Alla inlägg under november 2015

Av Svensson Svensson - 18 november 2015 10:15

vad det är för dag att fira idag.... något är det säkert o blir snopen om det inte är något ätbart. Det verkar ju vara nästan varje dag.

 

Visst var det "ätbart", men kanske inte på det sätt jag tänkte *ler*

Det är Europeiska Antibiotikadagen idag. Inte så mumsigt, men viktigt....

 

 

Av Svensson Svensson - 17 november 2015 15:16

Ja idag ska vi äta nappemums - för det är rätt dag för det :)

men erkänner att det är inte min favvo - inte den jag väljer om jag ska äta en bakelse....

 

 

 

Vad har du för favoritbakelse???

Av Svensson Svensson - 17 november 2015 06:15

Choklad som medicin?
 
Njut av rätt sorts choklad med ett mycket gott samvete! Den är nämligen rena medicinen. Här kommer fem skäl till varför du kan njuta stort av choklad. 

1. Dina ådror blir friskare 
En nederländsk studie visar att 70 gram mörk choklad per dag kan skydda mot de inflammationer som får ådrorna att stelna och hindra att vita blodceller fastnar i blodkärlens väggar, vilket kan orsaka åderförfettning. (Tidigare sa man åderförkalkning) 

2. Du minskar risken för stroke 
Lite choklad varje vecka, minst 60 gram, minskar risken för stroke med upp till 17 procent hos äldre män, visar en stor svensk studie. Orsaken är chokladens flavonoider, främst flavanol som är kraftfulla antioxidanter. 

3. Blodtrycket sjunker 
Chokladens flavonoider, antioxidanter, har i vissa studier, bland annat denna brittiska, visat sig kunna sänka blodtrycket. Troligen för att de mer elastiska och därmed inte så trånga och stela så att hjärtat måste pumpa hårdare för att få runt blodet. 

4. Du minskar risken att dö i hjärtsjukdom 
En bit choklad om dagen minskar risken att dö en förtida död i hjärtsjukdom med 25 procent, enligt en ny skotsk studie. Men man ska inte äta så mycket, eftersom choklad både är sockerstinn och kaloririk.

5. Du blir lugnare och gladare 
En brittisk studie visar att kakao kan påverka din sinnesstämning. Försökspersoner delades upp i två grupper, en som drack en chokladdrink med hög halt av flavonoider i en månad och en som ovetandes fick en chokladdrink med noll flavonoider. Gruppen som hade fått hög halt kände sig både lugnare och gladare än vid studiens början. 


Här kanske oväntad fakta kring hälsochoklad: 
Mer näring (mineraler, antioxidanter) och mindre socker än vår vanliga frukt. 
 
-----------------------------------------
 
Flera studier har visat hur en av våra goda bakterier i magen, Bifidobacterium, samverkar med choklad som vi äter. När chokladen jäser i magen, med hjälp av den aktuella bakterien, utvecklas dess anti-inflammatoriska egenskaper. Detta förs sedan med blodet och i vävnader från mage, hjärta och huvud. 

Kakao innehåller polyfenoler, starka antioxidanter, som lätt smältes i magen. Det verkar som att kakaons egenskaper, bland annat från den något bittra flavanolen (kärnan i chokladens arsenal av polyfenoler, enligt vetenskapen), underlättar för den goda bakterien att göra sitt jobb i mag-tarmsystemet. 

Inte nog med de anti-inflammatoriska effekterna, bakterien bidrar även med produktionen av endorfiner. Det gör oss mindre nedstämda och stimulerar hjärtats aktivitet. 
 
 
Härlig läsning.... man behöver inte avstå från choklad, snarare tvärt om - ja rätt varianter då.
 
 

Av Svensson Svensson - 16 november 2015 22:45

Dagens dag - Mångkulturella matdagen

 

Den Mångkulturella matdagen är instiftad av den ideella föreningen Kultursmakarna för att ge vidgade vyer om världens mat och kulturer. Tanken är att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för varandra, Mångkulturella matdagen uppmärksammas för att inspirera till att prova en rätt från en annan kultur än den egna. Kultursmakarna uppmanar skolor, förskolor och institutioner att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag.

 

Visst låter det här som en rolig dag, kunde vara en riktigt smarrig dag - att kunna smaka på olika nya rätter. Men jag har då inte märkt något. Pratat med vänner som har barn o skolåldern o ingen hade fått något speciellt eller kunnat välja något lite annorlunda till lunchen. 

 

Vissa saker är typ bara jippon, det vet jag - men ibland kan man ta till sig ett jippo utnyttja det o göra något bra av det. Som här, mat, använda det för att bredda kunskaper om varandras kulturer. Mat är en bra inkörsport för den biten - tycker jag. Mat har alla intresse av, det är något vi alla kan njuta av... o på så sätt komma i kontakt med annat än det man är van vid, bli nyfiken o nyfikenhet som mättas väcker mer nyfikenhet... så kan något bra startas upp. 

 

Vi kan lära oss mera om olika kulturer, förstå varandra bättre - o det skulle verkligen inte vara något fel.

 

 

 

 

 

Av Svensson Svensson - 16 november 2015 12:52

Fick en otroligt välskriven o tänkvärd kommentar till mitt inlägg efter fredagen den 13e, Sorg (http://itismadeby.bloggplatsen.se/2015/11/14/11216184-sorg/)

 

Tyvärr "försvinner" ju kommentarer på något sätt, men jag ville lyfta fram just den här kommentaren från Anna Kindstrand. 

 

Fastnade så för hennes ord, sätt att skriva o framför allt det hon skriver sist i sin kommentar - "Man kan leva med mycket om man har en positiv grundsyn på livet som helhet"

Har också läst lite bakåt i hennes blogg o rekommenderar verkligen den till andra, det är en välskriven blogg men jätte bra tankar o åsikter.

 

 

Anna´s kommentar:



Det som hände igår är så stort och hemskt att det är svårt att ta in, och känslor av chock, sorg, medlidande och rädsla genomsyrar allt just nu. Du har så rätt i att alltför många människor fastnar i gnäll och petitesser, och glömmer att se det som faktiskt är bra och fint i livet. Tacksamhet är nog inte en missbrukad känsla hos alltför många.

 

Personligen har jag ett mycket stort engagemang i vad som händer i samhället och världen, men min livsfilosofi är just att förstå att uppskatta det jag har, glädjas och såväl små som stora saker, och snabbt gå vidare från de oförrätter och nederlag som vi alla drabbas av då och då, och som hör till det som kallas livet.

 

Man får bli besviken och ledsen över saker som sker, men självömkan leder inte till någonting. Ibland får man konstatera att man måste leva med saker som inte är ultimata, men om man accepterar att allt inte kan vara perfekt till 100% så går det riktigt bra ändå.

 

Själv krockade jag med en älg för tre år sedan, och kommer aldrig att bli helt återställd. Men det kommer jag aldrig att deppa över. Mina skador är en del av den jag är nu, och jag låter dom inte hindra mig från att göra något jag vill göra. Jag jobbar för fullt, jag rider och tävlar och jag bejakar allt jag tycker är roligt.

Man kan leva med mycket om man har en positiv grundsyn på livet som helhet.

 

Ha det bra! Kram Anna

Av Svensson Svensson - 15 november 2015 11:45

Som sagt det finns dagar för allt, bra saker, ointressanta saker.... det här var något jag inte visst fanns. Visste inte ens att det fanns utbildningar eller utbildade personer som höll på med musikterapi. Men det låter så bra, en riktigt bra terapi. Och läser att även om det i Sverige är mycket okunskap om ämnet, så finns det mer utbrett i både Norge o Finland. 

 

Och musik som terapi - ja det måste vara lika bra som att måla, det är ju något som alla vet finns. Att man uttrycker sig via konsten, att man målar sina känslor o tankar. Man målar som terapi. Så varför skulle musik inte finnas? 

Alla är vi olika - vi uttrycker oss olika i ljud, ord, bild eller även rörelse.

 

Musik är healande, musik är något som vi nog alla när vi tänker efter använder oss av - det är en typ av musik vi lyssnar på när vi är glada, en annan när vi är nere. Viss musik kan få oss glada, andra får oss nervösa/stressade, annan lugn....

Och vi kan röra på oss till musiken, låta kroppen följa den takt musiken är i, blunda o njuta.

 

I musikterapi använder den utbildade musikterapeuten musik för att erbjuda människor möjlighet att kommunicera i en terapeutisk relation. Människor ges då möjlighet att skapa ett musikaliskt uttryck för tankar och känslor med hjälp av olika instrument, rösten och/eller inspelad musik. Detta kan kombineras med mer ”sedvanlig” samtalsterapi, men ibland ersätter musiken helt det talade ordet, exempelvis hos personer som saknar talat språk på grund av kognitiva funktionsnedsättningar eller hos de som helt enkelt inte känner att de kommer längre i samtalsterapi och uttrycker att ”orden tagit slut”. Musikterapi kan ha en medicinsk, pedagogisk eller psykoterapeutisk inriktning och kan vara behandlande, eller förebyggande och hälsofrämjande. Man kan arbeta enskilt eller i grupp.

 

Det här var verkligen intressant o jag hoppas att den här terapiformen kommer växa på sig även här i Sverige.

 

 

 

 

Av Svensson Svensson - 14 november 2015 22:45

Ja nu är inte ostkaka en av mina favoriter - eller jag tycker inte alls om den. Cheesecake däremot är otroligt gott. Men så var det då ostkakans egna dag idag, det finns någots dag varje dag verkar det som...

 

Ostkakans dag firas sen 2004 o instiftades av föreningen Ostkakans vänner där alla småländska landshövdingar sitter i styrelsen, bakom Ostkakans vänner står Frödinge mejeri. Ostkakan kommer ursprungligen från Småland och har av centerpartisten Margareta Andersson föreslagits till Sveriges nationalrätt.

 

Idag är det också finalen på SM-final i ostkakebakning. Det ska inte vara den lättaste kakan att baka, men det finns ju flera sorter att köpa färdiga för den som vill avnjuta en bit med vispad grädde o sylt. För det är så jag lärt mig (har ju levt med en smålänning som älskade ostkaka i 20 år :) ) att den ska avnjutas.

 

 

 

 

Recept för den som vill prova göra egen ostkaka

 

Ostkaka

Ostkakan serverad med vispad grädde, blåbär, hallon och jordgubbar färska eller sylt.

Egen hemmagjord äkta ostkaka - även kallad Småländsk ostkaka, är riktigt gott och lyxigt. Det tar lite tid att göra ostkaka men det är faktiskt inte särskilt svårt egentligen och själva arbetsinsatsen är inte så mycket längre än många andra bakverk. Följ bara receptet och se de beskrivande bilderna nedan. Med denna ostkaka imponerar du garanterat på dina gäster!

 Tid: 150 minuter, varav 40 minuters jobb
 1-3 ostkakor - ca 8-10 portioner

Ingredienser:

  • 3 liter röd mjölk (3%)
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 1 msk ostlöpe
  • 0.5 dl sötmandel
  • 2 st bittermandlar
  • 3 st ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 3 dl grädde

Gör så här:

1. Gör först en mjölredning: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.


2. Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så att värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.


3. Vispa ner redningen.


4. Rör därefter försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.)


5. Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter. Du får inte röra i den under tiden. (Om mjölken varit mindre än 30°C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite längre tid än 45 minuter.)


6. Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.


(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk. Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig. Det klassiska misstaget är att man bara känner värmen överst i kastrullen medan värmen kommer underifrån och när du då känner av 37 grader där så kan det vara 50°C i botten och då "dör" ostlöpen. Tänk även på att temperaturen fortsätter höjas en stund efter du tagit bort kastrullen från plattan särskilt om du värmer på högsta effekt. Så värm försiktigt under omrörning. Men om misslyckas, d.v.s inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter sedan från steg 5.)


7. Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.


8. Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den.


9. Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter. Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det är bara att hälla upp smeten i formar som räcker till.


10. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket färg som jag har på mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grädda alla dina formar samtidigt. Jag hade två stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn är det också 175 grader som gäller.



Av Svensson Svensson - 14 november 2015 11:54

Igår fick fredagen den 13e en helt ny innebörd o idag, hela världen har sorg, det är fruktansvärt att det ska behöva ske - igen. Oskyldiga i mängder får sätta livet till, o ännu flera anhöriga blir berörda på ett hemskt sätt. 

HUR kan man tro att en sån här handling kan vara rätt??? Hur får man en person att ta sitt eget liv i samband med att ta så många andras liv som möjligt, samtidigt eller före?

 

Många tankar far runt, mycket sorg o rädsla finns inom mig idag när jag tänker på det som skett.

Egna problem blir så små så små - som saker som sker på jobbet, i förhållanden, egna krämpor...

man ser så många runt omkring sig som sjukskriver sig för att saker inte går deras egna väg på jobbet eller hemma, hur problem i förhållanden bara läggs på en part allt är den andres fel o den ska få sota, den ska straffas hårt o gärna länge.... man ser många som slutar leva för att dom har en krämpa, ont...

många som bara gnäller över vad dom inte har, vad dom vill ha eller hur dom vill ha

Det är för ofta jag ser att det görs inget åt saken, inga försök att kämpa o ingen är tacksam för det dom har, ser det dom har, uppskattar det dom har.... 

o ändå kan livet förändras så snabbt... varför gör vi inte det bästa av våra liv istället??? Utan fastnar i det negativa när det inte borde vara det sista vi gör...

Är det så man vill leva sitt liv? Tycka synd om sig själv o hämnas andra, lägga skulden på andra...

när det är så pyttiga saker mot vad som kan ske - vad som skett på flera ställen senaste åren o det som skedde igår.... så pyttigt så pyttigt....

 

I detta virrvarr av tankar så ser jag också att det finns dom som ser vad dom har, är tacksamma o kämpar  - så jag föringrar verkligen inte era insatser att göra livet så positivt det går i den situation man befinner sig i.... jag beundrar er enormt. Det är just sånt vi måste få mer av.

 

Det är väl tyvärr så att när sånna här sorgliga saker inträffar så ser ialla fall jag hur många det är som tycker att livet är pest för så små saker - dom hämnas, fastnar i "tycker synd om mig själv", slutar kämpa.... o det blir så litet o så "dumt" när man tänker att det här som skedde i går - kan ske var som helst.... livet kan ändras så snabbt på ett hemskt sätt - o många blir berörda för resten av livet... så hur kan man då inte försöka göra det bästa man kan av livet - utan att tycka synd om sig själv, sluta vara tacksam för det man har - bara se det man inte har eller får.... o göra allt för att hämnas????

 

Ja det är stor sorg jag känner idag - stark sorg - inte bara för dom döda utan det blir större, det är så många saker jag ser o känner stor sorg för... 

 

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< November 2015 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards