Direktlänk till inlägg 27 mars 2017

Dagens Dag - Världsteaterdagen

Av Svensson Svensson - 27 mars 2017 15:53

Idag firas teatern världen över, man uppmärksammar det unika i teaterkonsten o rollen teatern spelar för människor runt om i världen.
 
 
 
 
Dagen har firats ända sedan 1962 o enligt FN:s konvention från 1966 är syftet med dagen att värna om rätten till det fria ordet. Vilket är något som det starkt påpekas är viktigt att värna om idag, så att inte rätten till det fria ordet försvinner.
 
Varje år skrivs ett budskap av en känd konstnär, budskapet översätts o presenteras runt om i världen på olika evenemang. I år är temat språket, konsten o kärleken.
 
Det verkar som att Romeo o Julia är den pjäs som får symbolisera just årets tema, årets budskap.
Den klassiska kärlekssagan om Romeo och Julia är en stark symbol för både teater och kärlek har för många utgjort visionen om den äkta kärleken. Därför har den säkert också krossat en eller annan relation som inte levt upp till förväntningarna.
Romeo och Julia och verkligheten, en kärlekssaga bortom ålderns, språkets och nationens gräns.
 
Men Romeo och Julia är så mycket mer – den är till exempel en dramatisk text som älskats under flera hundra år över hela jorden. Den är ett stycke som visar kulturens gränsöverskridande och allmängiltiga plats i världen och historien. Något vi behöver påminnas om och stå upp för i den kultur- och främlingsfientliga tid där vi befinner oss.
 
 
 
 
Vad tänker jag på när jag tänker “teater” - visst går en liten del av mina tankar till kulturen, konsten, underhållning av skådespelare som har det som passion som yrke att spela andra roller, förmedla känslor, situationer från scenen till publiken.
 
MEN störta delen av mina tankar idag går faktisk inte alls till teatern på scenen, utan det personer spelar i vardagslivet. När livet i sig blir en scen. Hur skickliga många är på att lura andra genom att spela just teater... på så sätt få förmåner, behålla andra i sitt liv, lura till sig bekräftelse-pengar-förhållande-jobb osv... att genom att spela en roll, spela teater påverkar andras känslor, på ett sätt som ger förmåner för dom själva.
 
 
 
 
Det finns också människor som sätter på sig en mask o spelar en roll för att dom vågar inte vara sig själva, dom tror inte dom duger.
Visst vi har nog alla en lite mask på oss eller inte en utan flera olika masker på oss i olika situationer i livet. Det är inte så att man då luras, utan mer att man just i dom situationerna inte vill eller kan eller ens ska vara sig själv, helt masklös.
 
Ingen av oss är exakt lika ute bland folk allmänt, som vi är med arbetskollegor, eller nära vänner eller hemma med sin familj. Vi har en lite mask på oss öppnar oss inte helt. Det här är normalt, det är ett sätt att skydda sig själv, att inte blotta sig för allt o alla. Men det är inte att ljuga eller luras det är nog mer som jag ser det ett sätt att skydda sig själv. Man blottar bara vissa delar av sig själv - allt det andra döljs bakom masken. Men vi spelar ingen annan, vi bara visar vissa delar, den del som passar just då i den situationen.
 
 
 
 

Det är först när man använder sig av masken för att dölja hela sig själv o spelar någon helt annan eller visar andra reaktioner eller agerar på att sätt för att det ska passa situationen - för att få sin vilja igenom som det är mer att luras, vara falsk - det är inte ett teaterspel som jag uppskattar, det ser jag inte som någon konst...
Tyvärr så är det just där mina tankar är idag - dagen då man kanske just ska hylla konstnärerna som underhåller andra genom sitt yrke, sin passion - teater... Nej istället så tänker jag på det där negativa om hur vissa personer med sina skickligheter i att spela en roll, vilse leder o på konstiga sätt “binder fast” andra till sig, får dom att tro....

 
 
Ingen bild

Millan

27 mars 2017 17:33

Intressant tanke med livets teater, stämmer det är falskhet.

Svensson Svensson

27 mars 2017 18:42

Ja visst gör det... på gott o ont

 
Ingen bild

Lena

27 mars 2017 18:25

Romeo och Julia, kärlek och öde, en perekt pjäs för att föra ut budskapet och visa teater med känslor.

Ha en bra dag

Svensson Svensson

27 mars 2017 18:43

Kanske jag ska ta o läsa eller se pjäsen någon gång :)

Detsamma

 
Ingen bild

Leif

27 mars 2017 18:29

Rätt tanke, alla spelar en roll, alla har en mask på sig. Det är mer frågan om hur mycket man vågar glänta på den inför olika människor. Idag är det nog nödvändigt att vara försiktig med vem man visar vem man är innanför masken. För att inte bli sårad

Svensson Svensson

27 mars 2017 18:43

Men frågan är då - blir man, är man lycklig om man hela tiden går med en mask o spelar en roll i rädsla ???

 
patricia

patricia

27 mars 2017 21:24

Nu är veckans bloggtävling avslutad! 😃 In och kika om det blev du 😃 Om inte så kommer en ny tävling inom kort! 😃 <3

http://www.trisiaa.se

Svensson Svensson

30 mars 2017 14:26

Alltid skoj med tävlingar det gör att folk tassar runt mer o kikar *Ler*

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2017 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards