Alla inlägg under augusti 2016
Älskar ju fördriva tiden med att göra onödiga listor - eller är det kanske så att jag tar dom som ursäkt för att skjuta upp "måsten"... sånt där tråkigt, men så skönt när man är klar???
Låt oss se hur många människor som inte skäms över sitt förflutna
Tatueringar - Ja
Piercingar 📍 - I öronen
Förlovad 💍 - Ja,1 ggr
Äktenskap 💒 - Ja,1 ggr
Skilsmässor 💔 - Ja,1 ggr
Barn 👦 - 3 st (tjej, kille, tjej)
Fått böter 📝 - Ja
Arresterats 🚓? - Nej
Varit i fängelse / varit i poliscell ? - Nej
Skjutit en pistol 🔫? - Nej
Någonsin varit full 🍻 - Ja
Rökt 🚬? - Nej, aldrig
Tänk att kunna göra så här snygga ....
jag är avis, mina blir aldrig såhär snygga o jag har inte samma kreativitet som dom här har som gör naglar, för det behövs både en stor kreativ sida o en konstnärlig sida o "ögon" för att kunna få till alla små effekter som gör naglarna så här snygga o levande att se på
Minnen jag har av min farmor är många. Men mest har hennes matlagning/bakning satt sina spår i minnet, och det är nu jag börjar känna att jag vill ha det där jag fick äta hos henne, smakerna var verkligen hennes. Vet att jag aldrig kommer att kunna göra pepparkakorna så tunna som hon gjorde eller så goda heller... jag vet att jag aldrig kommer att få exakt samma smak - tyvärr är inga recept sparade, hon gjorde ju det mesta efter sitt eget minne o tycke...
Men det finns vissa saker som aldrig kommer försvinna från minnet - det finns där i en liten egen ficka o jag ler varje gång jag får ett minne från henne.
Som i helgen fick jag 3 stora fina gurkor av min väninna, hennes karl, o hans bror har visst fått överfullt med gurkor i växthusen så dom delade med sig - till min stora glädje. (säger inte nej till flera). Nu gillar jag gurka så en försvann snabbt - men så kom jag på att jag vill göra inlagd skivad gurka så som farmor gjorde. Så jag letade upp ett recept för att ha något att gå efter - sen skivade jag gurkan - blev inte riktigt så runna skivor som farmor gjorde, men har fått ett tips om hur jag ska göra/böja osthyveln för att få tunnare skivor så det provar jag nästa gång.
Blandade ihop lagen - men tyckte den blev för söt, känner igen den sötare smaken från ett ex´s mammas inlagda skivade gurka - men det är inte farmorssmak - men jag tog bara lite mer ättika. Sen får jag bara vänta lite o se om jag tänkte rätt, eller om det söta hade försvunnit efter att det stått o dragit till sig lite. Tja vi får se *Ler* går ju att göra annorlunda nästa gång.
Ska se över mitt burkförråd o se vad jag kan använda till att förvara lite gurka. Tror jag ska gravera lite på burkarna också. Har gjort det förrut när jag givit bort saker jag kokat ihop själv hemma. Det blir lite mer personligt med graverat.
Mera minnen av farmor kom när jag gjorde iordning gurkan. Som hennes såser, hennes upplandskubb, tjälknöl...
Till hösten/vintern kommer jag ge mig på att både göra tjälknöl samt baka upplandskubb - så nu måste jag hitta en bra "burk" att baka den i.... får väl åka på lite loppisar o kika vad som finns. Ska ju ändå dit för att kika efter tavelramar.
Men jag kommer inte bara göra dessa saker utan jag kommer även göra mumsiga saker jag gjort tidigare - som fikonmarmelad, tomatchutney, chilisylt... kommer nog ge mig på att göra lite olika chutney men också lite salsa o annat mumsigt.
Man tar vad man haver ... o jag var så sötsugen ikväll
Så jag tog hallonen jag fått av lilla dottern, med lite maräng o lemoncurd... tog det som fanns o det blev helt okey - att få stopp på sötsuget.
Man ska ju äta med ögonen sägs det, o vattenmelon när den kommer i händerna på en kreativ person ger verkligen massor åt ögat att njuta av – ja så pass att man inte vill förstöra genom att skära sönder den.
Själv skulle kanske med lite tur kunna fixa till något i den här stilen :)
Vattenmelon är min absoluta favorit, visst kärnor i massor, men det är något jag står ut med just för att den är ju så otroligt god.
När vi var på semester i Dominikanska Republiken så fanns det juice, nypressad, varje morgon, o basen var vattenmelon. Den godaste juice jag någonsin smakat – visserligen smakade den lite olika varje morgon, men det gjorde inget. Juicen var gjord på den frukt som funnits som färsk frukt på buffén dagen innan, så smaken blev lite efter vilka frukter o hur mycket som var kvar. Men så gott o vattenmelonen fanns där varje morgon.
Jag har försökt mig på att få den här juicen hemma – icke då, vet inte om det beror på att det var semester (firade om man ska vara noga 15 årig bröllopsdag) o den smakade extra bra just för det. Eller om det var med andra frukter som jag inte vet vilka, o som jag inte kan hitta här hemma heller… tur att det blir bra ändå, även om det inte blir riktigt lika bra…
Inte nog med att vattenmelon är gott, det är också väldigt nyttigt, inte då bara att det är massa vatten i o lite socker. Utan det finns andra anledningar också som gör att man inte ska avstå från att äta vattenmelon.
Enligt en studie som publicerats i Journal of agricultural food and chemistry kan vattenmelon eller vattenmelonjuice som intas en timma före ett träningspass förhindra ömma muskler dagen efter. Det beror på att vattenmelonen är rik på en aminosyra som hjälper blodkärlen att slappna av och som förbättrar blodcirkulationen. Bra grej!
En studie som genomfördes 2013 vid Florida State University visade på förbättrad hjärt- och kärlhälsa för kvinnor som genomgått klimakteriet, då de under sex veckor tog vattenmelon-tillskott. En annan studie gjord 2012, också den vid Florida State University, visade att tillskottet bidrog till lägre blodtryck hos överviktiga vuxna
Förbättrad blodcirkulation är bra för annat än bara hjärtat. Det menar åtminstone den här forskaren…Troligtvis krävs det dock väldigt stora mängder vattenmelon för att uppnå önskad effekt. - men värt att prova eller *ler*
På grund av namnet kan man lätt tro att vattenmelon har lågt näringsvärde, och den innehåller faktiskt 90 procent vatten. Men en skiva vattenmelon på knappt 300 gram innehåller faktiskt en tredjedel av det rekommenderade intaget av A- och C-vitamin, skriver National Geographic. Tack för det!
Vattenmelon är ett av de bästa livsmedlen för att få i sig lykopen, en antioxidant som sägs verka förebyggande mot vissa sjukdomar och även kopplats samman med behandling av sjukdomarna. De exakta detaljerna kring det sambandet utreds dock fortfarande av forskare
Just nu älskar vi vattenmelon! Men visst är det svårt att veta vilken man ska välja i affären? Här är guiden som hjälper dig välja den perfekta vattenmelonen!
Det är inte alls kul att komma hem med en melon som smakar trist eller har uttorkat kött. Så missa inte detta – här går vi igenom hur du ska välja i affären, och hur du sedan ska förvara vattenmelonen hemma.
Så här väljer du i affären:
1. Titta efter oskadat skal, om skalet är skadat eller har bruna fläckar kan fruktköttet mycket väl vara skadat det också.
2. Skalet ska vara jämnt i mönster och färg…
3. …förutom: titta efter en stor ljusgul fläck! Fläcken visar hur vattenmelonen låg när den växte och den ljusgula färgen där betyder att den är perfekt mogen.
4. Vattenmelonen ska kännas tung. Lyfter du upp den och den känns lättare än du förväntade dig är risken stor att köttet har torkat ut.
Så förvarar du vattenmelonen hemma:
1. Om du inte ska äta den direkt förvara den på ett mörk och svalt ställe, men INTE i kylskåpet. Kylan kan göra att melonen mister sin smak.
2. Har du däremot skurit upp vattenmelonen ska den förvaras inplastad i kylskåp för att hållas fräsch.
3. Innan du skär upp den ska du skölja vattenmelonen under kallt vatten. På så vis sköljer du bort smuts och bakterier som annars kan nå fruktköttet.
Många har för vana att skära upp vattenmelonen i halvmåneformar, men visst är det ganska kladdigt att äta dem så? Rätt svårt att skära snygga, jämna bitar också. Men, det finns så klart andra sätt! Som åtminstone vi helt hade missat. På det här sättet får du direkt ett snyggt sätt att servera vattenmelonen, som dessutom innebär mindre kladd när den ska ätas!
Dela bara melonen på hälften, ta ena halvan och lägg den med fruktköttet nedåt på en skärbräda. Gör sen vertikala snitt av önskad tjocklek med en kniv. Vrid vattenmelonen ett kvarts varv och upprepa snitten. Klart att äta!
Kolla in klippet så ser du hur du ska göra:
Några lite udda sätt att äta vattenmelon
Bara för att det såg lite skoj ut... vet inte hur det smakar.... jag menar grädde o melon...
Finns det något godare att äta en riktigt varm sommar dag än melon? En mogen söt melon? Nej jag tycker inte det. Jag bara älskar dom, att det sen är ett väldigt bra alternativ till annat man stoppar i sig gör inte att jag tycker mindre om dom.
Mest gillar jag vanlig vatten melon, den är väl melonernas melon, alla vet vad det är. Det enda som kan vara jobbigt med den är alla kärnor som finns precis överallt i den. Men jag står ut, det är för gott *ler*
Men sen finns det ju flera andra meloner, en del har jag provat o brukar passa på att köpa när dom är billiga. Men sen finns det en hel hög med meloner ialla fall inte jag provat, men gärna skulle vilja prova – undrar jag om dom går att få tag på här på orten i ICA eller Coop… ja kanske jag ska kika lite närmare nästa gång jag ska handla *ler*
Galiamelonen är en del av nätmelonfamiljen. Den är rund, har nätmönstrat gulaktigt skal och saftigt grönt kött med en mycket söt och kryddig bananaktig smak.
Klotrund melon med antingen ett nätmönster eller gröna ränder. Cantaloupemelonen kan ha skrovligt, oregelbundet skal och köttet är antingen grönaktigt eller orange.
Det är en mycket saftig melon, som smakar starkare än de andra sorterna. Den anses vara den finaste av alla meloner.
Sist men inte minst smakar nätmelonen bra när den blandas i en kall soppa med ingefära, apelsinjuice och chili.
En annan trevlig bonus är att cantaloupemelonens innehåll av fruktsocker inte är särskilt högt. Därför är det ett bra fruktval om du har en känslig mage
Honungsmelonen är avlång, slät, ljusgul och avger en svag doft av honung. Köttet är milt och sött samt mer fast än hos övriga meloner.
Den milda söta smaken passar också perfekt till salta snacks – till exempel i en god sallad med rostade nötter – som tillbehör till grillad fläskfilé eller inrullad i parmaskinka à la Italien.
Liksom cantaloupemelonen innehåller den dessutom väldigt lite fruktsocker och få hårda fibrer. Vilket gör den perfekt för människor som lider av en känslig mage eller irritabel tjocktarm
Den gigantiska melonen med mörkgrönt skal och rosa fruktkött är för människor som gillar stora meloner. Men se upp när du ger dig ut för att shoppa vattenmeloner, eftersom de kan väga upp till 30 kilo.
Smaken är söt, saftig och mycket populär. Ungefär hälften av alla meloner som säljs är vattenmeloner.
Du kan göra små vattenmelonkuber och frysa in dem till isbitar eller använda dem i grönsallader, bönsallader och tomatsallader. Servera melonen till grillad kyckling och fisk eller använd den till salsa med lite vitlök, chili och salladslök.
Det rosa köttet innehåller även stora mängder av antioxidanten lykopen, som i en stor studie har visat sig minska risken för hjärt-kärlsjukdom
Den sydamerikanska äggfärgade päronmelonen med de distinkta lila ränderna smakar som ett mellanting mellan päron och melon – mycket mild och speciell.
Den är också god till fisk- och kötträtter, i en chutney eller en förrätt med exempelvis smakrikt kött som bresaola.
Avlång, grönfläckig och noppig spansk melon, som påminner lite om en groda (därav namnet). Köttet är ljust gulvitt – grönaktigt, sött och saftigt.
Bittermelonen har ett ojämnt gröngult skal, som en rynkig gurka, och är egentligen en kinesisk grönsak i squash-familjen. Smaken är besk. Du hittar den hos små grönsakshandlare i större städer.
Forskarna undersöker nu om den har samma effekt på människor. Teorin är att melonen hämmar cancercellens förmåga att utnyttja socker, så att den inte får mat och dör
Recept på lite godsaker
Ca en halv liter glass eller 6-10 pinnar
300 g melonkött av galia, honungsmelon eller cantaloupe
Saft av en halv citron
3 äggvitor
3 msk akaciahonung
Korn av en halv vaniljstång
Tillberedning
Mosa melonköttet tillsammans med citronsaften (ev i en liten mixer). Äggvitorna vispas till hårt skum med akaciahonung och vaniljkorn och blandas sedan med det mosade melonköttet. Frys den färdiga sorbeten i en glassmaskin tills den är halvt fryst. Lägg därefter glassen i pinnglassformarna och frys tills den är helt fast. Alternativt kan sorbeten sättas in direkt i frysen i formarna och frysas från flytande form
2 personer
(Kräver saftcentrifug och glassmaskin)
En bit färsk ingefära, ca 30 g
½ galiamelon
2 gröna äpplen
1 fänkål
2 limefrukter
Ev citrongräs till serveringen
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 |
23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |
|||
29 |
30 | 31 |
|||||||
|