Alla inlägg under februari 2018

Av Svensson Svensson - 4 februari 2018 16:45

Stora fina snöflingor "ramlade" ner från himlen när jag vaknade till. Pratade med stora dottern o blev insprerad av att höra att hon var ute med hunden o alla vackra snöflingor som dansade utanför fönstret. 

Så det var att göra sig iordning fören egen promenad - men när jag väl kom utanför dörren så hade det slutat snöa *snyft* det som var så vackert. Jag tycker att det är otroligt fint o på något sätt även romantiskt med en vinterdag med vackert väder o ett sånt snöfall när flingorna är så stora att man ser mönstret på dom när dom far runt i luften - dom är så lätta att dom inte faller tungt ner till marken.

 

Det var ändå en skön promenad, o underbart att komma hem, in i värmen, tända ljus o mysa inne nu när det skymmer på. Fattas bara några få små saker... som ett kök (ja jag vet jag har fastnat i det...) och kunnat laga denna gryta - visst ser den o låter den så god att man vill gå ut på promenad för att kunna värma upp sig med denna?

 

 

 

Boeuf bourguignon – så gör du klassikern med champinjoner och smålök


INGREDIENSER - 4 port


  • 800 g, nötkött i bitar
  • 1 msk, smör 
  • 1 morot
  • 1 gul lök 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk, tomatpuré 
  • 1,5 msk, vetemjöl 
  • 3 dl, rött vin
  • 3 msk, Touch of Taste Oxfond med rödvin 
  • 2 dl, vatten
  • 1 krm, torkad timjan 
  • 1 lagerblad
  • 600 g, 12 st steklökar
  • 200 g, små champinjoner 
  • 150 g, skivad bacon
  • salt och peppar

 

Gör så här:

  1. Bryn köttet i en het stekpanna med smör och lite olja.
  2. Krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.
  3. Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
  4. Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad.
  5. Koka upp allt i pannan under omrörning.
  6. Slå över allt i grytan över köttet och tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme.
  7. Förbered garnityret under tiden köttet kokar klart.
  8. Skala smålökarna (det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten).
  9. Skär baconet i strimlor och stek de i pannan.
  10. När baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna.
  11. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter.

 

Av Svensson Svensson - 4 februari 2018 06:00


Idag ska vi fira vargen - visst är det ett vackert djur? 

Sen får folk säga vad dom vill - men jag tycker dom är otroligt vackra våra vargar


 


 

Av Svensson Svensson - 3 februari 2018 23:31

Traditioner är ju skoj, ja faktiskt, bara man inte själv fastnar i vad som är "Måsten". För dom kan förstöra så mycket. Men om man gör det man själv vill o hittar sina egna traditioner så kan det bara bli bra saker som knyter ihop dom som deltar. 

Man längtar, man ser fram emot, men planerar, man njuter av stunden.

 

Min stora dotter har utan att vi egentligen tänkt på det startat en egen liten tradition när hon firar sin födelsedag. Det är att servera smörgåstårta - mamma gör o dom äter upp *ler*, nej hon brukar göra den tillsammans med mig - det i sig har också blivit en liten tradition.

 

Men sen kommer det där som kallas livet in - pojkvän.... o det blev att hon har firat några födelsedagar tillsammans med honom o inte sina vänner - dom har rest o haft det mysigt. Men så nu i år så kände hon att det var nog dags att även fira lite med sina vänner igen. Massa tjejer samlade o så smörgåstårtan *ler*.

 

 

 

Skoj när vissa traditioner kommer åter igen ...

 

Själv så kunde jag inte vara med o fira tillsammans med alla - jag jobbar... men fick med mig en egen liten bit att mumsa på under kvällen

 

 

 

När vi gjorde iordning brödet så skärde vi bort alla kanter - la dom i en plastkasse - det blev mer än halvfull med brödkanter o bitar vi inte använde - både av vanligt bröd o glutenfritt (ja vi gjorde en liten variant av det också) - åkte förbi ån när jag åkte till jobbet stannade till o matade änderna som finns där - dom var mååånga o jag hann inte ens ta upp kameran o ta bilder så snabbt försvann allt bröd *ler* 

 

Funderar - är man snäll eller elak om man tar o matar dom små liven med något mer nyttigt för dom... jag menar ibland gör man något bra o ibland så stör man naturen när man gör så...  o frågan är vad ska man mata dom med iså fall.... hmmmm ja tankar som far runt under kvällen när ja gsåg hur många dom var o hur snabbt brödet slukades.

 

 

 

 

 

 

Av Svensson Svensson - 3 februari 2018 06:00

Dagens dag är som vanligast när jag tar upp det - något ätbart *ler* en så enkel kaka, ser inte mycket ut för världen, vad jag tycker ialla fall.


Men en saftig bit är så otroligt god - även om  den inte är direkt något man "äter" med ögonen 


 


Morotskaka


INGREDIENSER


  • 3morötter, normalstora
  • 2ägg, gärna ekologiska
  • 2 dlströsocker, eller stevia strö
  • 1 dlolja, t ex rapsolja
  • 1 tskkanel
  • 1/2 tskingefära
  • 1 tskvaniljsocker
  • 60 gsötmandel
  • 1 tskbakpulver
  • 1/2 tskbikarbonat
  • 2 dlvetemjöl



Glasyr till morotskaka


  • 100 gfärskost, natuerell t ex Philadelphia
  • 1/2 dlflorsocker
  • 1 tskcitron, pressad
  • citron, ec rivet skal

gör så här:



  1. Skala morötterna. Kör dem i matberedare tillsammans med mandeln tills det är finhackat. (Om du saknar matberedare, riv morötterna grovt och hacka mandeln).

  2. Tillsätt ägg och socker och kör ca 30 sek med matberedaren eller vispa med elvisp.

  3. Tillsätt oljan. Blanda kanel, ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl i en bunke. Häll ner i matberedaren / din andra bunke. Blanda allt till en jämn smet.

  4. Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 1/2 liter. (Alternativt i långpanna om du tycker om morotskaka i långpanna som enkelt kan skäras i rutor.)

  5. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min. OBS: Grädda inte för längre. Morotskakan ska vara saftig.

  6. Låt formen vila 15 minuter i rumstemperatur. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. (Hoppa över om du gräddar i långpanna).

  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt citronsaft och ev zest. Bred glasyren över morotskakan med slickepott. Garnera med citronzest eller hackad mandel.

Njut! Förvara morotskakan i kylskåp.




 


Lite historia


Morotskakans historia är omdiskuterad. Den typ av morotskaka vi äter i dag är dock en ganska modern kaka. Under och efter andra världskriget – när socker, bland annat, var ransonerat – blev den mycket populär i  både USA och Storbritannien.

Som cafékaka slog den igenom på allvar under 1960- och 70-talen. I dag är morotskaka ett av de vanligaste bakverken när vi tar en fika.




Av Svensson Svensson - 3 februari 2018 03:21


Redan inne i årets månad två - februari, det är inte klokt vad tiden går fort. 

Ja det här med kärlekens månad det läste jag faktiskt på lite reklam för Interflora, att sända iväg blommor till nära o kära.

 

Det är ju aldrig fel att tänka lite extra på dom man älskar o visa det men visst är väl alla årets tolv månader kärleksmånader när det kommer just till dom man har närmast hjärtat?

 

 

 

 

Sen hörde jag på radion att någon sa att det här var årets tråkigaste månad det är en bit in i vintern men för långt bort från våren. Så kanske är det därför man passar på att göra något lite speciellt av månaden så att den blir lite roligare. 

 

 

 

 

Och ja jag vet nu kommer många att säga att ja men jag har ingen partner, jag är ensam så jag har ingen så varför ha hela månaden, det räcker med Alla Hjärtans Dag. Men då är man bra enkelspårig om man känner att det här med kärlek o älska bara innebär just det. Visst är kärleken man delar med en partner något speciellt - det är en viss form av kärlek som innefattar passion o allt det där *ler* Men man älskar ju faktiskt också sina föräldrar, sina barn, sina vänner - det är bara en annorlunda form av kärlek, men fortfarande kärlek o lika viktig.

 

 

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6 7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2018 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards