Direktlänk till inlägg 15 februari 2018

Dagens Dag - 15 februari

Av Svensson Svensson - 15 februari 2018 06:00

Gelehallonens dag idag - röda små söta gelegodisar - igår på Alla hjärtans dag så var det nog mer gelehjärtan som köptes, gavs bort o åts. Hjärtan hör ju till den dagen mer än någon annan form. 

 

Det är ju samma innehåll, dom görs på samma sätt - hallon o hjärtan - det är bara olika formar o ändå så tycker jag att det är olika godis att dom smakar olika *ler*. Fråga mig inte varför det är så.

Nu är inte jag så förtjust i gelehallon själv, inte det godiset jag väljer först o främst i skålen av blandgodis - men om jag blir bjuden på enbart hallonen så visst slinker dom ner *ler*

 

 

 

 


Gelehallon gjorde intåg på godismarknaden redan i slutet av 1910-talet och sedan 1928 tillverkas den av företaget Aroma. Så man kan säga att det är ett godis som varit med länge bland allt smått o gott i olika former o smaker som kommer o går.

 

Varför inte prova att göra egna? Speciellt om man ska ge bort är det roligt när man har gjort allt själv från start. Och dom är förvånandsvärt enkla att göra. Gör dom gärna dagen innan så att dom verkligen får stelna till.

 

 

 

 

Hemma gjorda gelehallon

50-60 st

 

Ingredienser:

  • 10 st gelatinblad
  • 150 gr frysta hallon 
  • 1 dl socker
  • 50 gr glukos 
  • 5 gr citronsyra
  • 2 tsk vaniljsocker
  • strösocker

 


Gör så här:


  1. Koka hallonen, mixa och sila sedan genom en fin sil. Späd hallonpurén med vatten tills det blir ca 250 gram.

  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

  3. Lägg hallonpurén, glukos och socker i en kastrull och koka upp tills sockret har löst sig. Tillsätt sedan lätt urkramade gelatinblad, citronsyra och vaniljsocker.

  4. Häll ned smeten i silikonformar och låt stelna till nästa dag. Det är lättast med just silikonformar eftersom de är flexibla och lättare går att trycka ut godiset från.

  5. Nästa dag rullar du godiset i socker.

 

 

 

 

 


Varför inte göra gelehallonfluff att ha på cupcakes, som fyllning eller topping på tårtor, till kladdkaka, glass osv....  den är himla god enkelt o gott

 

Gelehallonfluff

 

ingredienser:

  • 3 dl vispgrädde
  • 80 gram Gelehallon (går att ta mindre om man vill)

Gör så här:
  1. Värm grädden försiktigt och blanda ner gelehallonen, låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka för då går inte grädden att vispa.
  2. Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. 
  3. Vispa upp till en lite mer fluffigare konsistens.Späd mer mer grädde om krämen är för tjock.

 

(Godisfluff kan göras med vilket godis man vill tex, polkagrisar, japp elle annan choklad, zoogodisar, ahlgrensbilar, citronkolor, lakrits, ferraribilar, skumbananer, sura godisar osv. Man tar helt enkelt det godis som man själv gillar eller har smaken eller färgen som passar till det man ska ha den till. Bara fantasin sätter gränser.

80-100 g godis (gör man fluff på tex Japp eller annan choklad tar man 150-200 g)

Det blir en ganska tjock kräm som går att få lite fluffigare om man vispar den med elvisp när det är helt kall - Fluffen blir lite krämigare om man gör den på skumgodis än om man gör den på t ex dumlekolor eller hårda karameller.)

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6 7 8 9
10
11
12
13 14 15
16
17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27 28
<<< Februari 2018 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards