Senaste inläggen

Av Svensson Svensson - 13 februari 2018 00:46



 

(vacker bild eller hur? Jag blev helt tagen av den vet inte varför men den blev en sådan där favorit)

Ja livet är som vågor på havet, dom kan vara höga o omöjliga att bemästra hur mycket man än försöker eller på vilket sätt man än försöker - det är bara att kämpa för att hålla näsan ovanför ytan o åka med tills det går över. 

 

Sen kan dom vara sådär lagom sköna att gunga med... det är mjukt, skönt. 

Det är också så vågorna kommer in mot stranden - med all kraft eller mjukt. Men in till stranden kommer dom alltid.  Och det är ingen mening med att kämpa emot för man kommer att åka med.

 

Nu skulle nog livet vara väldigt tråkigt utan dom här vågorna o man kanske inte skulle uppskatta det lätt gungande om inte stormar då o då påminner oss om att inte ta saker förgivet.

 

Ska väl erkänna att jag haft nog av stormar o höga vågor - jag nöjer mig med lite lagom äventyrligt skvalp på grunt vatten...

 

 

 

 

Vissa dagar är det mer vågor än andra dagar... o luften går lite ur en. Sånna dagar är det skönt att överraskas med just det där man behöver som mest just då. 

Det ger mersmak efter mer... och mer.... efter allt.

 

 

 

 

Ja exakt, jag vill ha allt - allt som jag vill ha, det jag vill, hur jag vill ha resten av livet. Men allt för mig är säkert inte samma sak som allt för dig...

 

Sitter här i natten o funderar på dagen som gick - det var en sak som jag bockade av, så att det kan rulla vidare. En sak fick jag "nej" på, men det var ett ej jag inte direkt blev ledsen över, tror att ett ja o detta fall hade blivit fel, ja fel för mig ialla fall. Så jag letar vidare för ett "ja".

Med lite envishet o tålamod så ska jag nog hitta det också... har ju helt fantastisk hjälp i detta så jag tvivlar inte alls... eller bara ibland *ler*

 

Sen ja.... det var... *ler bara ler* o minns känslan både fysisk o mental....


 


 

 

Nu ska jag plugga inför musikquizet i kväll... det är den tisdagen i månaden o jag behöver helt klart plugga mer dansband *ler* ska bara se till att allergimedicinen har börjat verka - ikväll är laget utan en standard deltagare som rymt till Thailand... men vi har bra förstärkning genom en pappa o en väninna o kollega sen Arlanda tiden. Jag tror att vi som vanligt kommer att ha en trevlig kväll med massor av skratt o påminnelse om hur otroligt dålig man är på musik *ler*

 

 

 

 

 

Av Svensson Svensson - 11 februari 2018 06:00


Fettisdagen inträffar på tisdagen sju veckor innan påsk så datumet fettisdagarna inträffar på varierar från år till år. 

 

Fettisdagen är enligt tradition den dagen så man fick äta fet­tisdags­bullar som vi kallar semlor. Fettisdagen var tidigare kulmen på en tredagars fest då man åt upp sig inför den 40 dagar långa fastan som inledes dagen efter fettisdagen, den så kallade askondagen vars namn kommer från att man strödde aska på huvudet för att tydliggöra att man ångrade de synder man begått. 

Tidigare börjande man äta redan på söndagen innan fettisdagen, som kallas fastlagssöndagen och även på måndagen, den så kallade blåmåndagen. Dock var tisdagens, fastlagstisdagenden vita tisdagen eller fettisdagen den riktigt stora ätardagen då man bunkrade upp med fett.

 



 

 

 

Nu har vi ju tryckt i oss semlor av alla de olika slag ett par veckor redan - det finns väl en semla för varje smak o lite till....  kanske om man ska vara ärlig så går det lite för långt.... även om det samtidigt är roligt att se hur kreativiteten flödar när det gäller att hitta varianter på vår vanliga semla.

 

 

 

 

 

Jag själv är inte sådär över mig förtjust i mandelmassa - men idag så är det sällan man får en semla där dom skivat en bred skiva mandelmassa o bara lagt på brödet o sen täckt med grädde. Idag är det mera fluffig mandelmassa blandat med grädde. Så dom går att äta: Men det absolut bästa är vaniljsemlan - det var tur den kom, eller otur *ler* god är den ialla fall. På tok för god. 


Choklad har jag faktiskt missat att smaka så det måste jag ta o se till att göra


 


 


 

 

 

 

 

Av Svensson Svensson - 9 februari 2018 12:15

... ägg - det var ju ägghalvans dag igår. Så läste jag lite udda saker att spara o använd äggskalen till. 

Några av sakerna låter okey man lyfter inte så jätte mycket på ögonbrynen - som t ex

 

* krossa äggskalen o ha dom som skrubb att rengöra envis smuts i grytor, kaffekanor o vaser ... miljövänligt alternativ

 

Billigaste och bästa renande ansiktsmasken gör du på ett kick – mal äggskal till ett fint pulver, blanda med färsk äggvita och applicera. Renande och närande för huden!

 

   

 

 
Halva äggskal är perfekta att använda som små krukor för att förodla och sätta frön till köksträdgården i. När det är dags att sätta ut dina plantor är det bara att plantera hela ekipaget i jorden. ”Krukan” kommer att brytas ned med tiden, och ger då extra tillskott av kalcium till jorden. Se bara till att knäcka äggskalet lite i botten när du plantera om, så att rötterna kan leta sig ut.
 
Men så till några lite mer udda användningsområden som ialla fall inte jag tänker på i första eller ens andra hand - eller kanske inte ens tror på förrän jag testat eller någon vän jag litar på testat så man vet att det fungerar.
 
 
 
Ja, blanda ner krossade äggskal i kaffefiltret så hjälper det till att ta bort mycket av bitterheten i kaffet.
 
 
 
 
* Krossade äggskal i rabatterna håller allt från mördarsniglar till rådjur borta från dina odlingar och planteringar.
Som extra bonus får dina växter extra mycket kalcium när äggskalen bryts ned i jorden.
 
 
 
 
Som avloppsrensare - Det kanske låter lite bakvänt, men lägg ner krossat äggskal i avloppen hemma så löser du upp stopp i rören.
Om du gör det till en vana kommer rören att hålla sig rena, eftersom det tar tid för äggskalen att lösas upp samtidigt som de tar med sig annat skräp på sin väg genom rören.
 
 
 
 
Av Svensson Svensson - 8 februari 2018 06:00


Som sagt man kan ha en egen dag för precis vad som helst - jag menar "äggHALVAN" räcker det inte bara med att ha en äggets dag??? Nej här ska man vara tydlig o ge halvan en helt egen dag *ler*

Ja jag klagar inte - ägg är gott oavsett om man kokar dom o har en halva med något på eller använder ägg på annat sätt....

 

 

 

Det vanligaste är väl att man bara kokar äggen, halvrerar dom o lägger på något gott - som räkor o majonäs, kaviar av något slag... ja det finna oändliga kombinationer så alla kan hitta sin favorit.

 

Men vill man göra lite mer festlig, lägga ner lite mer jobb så tar man ur äggulan o blandar ihop den med vad det nu är man vill ha för smak på sina ägghalvor, spritsar ner det snyggt i vitorna o sen lägger man på något som topping. 

 

 

 

Man kan som sagt göra sina egna blandningar - men här kommer några förslag - för dom som inte orkar googla *ler*

 

  • blanda äggulan med majonäs o lite sena, krydda medc lite sallt o peppar o pudra med cayennpeppar.

  • Mosa äggulorna tillsammans med sardellcrèmen, rör ner Majonnäsenoch citronskalet. Smaksätt ev. med salt och nymald peppar, garnera med persilja.

  • blanda äggulorna med kaviar, dill o färskost, garnera med dill

  • Mosa gulorna med crème fraiche, mango chutney, lite tabasco och salt, finhacka gräslök o blanda i, pudra med paprikapulver.

  • Mixa cottage cheese med gröna smakrika oliver och gulorna. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar, garnera med oliver.

  • Rör ihop cottage cheese, marinerade soltorkade tomater och ev lite fetaost. Smaka av med salt och peppar.
 
 

   

 

 

Men klart att en naturell variant med lite salt på är inte fel det heller *ler*

 

 

 

 

Man ska ju spara det bästa till sist - om det är bäst vet jag inte men helt klart är det en rolig grej att göra om man vill göra ägghalvorna ännu roligare o mer arbetade för en bjudning... man tar o picklar äggen ..

 

 

 

 

 

Jag har inte provat det - men det ser häftigt ut.... (ja ja jag vet dom är rosa det gör allt *ler*) o jag kommer helt klart att prova - kanske något för syrran som picklar rödlök för brinnande livet - prova på att pickla något annat.

 

 

Rödbetslag för 6-8 ägg

  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3 färska rårivna rödbetor
  • 1 tsk salt
  1. Koka upp vatten, salt, socker och vinäger. 

  2. Tillsätt rivna rödbetor och sjud lagen i 30 minuter.

  3. Låt svalna och sila bort rödbetsbitarna.

  4. Koka 6 stycken ägg tills de är hårdkokta. Låt äggen svalna.

  5. Skala dem och se till att det inte finns någon bit skal kvar.

  6. Lägg de skalade äggen i lagen och låt stå över natten.

    Färdigt!

 


 

 

 

 

Toppa äggen med olika godsaker eller gör en kräm av äggulan. Gröp ur gulan och blanda med majonnäs och kryddor som du sedan spritsar tillbaka fyllningen.
En del kallar dom för djävulsägg.


En idé för fyllning:


  • 6 kokta äggulor
  • 1 dl majonnäs
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt

 

 


 

 

Av Svensson Svensson - 7 februari 2018 17:54


... många olika saker, ja otroligt många fakiskt när jag tänker efter. 

Men igår kväll o ikväll har det varit tända ljus, en semla (som framkallde vissa tankar - "du"vet), skriva av mig o musik.

 

 

 

 

 

 

 

"Dammade" av något jag lyssnat på till o från sen slutet på 90-talet. Runestone, albumet Mysteries. Älskat denna från första gången jag hörde den... avkoppling för mig. 

 

 

 

 

 

Letade på youtube om den fanns... men icke just "mitt" album - men ett som kom året efter (1996) o väldigt lik...Crystal Lords

Men den eller dom fanns på Spotify <3







 

 

 

 

 

 

Vad är avkoppling för dig?

Av Svensson Svensson - 7 februari 2018 06:00




 



Idag ska vi fira det där som jag gör på tok för mycket - det som jag ibland kallar mina små egna spöken som far runt... ja inte direkt några läskiga spöken, dom är mera åt det där snälla söta snälla hållet även om dom då o då kan vara jobbiga o man får ta o anstränga sig att tänka just som bilden uppmanar - positivt. För låter man tankarna ta över o snurra på åt det negativa hållet så kan det vara svårt att komma vidare ...

 

Men samtidigt så är tankar bra, jag gillar tänka, jag gillar bolla tankar med andra - det är givande många många gånger.

 

 

Av Svensson Svensson - 7 februari 2018 00:05

 


Nu är det tulpaner högt o lågt i affärerna. Tulpaner verkar ge många en känsla av att våren är påväg... det fina med en bukett tulpaner är att det är en färgklick som ger glädje o kostar inte så värst mycket så man kan unna sig den glädjen även om snittblommor inte har så lång livsländ.

 

 

 

 

 

Vilken är din favorit färg? Vill du ha buketten i en färg eller flera färger, ska det bara vara tulpaner eller någon annan liten kvist i buketten?

 

 

 

 

Jag varierar mig mycket när det gäller färgerna o en färg eller flera. Det här blev en favorit färgkombination som jag nog kommer ha så ofta jag hittar fägerna - o gillar att ha i någon kvist grönt i... blir mer liv i buketten.

 

 

 

men jag kan inte riktigt bestämma mig om jag gillar dom mera knoppiga eller mer utslagna mest.

 

Vad gillar du?

Av Svensson Svensson - 6 februari 2018 06:00




 


Vet du vad det här är för flagga???

 

Idag firar samerna sin nationaldag. Och klart vi ska värna om vår urbefolkning här i norden, eller hur?

 

Lite fakta:

 

Den 6 februari är det Samernas nationaldag. Den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Det var 1992 på Samerådets 15:e Samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari.

Datumet, den 6 februari, valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Landsmötet i Trondheim samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor. Mötet samlande över hundra personer. Många var kvinnor. Elsa Laula Renberg från Tärnaby var en av initiativtagarna till mötet. Läs mer om Elsa Laula

Den samiska flaggan är gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av Samerådets 13:e Samekonferens i Åre. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

Sámi soga lávlla antogs samtidigt som officiell samisk nationalsång. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921) som var född i nordnorska Nesseby. Isak Saba var den första same som valdes in i norska Stortinget. Melodin är komponerad av Arne Sörlie. Texten speglar den tid som den kom till under, en tid som var starkt präglad av nationalromantik.


http://www.samer.se/nationaldagen

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2019
>>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Skapa flashcards