Direktlänk till inlägg 13 mars 2017

Dagens Dag - Mazarinens dag

Av Svensson Svensson - 13 mars 2017 09:15

Men om det här är den riktiga mazarinens dag eller inte tvistas det om. För det är några som håller fast vid att den 10 januari är den rätta dagen - men vad gör det - denna godsak, som jag anser ett av dom godaste fikabröden som finns - den kan få flera dagar... o letar man vidare i bakverkets historia som kommer man fram till att det faktiskt funnits en dag till som historiker säger är det rätta datumet för att fira mazarinens dag, det är den 7 oktober. Men det datumet har ramlat bort o idag "slåss" man bara om 10 januari eller 13 mars. 

 

Som sagt för mig kan vi fira alla tre datumen *ler*. Den är så god så god ju. Man kan ju ta ett datum att fira originalet, ett datum fira med olika fyllningar o ett datum för andra former o toppingar.

 

 

 

 

Originalmazarin

ca 18 st

 

Mördeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 2 1/2 msk socker
  • 1/2 ägg

Fyllning:

  • 150 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • 2 1/2 ägg
  • 4 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 dl väl avrunna hallon

Garnering:

  • 2 dl florsocker och lite vatten
  • Mazarinformar

Så här gör du:

 

60 minuter

 

Smörj ovala mazarinformar av metall eller aluminiumfolieformar väl.

 

Arbeta samman ingredienserna till degen med maskin eller på arbetsbänken. Lägg degen inlindad i plastfolie i kylen någon timma.

 

Undertiden görs fyllningen. Riv mandelmassan ner i en skål. Tillsätt rumstempererat smör och rör smidigt. Blanda i äggen, ett i taget under omrörning. Vänd i mjölet blandat med bakpulvret och rör till sist ner hallonen.

 

Kavla ut degen och klä formarna. Fördela fyllningen i formarna. Grädda mazarinerna på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader, ca 15 min. Låt dem svalna något i formarna innan de stjälps upp. Låt dem kallna på galler.

 

Gör glasyren och bred den över mandelfyllningen

 

 

 

 

 

 

Nutellamazariner - visst ser dom goda o roliga ut? Med ätara formar o massa god nutellakräm.
Receptet hittar ni här - https://www.baka.se/recept/nutellamazariner

 

Fast jag kan säga såhär - som med alla andra bakverk - ex biskvier - så är det originalet som för mig är mazarin - dom andra är inte "riktiga" som denna med nutella - men det kan fortfarande vara minst lika gott o vem älskar inte nutella ???

 

 
 
Annie

Annie

13 mars 2017 09:17

Åh så gott! :)
Haha jag är svag för sötsaker ;) och mazariner är också gott ;)
Försöker minska lite på sötsakerna iaf-men det är svårt ;) ;)

Sv: Åh som alltid-tack för din härliga pepp :)
Jag uppskattar verkligen det-ska du veta<3
Dina kommentarer värmer ;)

Hoppas Du sover gott nu :)

Kramar**

http://lifebyannie.bloggolatsen.se

Svensson Svensson

17 mars 2017 06:39

Ja vem är inte svag för sötsaker av olika slag :

Det är skoj att höra - du är värd all pepp du kan få, då är en sådan kämpe

Kramar

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Mars 2017 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards