Direktlänk till inlägg 21 januari 2016

Hur många vänner??

Av Svensson Svensson - 21 januari 2016 19:15

 

Igår när jag för ovanlighetens skull var ute o jobbade dag, fick jag höra hela Vakna med NRJ, med Roger, Titti o Ola. Annars blir det mest bara en kort stund, nu fick jag småle flera gånger där på morgonen. Jag gillar verkligen att höra den här trion. Dom är verkligen bra på att hitta o prata om olika saker som står i tidningarna, dom där små sakerna man själv kanske missar.

 

Det var igår prat om lärare man haft o som betytt mycket för en. Och det går väl inte att ta sig igenom minst 9 år utan att stöta på någon lärare som man gillar lite extra mycket, som man kommer ihåg.

 

För mig om jag ska ta ut en lärare, som jag kommer ihåg o som på något sätt betytt mycket så blir det Catharina som jag hade som klassföreståndare under högstadiet. Det är ju ”några” år sedan jag gick där *ler*… så var det dags för min lilla att börja högstadiet o ny skola, det var möte med alla föräldrar som hade elever som började 7:an, aulan fylld. Rektorn pratade, lärare pratade… alla hade ju lite olika områden att berätta om… så helt plötsligt hör jag en röst, en av lärarna började prata – jag ser inte läraren, det behövs inte … för rösten – poff så var det inte som förälder jag satt i aulan för en kort stund utan som elev… Catharina är inte den längsta personerna men har en röst man känner igen. Och det var skoj att min lilla dotter fick samma lärare som jag själv haft. Hon tillsammans med Rebecca är den enda som faktiskt verkligen lyckats lura mig på 1 april *ler*

 

Sen var det då vänner, hur många vänner kan man ha, hur många vänner kan man ha nära band till osv. Det blev en liten gissningslek, vad trodde dom andra i studion? Självklart så var det helt åt fanders fel antal som gissades om man ska se till den här undersökningens svar på den frågan. Men inte om man ser till sen hur dom delat upp det här med vilka vänner man har. För det är ju sant, vi har olika sorters vänner, det är ett ord som innefattar väldigt mycket – det är ett ord som behöver ett stöd ord för att man ska kunna förklara mer vilken sorts vän man menar. Lite som att älska, det är också ett ord som ibland kanske behöver stödord eller till o med att man skulle behöva olika ord för det finns så många olika sätt att älska – en vän, en sak, en förälder, sina barn, sin partner… men även om ordet man använder är samma ”älskar” så är känsla man har för personen/saken/situationen väldigt olika.

 

Samma är det helt klart med vänner, men har många personer runt omkring sig, som man har kontakt med, man kallar dom vänner men ändå är det så helt olika kontakt man har med dom samma ord ändå. Vilket kan göra att det blir missförstånd.

 

Enligt den här undersökningen som någon person lagt ner tid o pengar på så kan man bara ha 150 vänner som man har någon form av band till, som man skulle ställa upp för om något hände.
Jag funderar verkligen om det är så många??? Jag vet inte om jag har så många som jag skulle ställa upp för om det skedde dom något. Men klart att nu tänker jag på att ställa upp som mer än att kanske lyssna, låta dom prata, bolla om något som hänt, men tror inte ens då att jag har 150 st.

 

Det kom ju självklart upp det här med vänner på sociala medier, att man då alltså bara kan ha band till ca 150 st. Men vem har sagt att man har någon form av band till personer man har som vänner på nätets olika sidor???? Jag har lärt mig att det ofta finns andra orsaker till att man får vänner som ligger på ”vän-listan” på olika sociala medier på nätet.
Som facebook, jag har över 1500 vänner där – varför? Ja inte för att dom är mina vänner, eller ens att jag pratar med dom, eller ens vet var i världen dom bor, vad dom gör osv… nej det har blivit så många för att man måste vara vän på facebook för att kunna bli ”grannar/team mates” i spel… för mig helt otroligt dumt, man borde kunna hjälpa varandra i spelen ändå, men nu är det inte så. Man behöver också en gräslig massa personer i spelen för att komma någon vart, så det går fort att få nya vänner på fb. Men jag kallar dom inte ens bekanta egentligen – vad man kan kalla dom, vet inte, men enklast är spelvänner.

 

Samma sak på en annan sida jag är en del på, ni som finns där vet vilken jag menar *ler*… där finns en funktion att verifiera varandra. Att verifiera är att man klickar i att man vet att personer är den den utger sig för att vara… jag vet att formuleringen för vad man verifierade var ganska dum från start, har ingen aning om det ändrats, har inte läst… men det var något om att man verifierade att personen var den den utgav sig för att vara… Man måste bli ganska nära vänner för att kunna säga att så är det. Det blev väldigt populärt att försöka få så många verifieringar som det var möjligt.. men det förstår väl alla att ingen har 50 personer som kan gå i god för att man är den man utger sig för att vara på ett socialt media.
Själv såg jag verifieringen mer som att man talade om att man hade träffat personen irl, att man kunde säga – den här personen har jag pratat med så den finns som en fysisk person, inte bara ett anonymt nick på nätet. Och det enda jag såg när jag såg att det var en hög siffra på hur många som verifierat – det var hur aktiv personen är utanför nätet, hur många fester, träffar, fika,workshops osv den deltog på…. Att det inte bara var någon som satt bakom skärmen o var helt anonym. Man kunde säga att ja det här är en man/kvinna i ungefär den åldern den påstår sig vara, men inget mer.

 

Men då går jag tillbaka till dom här 150 vännerna man kan ha… så tänker väl flertalet som jag att det är vänner man har nära sig, det var nog det som även dom andra tänkte på när dom skulle gissa på hur många vänner man kunde ha…
Men sen delas dessa 150 upp, på olika nivåer o när man då såg hur många som var nära så blev siffrorna lite mer i det antar jag tror dom flesta tänker på när frågan kommer – hur många vänner har du som du har nära band till.

 

Vi har i snitt:

  • 5 mycket nära, förtroliga vänner
  • 15 bästa vänner
  • 50 goda vänner
  • 150 vänner
  • 500 bekanta
  • 1 500 personer vi känner igen.

 

Och för många är det viktigt att få kommentarer, ”likes” på sociala medier – dom vill synas, dom räknar in hur folk känner varandra o vilken kontakt man har utifrån just den biten…. Men jag själv vet jag att det inte har ett dugg med hur nära vän man är…  det är helt andra saker som för mig gör en nära vän *ler*…. 

 

Men vad som är en vän, vad man lägger in i vänskap - det är en helt annan diskussion o helt andra tankar... jag vet bara att jag är så otroligt glad över dom personerna som finns i mitt liv som jag kallar just mina nära vänner o mina bästa vänner.

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

ner över mig - jag vill göra det, jag vill ha så, det där var snyggt, hur ska jag göra om det där mer personligt o "jag"...    Det är verkligen skoj att låta kreativiteten flöda, ta in idéer spotta ut dom i massor, ändra, vända vrida, hitta nya l...

Av Svensson Svensson - 2 december 2019 21:00

https://www.youtube.com/watch?v=LfBDvQvkjgM https://www.youtube.com/watch?v=DoZ19QmNQy4 ...

Av Svensson Svensson - 2 december 2018 21:01


     

Av Svensson Svensson - 8 november 2018 15:45


       

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9 10
11 12
13
14 15 16 17
18 19 20 21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2016 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards