Direktlänk till inlägg 4 augusti 2016

Personlig utveckling, förändringar under livet

Av Svensson Svensson - 4 augusti 2016 15:04

Sitter o funderar vidare på tankar jag fick när jag småputsade på mitt tidsfördriv – alfabetet som mig – ord för varje bokstav som beskriver mig. Tillsammans med en pratstund med två kunder jag körde hem i natt – ganska långt så det blev en lite längre pratstund än 5 minuter.

 

Det här med att man förändras, att man inte alls är samma person idag som man var för 10 år sedan eller 20 år sedan eller 30 .. osv… Man utvecklas, man får mer erfarenhet, man blir tuffare på ett sätt, kanske mer försiktig på ett annat…

 

Min tanke kom när jag skulle hitta ord, för varje bokstav o jag kom på att vissa ord som jag kom på beskrev mig bättre för några år tillbaka – andra ord är hållbara även nu.

 

Om jag tar som ett exempel – B – där tänkte jag skriva ”Blyg” – men många hade nog tänkte, näää men det stämmer väl inte, hon som är lätt att prata med om allt. Och ja det stämmer, jag drar mig inte heller direkt undan så att det märks idag – som jag gjorde förr, då höll jag mig i bakgrunden o tilltalades jag så…. Men med sonen (läkare, sjukhus, sjukdom, hans död osv), att behöva ta steg framåt utanför sin egen ”comfortzon” var en tid då jag lärde mig att om jag inte själv tar steget fram så kommer inget ske.
Sen har vi Ö – kunde ha skrivit öppen – att jag är öppen o delar med mig, har en tilltro till alla jag möter tills annat visar sig…. Så var jag förr.
Idag är jag fortfarande blyg, känslan inom mig, känslan jag ibland får slåss med o stiga utanför min ”comfortzon”, men som sagt känslan inom mig finns kvar. Eller öppen, idag är jag stängd, jag delar bara det innersta innersta med få få…. Jag ses utifrån som öppen – för jag kan prata om allt, men det är ett väldigt allmänt sätt, ytligt faktiskt, men jag tar mina personliga erfarenheter o tankar med – det där i kanten… det där som jag inte ens ser som personligt, på djupet… Men folk tycker att jag är personlig o öppen.

 

Men här ser man skillnaden på hur jag var, hur jag är o att orden inte riktigt stämmer om man ser dom som ord rakt upp o ner. Jag har ändrat mig genom att livet gett mig erfarenheter, kamper som utvecklat mig.

 

Så kommer vi till samtalet då i bilen, med mina kunder. Det var just att en person från det förflutna tagit kontakt igen o efter ett tags kontakt så hade den sagt något i stil med ”va tråkig du är, det här är ju inte den xx som jag känner… ”
Dom pratade om att det var ganska tråkigt att få den kommentaren – inte för att dom då sågs som mer tråkiga utan för den andra personens räkning. Att den var kvar i det sätt, o tankar som dom alla mer eller mindre hade när dom var runt 20… idag många år senare så var livet annorlunda o det som betydde något så var inte så viktigt idag, det som var viktigt idag var sånt dom då inte ens trodde att dom skulle tycka var viktigt… som tjejen, barnen, rosornas tillväxt i rabatten som nyligen planterats…  Att man hela tiden utvecklas som person o att det är en bra sak – att man också ser att det där man som yngre tyckte var ”mossigt o oviktigt” hos den äldre generationen blir en självklarhet hos en själv när man är där själv.  Och att det inte gjorde något för alla vänner utvecklas ungefär samtidigt till dom här andra faserna i livet…  Att det då var tråkigt att få kontakt med en gammal vän o se att den personen var fast i en fas som var många många faser bakåt i livet…

 

Hur val man gjorde en gång, som verkade vettiga då, idag uppenbarar sig som jäkligt dåliga… det fina är ändå att man kan göra förändringar. Man kan alltid göra om, göra rätt. Och då rätt för vad som är just NU, inte det som var då, eller var som kanske komma skall… utan det som känns rätt just NU. Att se o acceptera att val man gjorde för 5-10 år sedan var ett bra val just då, i den stunden, men att idag så är man i en annan sits, en utvecklad person o man har andra värderingar, andra saker är viktiga o man ser att valet inte var det som stämmer idag. Då måste man göra ett omval. Det här kan faktiskt vara inom vilket område som helst, sitt jobb/karriären – många byter område att jobba inom, utbildar om sig, inte enbart för att få jobb, det kan vara för att må bra, att det inte alls är kul det man valde då en gång. Det kan vara sätt att leva, för sin hälsa, för att må bra. Det kan vara vänner, det kan vara partner – man utvecklas, vissa personer utvecklas man med, andra ifrån. Man växer som det så fin heter ifrån varandra…. O då går man vidare, på varsin egen stig. Ingen blir lycklig av att ha en dragkamp – för det blir det, eller att anpassa sig, slippa irritation – bättre ta det jobbiga en kort stund för att sen båda ska kunna fortsätta utvecklas som personer o må bra, bli lyckliga.
Svåra val – men val som alla jag pratat med säger – jag ångrar att jag inte gjorde det tidigare – o jag kan bara säga, håller med… vissa val borde man gjort tidigare – inte gått o dragit på dom av olika orsaker som oftast alla landar i en rädsla….

 

Sen har vi då ord som följer med hela livet, som är rätt som beskrivning av en, mig i detta fall både för 30 år sedan o idag… L – lojal, kunde skrivit långt hår… stämmer det med *ler* eller N – naglar, det har funnits där o kommer nog alltid finnas där, det är lite ”jag” naglar o hår – tror jag ialla fall.  Samma med kramig, stenbock, qvinna *ler* kommer aldrig vara annat.

 

Men det är intressant att se hur man utvecklas, se sin egen resa o se hur lätt man faktiskt missar att man ändrat på sig – att man kanske fått en annan värdering, att man agerar på ett annat sätt för att man utvecklats…. Ofta hänger det samman med att man har eller haft en dålig självkänsla – tror jag – så man tror att man stampar kvar på en punkt som man kanske inte själv gillar… då ser man bara den, som det var, man ser inte att man utvecklats o att idag gör man på ett annat sätt. Oftast pratar vi nu om positiva bra förändringar – man ser vänner som växer o man kan bara njuta av få vara med o uppleva den formen av utveckling… men visst finns det även dom som tyvärr går åt andra hållet, eller som i mina kunders fall, dom som stampar kvar…. Men min erfarenhet är att det är väldigt sällan  det blir så…. för det är inte hur andra uppfattar en som är det viktiga - även om man då växt isär - utan att man själv mår bra, känner att man utvecklats o blir lycklig

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards