler lite elakt* nästa gång jag får ägaren till puben, i bilen - taxin - så styr jag långt ut på landet o släpper av honom där om han inte lovar att jag får som jag vill….
Kommer väl att lyckas lika dåligt med det som jag gör i att försöka få facit till alla frågorna innan – det går inte alls det inte.

 

En av dom som håller i quizet, han måste ta en allvarlig diskussion med sin son – det här duger inte, det är på tok för modern o fel musik han har på sin lista nu mer när han blivit ”stor grabb” *ler* Vi kan ju inget alls av det…
Sen det här med att få oss att räkna, lite matte – jag gillar verkligen den varianten på frågor – sen så blev det lite förvirrat vad som gällde – hur man skulle använda siffran man fick ut av låt titeln. Kanske dom inte skulle ha sagt ”siffra” utan ”tal i låt titeln” – ja jag vet inte men kanske det gjort det mer klart att det kan vara ett tal med flera siffror i… ja jag vet inte jag – vi fattade ialla fall hur det menades o vi fick ut ett svar som vi blev väldigt undrande över o då kom tanken – vi kanske har missuppfattat. Men det hade vi inte *ler* det skulle bli så…..

 

Ibland får man poäng fast att man inte alls kan varken svaren på låtarna eller varför…. Det gällde den fråga där man skulle svara med vilket lands nationalsång som spelades o sen skulle man ta bort en, för det var en låt som inte passade in. *skrattar* ja våran slutledningsförmåga i vad som skulle bort var inte alls åt det hållet som man skulle tänka – men det blev rätt…. Japp man ska gissa för man får inga minuspoäng.
Vi hade som sagt inte så bra pejl på våra nordiska grannländers nationalsånger – jo Norge lyckades vi med men ingen av dom andra. Däremot så var det en låt som vi snabbt nynnade med i o la till texten – min tand är lös, min tand är lös…. Så den låten tog vi bort – det lät ju inte som en national sång *skrattar* Vi fick rätt, den skulle bort men det var för att det var Italiens nationalsång. Hmmm tja vi fick rätt ialla fall. Men har ni inte lyssnat på den italienska nationalsången så gör det så kommer ni komma på att man kan tro att det är min tand är lös man ska sjunga med. Ialla fall på den varianten vi fick höra ikväll.

 

Hip Hop är helt klart inte heller vår grej, inte heller dansband… men smart att lägga den frågan precis innan paus för då började folk resa på sig o gå på toa vilket gjorde att köerna dit inte blev lika långa sen när pausen väl kom ….

 

Men tro det eller ej, men vi fick full pott på 2 hela frågor ikväll – det bara det är värt att fira på något sätt… *knäcker en pepsi maxburk* säger skål o häller i mig. Och inte nog med det vi fick även rätt på ett årtal ikväll – jag menar turen var helt klart med oss eller nej just ja sånt ska man inte erkänna man ska karskt säga… det var ren kunskap som gjorde det….

 

 

 


 

En fråga var 70-tals discolåtar – mmmm så nostalgisk man får bli det var tider det … discolåtar det är saker att dansa till det. Nu fick jag en idé om att om det kommer någon kryssning med temat 70-tal så bara måste man ju vara med… ja 80-tal går bra det med, där finns det ännu mer nostalgi.

 

Jag är lite så att jag hänger upp vissa saker som sker i mitt liv mot vissa låtar som kanske texten talat till mig i situationen eller så gillar jag bara låten – vissa låtar kryper in mer i en än andra – riktiga favoriter.  Det är ofta just i dom fallen jag lyckats kunna komma med bra gissning på årtal man ska komma på – det är någon av frågans 5 låtar som är just en sådan låt som man förknippar med något speciellt….

 

Vet att Imagin Dragons nya låt ”Whatever it takes” kommer sitta var som en sådan låt… delvis så har jag gillat den sen första gången jag hörde den – beatet i låtet o titeln….. exakt så…. Sen så var det den som spelades häromdagen på bilradion – en trevlig stund …(längar efter mer av det också)

Verkar vara mycket jag längtar efter *Ler* ja det stämmer bra det.




Av Svensson Svensson - 13 februari 2018 14:56

 

Det var lite ont om lack hemma eller mer allt är nerpackat.... så det blev röda igen (isaDora 643 chelsea red) - men finns ju dom som föredrar rött <3

 

 

 


Av Svensson Svensson - 13 februari 2018 06:00


Så då var det den riktigt riktiga dagen för att äta semlor - även om man kunnat äta sen i söndags... ja vi fuskar ju på äter i flera veckor innan...

 

 

 

 

Semlan har sedan sitt intåg i de svenska hemmen på 1200-talet haft många namn, två av dessa är fettisdagsbulle eller fastlagsbulle men ett v de första namnen på en semla noterades i Sverige redan 1689, nämligen Hetvägg, ett namn som än idag är vanligt när semlan äts tillsammans med varm mjölk.

Det ursprungliga sättet att servera semlor var just med mjölk, detta skedde innan grädden blev en del av semlan under modern tid, inte heller mandelmassan var en del av den ursprungliga semlan utan tillkom under 1800-talets mitt för att förenkla tillverkningen. Ursprungssemlan var en slät bulle som delades på mitten och gröptes ur, det urgröpta innehållet blandades med mandel, grädde och smör och petades sedan tillbaka i bullen. Semlor äts inte längre bara på fettisdagen utan börjar säljas redan vid trettondagen, på senare tid har många nya varianter av semlor dykt upp på marknaden, bland annat korvsemlan och semmelwrapen.



Världens dyraste semla ???

Ja vem vet - den kostade 955 kr 2016 när den gjordes o jag kan direkt säga - jag skulle inte betala det för en semla *ler* men en del vet ju inte vad dom ska slösa pengar på... så varför inte en semla?

 

 



Det är även den internationella pannkaksdagen idag - så vi ska även fira pannkakan. 

Den infaller alltid samma dag som fettisdagen - för att man i England äter pannkaka istället för semla, o då tyckte man att dagen man firar ska vara samma.

 

 

 

 

 

I England arrangeras under dagen många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen.

 

 

   

 

Pannkakor är ju också grymt gott - nu blev jag sugen på det.... eller min favorit sen jag var liten är plättar - så jag älskade plättar o föredrog dom framför pannkakor 

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2019
>>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Skapa flashcards