Alla inlägg under augusti 2016

Av Svensson Svensson - 3 augusti 2016 14:00

Älskar ju fördriva tiden med att göra onödiga listor - eller är det kanske så att jag tar dom som ursäkt för att skjuta upp "måsten"... sånt där tråkigt, men så skönt när man är klar???

 

Låt oss se hur många människor som inte skäms över sitt förflutna

 

Tatueringar - Ja 
Piercingar 📍 - I öronen 
Förlovad 💍 - Ja,1 ggr
Äktenskap 💒 - Ja,1 ggr
Skilsmässor 💔 - Ja,1 ggr
Barn 👦 - 3 st (tjej, kille, tjej)
Fått böter 📝 - Ja 
Arresterats 🚓? - Nej
Varit i fängelse / varit i poliscell ? - Nej
Skjutit en pistol 🔫? - Nej
Någonsin varit full 🍻 - Ja 
Rökt 🚬? - Nej, aldrig

 

 

 

 

 

Av Svensson Svensson - 3 augusti 2016 07:15

Tänk att kunna göra så här snygga ....

jag är avis, mina blir aldrig såhär snygga o jag har inte samma kreativitet som dom här har som gör naglar, för det behövs både en stor kreativ sida o en konstnärlig sida o "ögon" för att kunna få till alla små effekter som gör naglarna så här snygga o levande att se på

 

 

Av Svensson Svensson - 2 augusti 2016 13:48

Minnen jag har av min farmor är många. Men mest har hennes matlagning/bakning satt sina spår i minnet, och det är nu jag börjar känna att jag vill ha det där jag fick äta hos henne, smakerna var verkligen hennes. Vet att jag aldrig kommer att kunna göra pepparkakorna så tunna som hon gjorde eller så goda heller... jag vet att jag aldrig kommer att få exakt samma smak - tyvärr är inga recept sparade, hon gjorde ju det mesta efter sitt eget minne o tycke...

 

Men det finns vissa saker som aldrig kommer försvinna från minnet - det finns där i en liten egen ficka o jag ler varje gång jag får ett minne från henne. 

 

Som i helgen fick jag 3 stora fina gurkor av min väninna, hennes karl, o hans bror har visst fått överfullt med gurkor i växthusen så dom delade med sig - till min stora glädje. (säger inte nej till flera). Nu gillar jag gurka så en försvann snabbt - men så kom jag på att jag vill göra inlagd skivad gurka så som farmor gjorde. Så jag letade upp ett recept för att ha något att gå efter - sen skivade jag gurkan - blev inte riktigt så runna skivor som farmor gjorde, men har fått ett tips om hur jag ska göra/böja osthyveln för att få tunnare skivor så det provar jag nästa gång. 

Blandade ihop lagen - men tyckte den blev för söt, känner igen den sötare smaken från ett ex´s mammas inlagda skivade gurka - men det är inte farmorssmak - men jag tog bara lite mer ättika. Sen får jag bara vänta lite o se om jag tänkte rätt, eller om det söta hade försvunnit efter att det stått o dragit till sig lite. Tja vi får se *Ler* går ju att göra annorlunda nästa gång. 

 

Ska se över mitt burkförråd o se vad jag kan använda till att förvara lite gurka. Tror jag ska gravera lite på burkarna också. Har gjort det förrut när jag givit bort saker jag kokat ihop själv hemma. Det blir lite mer personligt med graverat. 

 

 

 

Mera minnen av farmor kom när jag gjorde iordning gurkan. Som hennes såser, hennes upplandskubb, tjälknöl... 

 

Till hösten/vintern kommer jag ge mig på att både göra tjälknöl samt baka upplandskubb - så nu måste jag hitta en bra "burk" att baka den i.... får väl åka på lite loppisar o kika vad som finns. Ska ju ändå dit för att kika efter tavelramar.

 

Men jag kommer inte bara göra dessa saker utan jag kommer även göra mumsiga saker jag gjort tidigare - som fikonmarmelad, tomatchutney, chilisylt...  kommer nog ge mig på att göra lite olika chutney men också lite salsa o annat mumsigt.

Av Svensson Svensson - 1 augusti 2016 20:10

Man tar vad man haver ... o jag var så sötsugen ikväll

 

Så jag tog hallonen jag fått av lilla dottern, med lite maräng o lemoncurd... tog det som fanns o det blev helt okey - att få stopp på sötsuget.

 

 

 

Av Svensson Svensson - 1 augusti 2016 14:00

 



Man ska ju äta med ögonen sägs det, o vattenmelon när den kommer i händerna på en kreativ person ger verkligen massor åt ögat att njuta av – ja så pass att man inte vill förstöra genom att skära sönder den.

 

Själv skulle kanske med lite tur kunna fixa till något i den här stilen :)

 

 

 

Vattenmelon är min absoluta favorit, visst kärnor i massor, men det är något jag står ut med just för att den är ju så otroligt god.
När vi var på semester i Dominikanska Republiken så fanns det juice, nypressad, varje morgon, o basen var vattenmelon. Den godaste juice jag någonsin smakat – visserligen smakade den lite olika varje morgon, men det gjorde inget. Juicen var gjord på den frukt som funnits som färsk frukt på buffén dagen innan, så smaken blev lite efter vilka frukter o hur mycket som var kvar. Men så gott o vattenmelonen fanns där varje morgon.

 

Jag har försökt mig på att få den här juicen hemma – icke då, vet inte om det beror på att det var semester (firade om man ska vara noga 15 årig bröllopsdag) o den smakade extra bra just för det. Eller om det var med andra frukter som jag inte vet vilka, o som jag inte kan hitta här hemma heller… tur att det blir bra ändå, även om det inte blir riktigt lika bra…

 

Inte nog med att vattenmelon är gott, det är också väldigt nyttigt, inte då bara att det är massa vatten i o lite socker. Utan det finns andra anledningar också som gör att man inte ska avstå från att äta vattenmelon.

 

 

 

   

 

Lindrar ömma muskler

Enligt en studie som publicerats i Journal of agricultural food and chemistry kan vattenmelon eller vattenmelonjuice som intas en timma före ett träningspass förhindra ömma muskler dagen efter. Det beror på att vattenmelonen är rik på en aminosyra som hjälper blodkärlen att slappna av och som förbättrar blodcirkulationen. Bra grej!

 

Bra för hjärtat

En studie som genomfördes 2013 vid Florida State University visade på förbättrad hjärt- och kärlhälsa för kvinnor som genomgått klimakteriet, då de under sex veckor tog vattenmelon-tillskott. En annan studie gjord 2012, också den vid Florida State University, visade att tillskottet bidrog till lägre blodtryck hos överviktiga vuxna

 

Kan vara ett naturligt Viagra

Förbättrad blodcirkulation är bra för annat än bara hjärtat. Det menar åtminstone den här forskaren…Troligtvis krävs det dock väldigt stora mängder vattenmelon för att uppnå önskad effekt. - men värt att prova eller *ler*

 

Rik på vitaminer och mineraler, fattig på kalorier

På grund av namnet kan man lätt tro att vattenmelon har lågt näringsvärde, och den innehåller faktiskt 90 procent vatten. Men en skiva vattenmelon på knappt 300 gram innehåller faktiskt en tredjedel av det rekommenderade intaget av A- och C-vitamin, skriver National Geographic. Tack för det!

 

Kan kanske till och med motverka sjukdomar!

Vattenmelon är ett av de bästa livsmedlen för att få i sig lykopen, en antioxidant som sägs verka förebyggande mot vissa sjukdomar och även kopplats samman med behandling av sjukdomarna. De exakta detaljerna kring det sambandet utreds dock fortfarande av forskare

 

 

 

 

 

Att välja rätt

Just nu älskar vi vattenmelon! Men visst är det svårt att veta vilken man ska välja i affären? Här är guiden som hjälper dig välja den perfekta vattenmelonen!

Det är inte alls kul att komma hem med en melon som smakar trist eller har uttorkat kött. Så missa inte detta –   här går vi igenom hur du ska välja i affären, och hur du sedan ska förvara vattenmelonen hemma.

 

Så här väljer du i affären:

1. Titta efter oskadat skal, om skalet är skadat eller har bruna fläckar kan fruktköttet mycket väl vara skadat det också.

2. Skalet ska vara jämnt i mönster och färg…

3. …förutom: titta efter en stor ljusgul fläck! Fläcken visar hur vattenmelonen låg när den växte och den ljusgula färgen där betyder att den är perfekt mogen.

4. Vattenmelonen ska kännas tung. Lyfter du upp den och den känns lättare än du förväntade dig är risken stor att köttet har torkat ut.

Så förvarar du vattenmelonen hemma:

1. Om du inte ska äta den direkt förvara den på ett mörk och svalt ställe, men INTE i kylskåpet. Kylan kan göra att melonen mister sin smak.

2. Har du däremot skurit upp vattenmelonen ska den förvaras inplastad i kylskåp för att hållas fräsch.

3. Innan du skär upp den ska du skölja vattenmelonen under kallt vatten. På så vis sköljer du bort smuts och bakterier som annars kan nå fruktköttet.

 

 

Bästa sättet att skära en vattenmelon på!

 

 

Många har för vana att skära upp vattenmelonen i halvmåneformar, men visst är det ganska kladdigt att äta dem så? Rätt svårt att skära snygga, jämna bitar också. Men, det finns så klart andra sätt! Som åtminstone vi helt hade missat. På det här sättet får du direkt ett snyggt sätt att servera vattenmelonen, som dessutom innebär mindre kladd när den ska ätas!

Dela bara melonen på hälften, ta ena halvan och lägg den med fruktköttet nedåt på en skärbräda. Gör sen vertikala snitt av önskad tjocklek med en kniv. Vrid vattenmelonen ett kvarts varv och upprepa snitten. Klart att äta!

Kolla in klippet så ser du hur du ska göra:

 

 

 

Några lite udda sätt att äta vattenmelon

 

Grillad vattenmelon med jordnötssås

 

 

Ingredienser:

  • 1 liten vattenmelon (ca 2 kg)
  • olivolja till pensling


Jordnötssås:

  • 2 dl rostade och saltade jordnötter

  • 2 msk vatten

  • saften från 1/2 citron

  • 2 msk olivolja

  • eventuellt 1/2 tsk salt


 

Så här gör du:
Mixa jordnötterna och cirka 1/2 msk vatten till en ganska slät röra. Tillsätt resten av vattnet och övriga såsingredienser och mixa lite till. Smaksätt eventuellt med lite mer salt.


Skär melonen i klyftor eller i stora hela skivor som på bilden på föregående sida. Pensla den med lite olivolja och grilla den sedan i 2 minuter på varje sida. Den ska få ett tydligt grillmönster.

 

 

 

Rökig vattenmelonsalsa

 4 portioner

 

Ingredienser:

  • 500 g kärnfritt fruktkött av vattenmelon

  • 1 liten rödlök

  • 1 krm liquid smoke

  • 1 ⁄2 tsk tabasco chipotle

  • 1 dl finhackad koriander

  • flingsalt och grovmalen
 svartpeppar


Så här gör du:
Skär vattenmelonen i tärningar och lägg dem i en bunke. Strimla löken och tillsätt tillsammans med liquid smoke, tabasco och koriander.

Blanda alltsammans och smaka av med salt och peppar.

Låt gärna stå i 20 minuter innan servering.

 

 

Vattemelonsoppa - Melongazpacho med sesamräkor
 4 portioner


 

Ingredienser:

  • cirka 1 1/2 kg vattenmelon
  • 1 röd chilifrukt

  • 1 msk riven färsk ingefära

  • rivet skal och saft av 1 lime

  • 2 msk grönsaksfond

  • cirka 2 krm tabasco

  • flingsalt

  • isbitar

  • räkor

  • sesamfrön, gärna svarta

  • salladslök

  • koriander
 

Så här gör du:

  1. Skär melonköttet i bitar. Kärna ur och hacka chilin.

  2. Mixa urkärnat melonkött med chili, ingefära, lime och fond. Smaka av med tabasco och salt, soppan får gärna ha lite sting i smaken.

  3. Kyl soppan, minst 1-2 timmar.

  4. Servera soppan med några isbitar. Lägg i räkor som blandats med sesamfrö. Strö över strimlad salladslök och hackad koriander.

 

Inte så udda recept, bara jäkligt goda, svalkande

   

Isteslush med vattenmelon

Ingredienser:

  •  1 kanna
  • 1/4 vattenmelon
  • 7 dl rooiboste
  • 2 msk socker
  • 1 msk citronjuice (färskpressad eller från flaska)

 

Så här gör du:
Skär ut allt "kött" från melonen. Mixa det och häll i en plastbunke och ställ in i frysen. Rör med en gaffel i melon­köttet efter en halvtimme. Rör igen efter ytter­ligare en halvtimme.

Melonen är klar när den är frusen utan att vara som is, ska påminna mer om snö.

Laga teet på vanligt vis. Blanda i honungen. Låt svalna.

Häll i citronen.

Skeda ner all melon i en kanna, häll på teet ovanpå. Servera omgående.

 

 

Isande melonslush
4 portioner

 

Ingredienser:

  • 1/2 mellanstor vattenmelon
  • 
4 msk limejuice

  • 2 dl mineralvatten
  • 1 
lime, rivet skal av
  • (Till vuxna, varför inte en liten skvätt rom i)

 

Så här gör du:

 5 minuter

  • Skär ut bitar av melonen och lägg i frysen.

  • Kör de frysta melonbitarna i mixer med limejuice.

  • Fördela i glas. Häll på 1/2 dl mineral­vatten i varje glas. Toppa med rivet limeskal

 

 

Bara för att det såg lite skoj ut... vet inte hur det smakar.... jag menar grädde o melon...

 

Av Svensson Svensson - 1 augusti 2016 12:38


Finns det något godare att äta en riktigt varm sommar dag än melon? En mogen söt melon? Nej jag tycker inte det. Jag bara älskar dom, att det sen är ett väldigt bra alternativ till annat man stoppar i sig gör inte att jag tycker mindre om dom.


Mest gillar jag vanlig vatten melon, den är väl melonernas melon, alla vet vad det är. Det enda som kan vara jobbigt med den är alla kärnor som finns precis överallt i den. Men jag står ut, det är för gott *ler*


Men sen finns det ju flera andra meloner, en del har jag provat o brukar passa på att köpa när dom är billiga. Men sen finns det en hel hög med meloner ialla fall inte jag provat, men gärna skulle vilja prova – undrar jag om dom går att få tag på här på orten i ICA eller Coop… ja kanske jag ska kika lite närmare nästa gång jag ska handla *ler*





Runda och sunda

  • Meloner innehåller verkligen mycket vätska – upp till 95 procent av sin egen vikt – så de är perfekta törstsläckare under de varma månaderna.
  • Meloner är extremt kalorifattiga och innehåller vanligtvis bara 3 gram socker per 100 gram. Som jämförelse innehåller ananas och banan cirka 15 gram socker per 100 gram.
  • Meloner är fulla med C-vitamin, som är viktiga för immunförsvaret och får sår att läka snabbare. De hjälper dig även att ta upp järn från maten.
  • Nästan alla meloner är rika på mineralet kalium, vilket är bra för ditt blodtryck – särskilt om du äter mycket salt.


Galiamelon

 

 

Den söta galiamelonen är rik på kalk och A-vitamin och passar bra till exempelvis fet fisk och sallad.

Galiamelonen är en del av nätmelonfamiljen. Den är rund, har nätmönstrat gulaktigt skal och saftigt grönt kött med en mycket söt och kryddig bananaktig smak.

Passar perfekt
Galia smakar fantastiskt till fet fisk som lax men är också läcker i sallader med gurka. Tillsammans med jordgubbar utgör den söta melonen också en läcker avslutning på en god middag.

Bonusinfo
Galiamelon innehåller en del kalcium, som är bra för skelettet, och A-vitamin, som är bra för syn och slemhinnor.




Cantaloupemelon

 

 

Den här melonen innehåller mest kalium och är dessutom rik på carotenoider som är bra för huden.

Klotrund melon med antingen ett nätmönster eller gröna ränder. Cantaloupemelonen kan ha skrovligt, oregelbundet skal och köttet är antingen grönaktigt eller orange.

Det är en mycket saftig melon, som smakar starkare än de andra sorterna. Den anses vara den finaste av alla meloner.

Passar perfekt
Den är bra till desserter som fruktsallad och glass. Prova till exempel att mosa cantaloupemelon med äggvita, honung och vanilj och frys ner blandningen till en oemotståndlig sorbet. Du kan också gräva ut små melonbollar med en glassked, som väcker uppseende i både sallader och till gammaldags våfflor.

Sist men inte minst smakar nätmelonen bra när den blandas i en kall soppa med ingefära, apelsinjuice och chili.

Bonusinfo
Cantaloupemelonen är den melon som innehåller allra mest kalium. Dessutom är den rik på karotenoider, som kan ge kinderna en fin färg precis som lite solande i sommarsolen kan göra. Enligt forskning ser man hälsosammare och mer attraktiv ut när man äter mycket frukt och grönsaker som innehåller karotenoider.

En annan trevlig bonus är att cantaloupemelonens innehåll av fruktsocker inte är särskilt högt. Därför är det ett bra fruktval om du har en känslig mage


Honungsmelon

 

 

Den sommargula honungsmelonen är med sitt låga kaloriinnehåll perfekt om du vill ha extra sötma i exempelvis din smoothie.

Honungsmelonen är avlång, slät, ljusgul och avger en svag doft av honung. Köttet är milt och sött samt mer fast än hos övriga meloner.

Passar perfekt
Honungsmelon blandat med banan, färska bär och yoghurt ger en fantastisk smoothie.

Den milda söta smaken passar också perfekt till salta snacks – till exempel i en god sallad med rostade nötter – som tillbehör till grillad fläskfilé eller inrullad i parmaskinka à la Italien.

Bonusinfo
Även om den är sötare än många av de andra melonerna, har den avlånga gula kusinen det allra lägsta kaloriinnehållet av alla.

Liksom cantaloupemelonen innehåller den dessutom väldigt lite fruktsocker och få hårda fibrer. Vilket gör den perfekt för människor som lider av en känslig mage eller irritabel tjocktarm



Vattenmelon

 

 

Melonernas melon som har otaliga användningsområden - bara din fantasi sätter gränserna.

Den gigantiska melonen med mörkgrönt skal och rosa fruktkött är för människor som gillar stora meloner. Men se upp när du ger dig ut för att shoppa vattenmeloner, eftersom de kan väga upp till 30 kilo.

Smaken är söt, saftig och mycket populär. Ungefär hälften av alla meloner som säljs är vattenmeloner.

Du kan göra små vattenmelonkuber och frysa in dem till isbitar eller använda dem i grönsallader, bönsallader och tomatsallader. Servera melonen till grillad kyckling och fisk eller använd den till salsa med lite vitlök, chili och salladslök.

Bonusinfo
En halv liter vattenmelonjuice innan du ger dig ut och springer, ger en snabb återhämtning av musklerna. Det visar en spansk studie. Teorin är att aminosyran L-citrullin i vattenmelonen ökar blodflödet, vilket minskar ömheten i musklerna.

Det rosa köttet innehåller även stora mängder av antioxidanten lykopen, som i en stor studie har visat sig minska risken för hjärt-kärlsjukdom




Päronmelon

 

Det är inte för inte som päronmelonen har fått sitt namn. Den har samma form som ett päron och smakar också därefter.

Den sydamerikanska äggfärgade päronmelonen med de distinkta lila ränderna smakar som ett mellanting mellan päron och melon – mycket mild och speciell.

Passar perfekt
Den milda smaken gör att päronmelonen passar till fruktsallader där det också ingår frukter med fylligare smak.

Den är också god till fisk- och kötträtter, i en chutney eller en förrätt med exempelvis smakrikt kött som bresaola.

Bonusinfo
Päronmelon innehåller relativt mycket kostfibrer jämfört med andra meloner




Grodskinnsmelon

  

Låt dig grodskinnsmelonens utseende, eller namn, avskräcka dig. Bakom den tuffa ytan gömmer det sig ett saftigt och supergott melonkött.

Avlång, grönfläckig och noppig spansk melon, som påminner lite om en groda (därav namnet). Köttet är ljust gulvitt – grönaktigt, sött och saftigt.

Passar perfekt
Grodskinnsmelonen påminner mycket om honungsmelonen i smaken. Prova att äta den med en lätt och proteinrik lunch med massor av tonfisk, citron, vitlök och en skvätt olja. Smaken passar också bra med rökt kött och fisk, eller med bär.

Bonusinfo
Välj bland de största melonerna när du handlar, för de är de godaste. Dessutom får du den bästa smaken i fruktköttet precis intill kärnorna







Bittermelon

 

 

Den kinesiska supermelonen har använts i kinesisk medicin under årtusenden. Den sägs kunna hämma cancercellers förmåga att utnyttja socker.

Bittermelonen har ett ojämnt gröngult skal, som en rynkig gurka, och är egentligen en kinesisk grönsak i squash-familjen. Smaken är besk. Du hittar den hos små grönsakshandlare i större städer.

Passar perfekt
I Asien wokas bittergurkan, men den används också flitigt i det karibiska och indiska köket och på vissa ställen pressar man saften ur den och dricker den som juice.

Bonusinfo
Juice från bittergurka har använts i tusentals år i kinesisk medicin och djurförsök visar att den kan döda cancerceller i bukspottkörteln och bröstet.

Forskarna undersöker nu om den har samma effekt på människor. Teorin är att melonen hämmar cancercellens förmåga att utnyttja socker, så att den inte får mat och dör






Recept på lite godsaker


Melonsorbet

Svalkande njutning för soliga dagar.

 

Ca en halv liter glass eller 6-10 pinnar

300 g melonkött av galia, honungsmelon eller cantaloupe
Saft av en halv citron
3 äggvitor
3 msk akaciahonung
Korn av en halv vaniljstång


Tillberedning

Mosa melonköttet tillsammans med citronsaften (ev i en liten mixer). Äggvitorna vispas till hårt skum med akaciahonung och vaniljkorn och blandas sedan med det mosade melonköttet. Frys den färdiga sorbeten i en glassmaskin tills den är halvt fryst. Lägg därefter glassen i pinnglassformarna och frys tills den är helt fast. Alternativt kan sorbeten sättas in direkt i frysen i formarna och frysas från flytande form




 

Ingefärashot med frukt

Nu kan du shotta ingefära och få en rejäl energikick med massor av nyttigheter på köpet.

2 personer

(Kräver saftcentrifug och glassmaskin)
En bit färsk ingefära, ca 30 g
½ galiamelon
2 gröna äpplen
1 fänkål
2 limefrukter
Ev citrongräs till serveringen


  • Skala ingefäran och ta bort kärnorna och skalet från melonen.
  • Skär äpplena och fänkålen i mindre bitar och kör alla ingredienserna i saftcentrifugen.
  • Blanda drycken i en glassmaskin tillsammans med några istärningar och saften från limefrukterna.
  • Häll drycken i kalla glas och servera ev med citrongräs

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Skapa flashcards