Alla inlägg under december 2016

Av Svensson Svensson - 24 december 2016 00:30

Det här - det är julsångernas julsång för mig - jag erkänner jag kan inte texten men jag nynnar på den hela tiden - jag kan ungefär meningen "I´m dreaming of a white christmas"... men vad gör det att jag inte kan mer, jag hittar på som det känns rätt... 

det är en underbar sång o självklart måste det vara med Bing Crosby

 


 




Men det är ju julafton så jag tar med en nyare inspelning också - den är inte dum den heller, men det är ju inte samma sak ändå konstigt nog.

 

 

 

 

Av Svensson Svensson - 24 december 2016 00:15

 



Saffrans-cheesecake med pepparkaksbotten
6-8 port


Ingredienser:

  • 75 g Smör
  • 180 g pepparkakor
  • 4 dl crème fraiche
  • 1/2 dl socker
  • 1 paket saffran
  • 3 ägg
  • 1 msk citronsaft
  • lite raspat citronskal

 

till servering:

  • florsocker och tinade björnbär

 

Instruktioner:

Sätt ugnen på 200°.

 

Smält smöret. Stöt pepparkakorna till smulor eller kör dem i matberedaren.

 

Tillsätt smöret och blanda.

 

Tryck ut kaksmulorna i en form med löstagbar kant.

 

Ställ det hela kallt en stund i kylen.

 

Vispa ihop crème fraiche med socker, saffran och ägg.

 

Smaksätt fyllningen med citronsaft och rivet citronskal.

 

Häll det i formen och grädda cheesecaken i ugnen i 20-25 minuter eller tills den stelnat.

 

Pudra florsocker över kakan och servera med tinade, lättsockrade björnbär eller annan frukt

 

 

 

 

 

GOD JUL

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 23 december 2016 21:39

Klart man kan - även om den inte blir riktigt på samma sätt som när man är hemma. Det är ingen Bingolotto men däremot så får jag små besök av mina kollegor o det är jätte trevligt. 

Sen läser vi lite tekniska problem som uppstår, gemensamt går allt *ler*

 

Sitter o pratar lite med en vän jag fick som gick kursen samtidigt som  mig för taxikortet. Och jag tänker bara - han skulle ha jobbat här.... han skulle få tanterna som gnäller över kostnaden av en seniorresa att glatt betala det 3 dubbla bara det är han som kör dom *ler*... för mer serviceminded, mjuk, omtänksam person som kör mjukt o bra träffar man sällan på - sen att han ser bra ut också gör absolut inget - tanterna vill gärna ha lite ögongodis också *ler*

 

Här i växeln ikväll får jag mera samtal med frågor - om kyrktaxi, om vart man ska gå ut ikväll, var är det lite fart, hur svårt är det att få en bil kl... eller imorgon .... - jag kan svara på frågorna om kyrktaxi - men sen vart man ska gå ikväll eller hur det är att få bil om en timme eller om två eller olika tider imorgon - har ingen aning... 

 

Vet bara att det varit fullt upp nätterna som varit - men en man lite rund under fötterna som tyckte att man ska vara naturlig så vi kunde ju klä av oss nakna??? Nja, det går ju inte *ler* tur att man kan skylla på sin arbetsgivare, att vi måste arbeta i uniform. 

 

Något som jag alltid tyckt varit skoj att se är det här med vad företagen väljer att ge sina anställda för julklapp - en del är så otroligt kreativa, andra väljer att låta alla gå på en julshow med mat, vissa har samma varje år o andra byter... visst är väl dom här gåvokorten bra på så sätt att alla kan välja det man behöver det man vill ha - men samtidigt så är det lite opersonligt o tråkigt.
Idag plockade jag fram en lite mässingljusstake o kom på att den fick jag i julklapp när jag en kort period jobbade på Haga Slott - eller den ugnsfasta formen kommer från unga unga år o Coops lager i Bro. 

 

Det kommer minnen från andra julklappar som handukar - så fina o härligt tjocka, men *ler* det var omöjligt att få dom att suga upp vatten innan dom var tvättade ca 5 ggr. Eller den lilla väskan med startkablar o annat som är bra att ha i bilen ... 
Lite skoj faktiskt att se hur dom här julklapparna jag fått under åren finns kvar i minnet - många används o finns med. Man kanske tror att dom är saker som försvinner - men inte hos mig tydligen. Men tror att om någon frågat för någon dag sedan hade jag nog svarat att dom ofta försvinner oanvända - men så nu när jag sitter här så märker jag att så var inte fallt - dom finns ju kvar fortfarande flertalet av dom.

 

Syrran med familj har Bingolotto uppesittar kväll - en annan vän har en halv uppesittar kväll, det är att med ett öga små tittar på "På Spåret"...  så kan man ju också vänta in julafton *ler* (När slutar Bingolotto?? se sån koll jag har - not)

 

Syrran har en liten extra fyrbent hemma hos sig ikväll   

 

En liten fröken som har stenkoll på allt dom äter - ifall att det skulle vara så att någon tvåbent inte vill ha så kan hon offra sig o äta upp det - om så hon måste pina i sig... för tigger gör hon abslolut inte *ler*

 

Tiden springer iväg o även om det ser ut som att jag lagt ut detta inlägg tidigt ikväll så nepp, snart är det julafton - det är bara några minuter - jag påbörjade inlägget den här tiden o har sen jag skrivit ett lite ord här o ett litet ord där... det är sådär lagom ikväll sådär så att jag faktiskt kan säga att jag har min uppesittarkväll här o småmyser... mest är det nog en varm känsla jag får när jag tänker på vilka härliga arbetskamrater jag har fått förmånen att jobba tillsammans med.

 

Just nu så kan jag bara säga så - att jag verkligen inte vill ändra på många saker i mitt liv *ler*

Av Svensson Svensson - 23 december 2016 15:37

 

Vad fort tiden gått – imorgon är det afton av karaktären jul. Varit ute en sväng på ortens centrum o visst är det mycket folk ute – men det känns inte direkt hysteriskt. Det är skönt, jag avskyr långa köer, massor av folk o folk som bara irrar runt.

 

Jag har väl som vanligt saker kvar in i det allra allra sista – det verkar höra till för tillfället *ler* o vissa saker jag tänkt hinna kommer få vänta tills efter den här helgen. Men det är inga direkta måsten så det fungerar bra.

 

 

 

 

Undrar om man varit lite extra snäll när man får julklappar redan innan julafton – som jag fått *Ler*
Ett fint Kittyarmband av min systerdotter o en liten ”goodiebag” – perfekt lite necessär o småprover att testa ifrån samma familj – sånt gillas *ler*

 



 

Sen då denna helt underbara rosa stjärna – antar att det ska räknas som juldekor o jag bara älskar den – men jag tänker inte plocka undan den med resten av tomtarna. Den är för fin, jag blev för kär, den får vara framme hela tiden. Jag har en liten ovana att hur noga jag än är att plocka undan julpynt så finns det alltid alltid en liten rackare kvar någonstans som jag hittar framåt våren. Hur jag kunnat missa att ta bort den eller se den, vet jag inte. Men så är det varje år. Den brukar få sitta kvar *ler*. Denna jul har jag redan nu bestämt mig för vilket julpynt som ska ”glömmas” o sitta kvar hela julen.

 

 

 

 

Sen kom tomten *ler* - underbart – exakt så gott, rökt lax. Den är redan smakad på, ren njutning. 
Man kan inte klaga när man fått besök av tomten…


Tydligen så blev det lite för mycket för honom – luvan åkte av – ja han är ju gammal nu för tiden så han orkar inte ….  *blink* - ja mina trappor alltså ...  han ser ialla fall nöjd ut

 

 

 

 

 

Klar med allt nu – bara en sak kvar imorgon – så jag kan gå till jobbet med gott samvete o inte stressad över tiden *ler*

 

Småskrattade glatt åt lilla tussens när jag kom hem imorse - hon är liten, hon är äldre o det märks... men icke att det stoppar henne - den här IKEA-kassen låg under sängen/soffan full med gardiner o filtar, tung. Men se har man fått för sig att den ska ut så ska den.... så här hade hon bäddat till sig själv - för inte duger det som redan finns.... 

 

 

Av Svensson Svensson - 23 december 2016 06:45


NU har vi kommit till när det är dags att fia julskinkan - ja det här är en tradition för mig, att skinkan görs kvällen innan - uppesittarkvällen - julklappsinslagning, julgransdekorering o upp med julpynt o julgardiner - samtidigt som skinka, janson o köttbullar görs iordning.

 

Jag har alltid kokat min skinak för att sen griljera - med senap. Men så förra året fick jag några skivor skinka från en snäll arbetskamrat o det vara den godaste skinkan jag ätit måste jag säga. Så det där med koka o griljera med senap är ett minne blott för mig. Här ska det ungstekas o kryddas á la Cajsa Warg. 

 

 

 

 

 

Cajsa Wargs kryddskinka

 


Ingredienser:

  • 3 kg rimmad skinka
  • 2 tsk hela nejlikor
  • 2 tsk kryddpepparkorn
  • 2 tsk rosmarin
  • 2 tsk mejram
  • 5 lagerblad

 

Du behöver också:

köttermometer

 

Gör så här:

 

Värm ugnen till 175°. Spola av skinkan med kallt vatten. Ta bort eventuellt nät och skär bort svålen.

 

Stöt kryddorna tillsammans i en mortel. Gnid in skinkan med kryddblandningen. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i skinkan. Svep in skinkan väl i aluminiumfolie.

 

Lägg skinkan i en långpanna och ställ in den i ugnen.

Beräkna tillagningstiden till 50−75 minuter per kilo, alltså mellan 3 och 3½ timme, beroende på om skinkan är rund eller avlång.

Avbryt tillagningen när termometern visar 72°.

 

Ta ut skinkan och låt den vila 15 minuter. Kyl den sedan.

 

Servering:

Skär tunna skivor av den kalla skinkan och servera på julbordet. Skinkan passar även att serveras som smörgåspålägg.

 

Jul · Recept
Av Svensson Svensson - 22 december 2016 13:32

Varje år, i slutet av året, ja ungefär såhär runt julen så börjar jag så smått summera året som gått. Jag funderar på saker som skett, förändringar som blivit för att jag ville eller för att det måste. Jag ser på saker som varit roliga, saker som kommer bli minnen jag minns med värme o glädje. Men också ser jag över saker jag lärt mig om mig själv som jag vill förändra på - ofta är ju det att man har en liten ovana men hållit på med länge eller kanske smygande lagt sig till med o man nu inser att det kansek är dags att göra något åt. 

 

Det brukar ta lagom till nyår för mig att summera året i huvudet - mest för att det blir tanke stunder i omgångar. Jag går alltså inte direkt omkring o tänker på det hela tiden. Men jag gillar mina lilla summering av året som gått - titta lite på vad som jag trodde/ville skulle komma ut av året som verkligen skedde. Eller andra roliga saker som skett... Jag tror på det där med att lyfta fram det som varit positivt, det som får mig att må bra.

 

Men också då se på lite andra saker som då lutar åt det negativa hållet - men inte se på dom som negativa "oj vad synd det är om mig" utan istället försöka se på det som skett utifrån en perspektiv som gör att jag kan ta lärdom ifrån det. Att jag omvandlar det till en kunskap, som ger mig mer kött på benen att ta mig an det här igen eller nästa gång det sker. Jag försöker tar bort den negativa tanken så mycket det går o bara har kvar det som kan vara just erfarenhet o kunskap vidare i mitt liv, min personliga utveckling.

 

Nu har jag inte alls kommit mer än till tanken "det är dags att börja summera" så det här blir inte något "summerings-inlägg" eller det som kommer som en följd på summeringen - vad vill jag ha ut av nästa år, vad ska jag ha för mål, stora mål, del mål? Vad vill jag göra, vad vill jag åstadkomma under året - kan vara allt från vart jag vill åka på semester, vad jag vill spara pengar till, förändringar i bostaden, eller mig mig själv - min hälsa. Eller har jag något jag gör eller någon egenskap eller hobby jag vill göra mer av - förstärka? Eller tvärt om finns det något jag vill förändra för att jag helt enkelt inte är jätte nöjd o inte mår så bra av det i längden?

 

Ja det finns många vinklar på både summering o vad vill jag ha ut av året som kommer... men jag gillar dom här tankefärderna som jag har då o då, från nu o till årsskiftet.

 

Det jag småskrattade kom att tänka på idag var just det här med hälsan, kroppen, vikten osv... att jag igen vill komma igång som jag gjorde för bara något år sedan - men helt kom av mig. Det känns roligt igen att komma igång mer regelbundet med promenader - här är det lite lustigt för där jag bodde förut hade jag hur lätt som helst att ta mig en promenad eller gå en lite längre omväg till jobbat - men nu, näää det går inte alls. Inte för att jag tror att det är läget jag bor på mer än att det tagit för mycket ork. För nu känner jag mig ju mer motiverad o lovarna blir lite längre o längre igen.

 

Det jag småskrattade åt var att jag läste en artikel om det här med att bli av med ryggfett - det var tips o råd om lite smått o gott att tänka på men framför allt övningar som selektivt formar, tonar o eliminerar fett från vissa områden på kroppen - det här handlade om ryggen.

 

Det fanns bilder på övningar - ligga på mage o lyfta uppåt, stå upp o luta sig åt ena o andra sidan, det är yoga-rörelsen "katten", simning, styrketräning, cardioträning i intervaller, crunches -  alltså med andra ord lite samma som gälle överlag om man vill ta bort fett... röra på sig mer.

 

Avslutningen var punkter på saker man kan tänka på, som att det krävs regelbundenhet o disciplin, att äta en blanserad kost, att man ska tänka på sin hållning - att inte säcka ihop utan sträcka på sig. Men så kommer den punkt som fick mig att småskratta o en punkt jag helt klart kommer att ha i åtanke o som kommer finnas med under nästa års mål... 

 

Massage - för i en punk står följande "Det är också en bra idé att komplettera dina övningar med en bra ryggmassage. Tryck försiktigt för att gradvis eliminera ryggfettet." 
Och man behöver ju inte göra allt som tas upp - visst ju fler saker man gör, tänker på ju större chans är det att man kommer märka resultat o fortare resultat. Men även små förändringar kommer visa sig - med tiden. Men jag som då är så lat - erkännes - kanske ska satsa på just den punken, verkligen ta fasta på den så slipper jag anstränga mig - jag plockar ut massage o tänka på maten, vardagar *ler* - det här låter som en mycket trevligare variant än den där med disciplin - för det ordet innebär alltid alltid att man tvingar sig själv att göra något man inte vill till en bra god hälsosam vana *ich - ler*

 

Jag konstaterar att det börjar bli kort om tid tills julaftonsmorgonen startar ... hmmm tiden som var så väl tilltagen för bara någon dag sedan... 

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< December 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Skapa flashcards