Alla inlägg under maj 2015

Av Svensson Svensson - 13 maj 2015 11:24

 

Det är ett schema vi alla går igenom när något sker oss som stör vår vardag, vår trygghet. När det är något som blir väldigt jobbigt. Har märkt att det inte alls behöver vara så stora saker som att förlora någon nära anhörig, även om det är kanske den situationen som är den som startar upp den starkaste processen.

 

Även andra saker kan trigga igång den här processen. Som förändringar på jobbet, att kanske att man måste byta jobb, kanske att man måste ändra på sitt boende, att barnen flyttar eller något annat sker som gör att situationen runt eller med barnen blir jobbig, att något sker som upprör känslomässigt - man blir utsatt för någon som vill såra en medvetet, eller förstöra för en.

 

Alla är vi olika individer o alla reagerar olika starkt, på olika situationer – men det är också var man står i livet som påverkar hur stark den här saken som sker tar på en o hur processen att hantera sorg/kris kommer se ut.

 

Ibland kan man gå igenom en situation som för andra utanför kan verka liten mot att t ex ens barn dör. Det kan ses som ”mindre” utifrån – men ingen vet ju egentligen vilka känslor som dras igång inom den det berör. Hur många gamla saker som poppar upp o ställer till det, kanske det blir så att det här som ser litet ut, sker i en fas av livet där man är lite extra känslig, där då saker bubblar upp igen som gör att allt blir större. Man ramlar tillbaka till något gammalt man trodde sig ha kämpat sig igenom….

 

Så står man där helt plötslig o känner lika som det där man trodde man tagit sig igenom. Då är det många saker som ska bearbetas – delvis det nya som skett som startat upp, det gamla man trodde man tagit sig igenom  o kanske det jobbigaste av allt, vetskapen om att gamla saker kunde ”skada  göra ont” även efter att man trodde man kommit över det. Att märka att man inte alls var så stark som man trodde…

 

Att ta sig igenom en sak en gång, första gången är en sak. Göra det en gång till är okey, det är lite som att det jobbiga behövde få vila lite för att man sen skulle ta tag i det igen, den där slutgiltiga gången…. Men när det som kommer upp igen – då blir det ialla fall för mig den jobbigaste gången. För då är allt gammalt, jag trodde det var borta o så att märka att så var inte fallet….

 

Det blir många djupa känslor o tankar som far runt i huvudet då. Jag har också märkt att det inte bara är jag som reagerar o agerar så, märker runt mig att det är mer vanligt än man tror o kanske man inte ens är medveten om vad som är nytt o gammalt… man bara känner allt i en stor gröt som blir ”för mycket” – att man inte är värd mer, att man aldrig får vara lycklig, aldrig lyckas med något osv.

 

När jag själv hamnar i den här processen, ibland kan det ta ett litet tag innan jag märker att jag faktiskt är där... eller att jag märker att någon nära mig hamnar i den. Då letar jag upp att läsa om dom olika stadierna, för att påminna mig lite om vilka dom är, hur dom ser ut. På så sätt är det för mig lättare att både ta mig igenom dom själv men också kunna förstå  o stötta någon nära som hamnat där.

 

Nu är den här processen olika för varje individ men också olika i olika situationer o var man är i livet – det är något man alltid måste tänka på. Och man måste acceptera att alla är just olika i hur en sorg/kris hanteras…. Även om det finns saker som stämmer för alla, men av olika grad o tid.

 

 

“Att gå vidare i sorgen är att förändra sitt tänkande

från att försöka glömma till att orka minnas".

 

 

Faser:

1, Chockfasen – Förnekelse

 

Den första fasen som kan vara från en kort stund upp till några dygn. Här håller man så gott man kan verkligheten ifrån sig, man orkar inte o vill inte ta till sig det som hänt. Ibland måste personen som är i fasen få vad som hänt upprepat för sig flera gånger, eller att man upprepar för sig själv vad som skett… 
I den här fasen kan man vara allt från hysterisk o utåtagerande till paralyserad, helt förlamad.


2, Reaktionsfasen – Ilska

 

Nu har man börjat inse vad som skett, man har slutat förneka. Istället kommer frågan ”varför” ältas om o om igen. Man kan också hamna i olika grader av ilska när man nu inser vad som hänt o samtidigt kommer frågan ”varför” som aldrig får något bra svar.
Här sätter olika former av försvarsmekanismer in, det är psykets som försvarar sig mot det jobbiga – man kan jämföra det med hur immunförsvaret skyddar kroppen när den drabbas av någon sjukdom. Försvarsmekanismen är inget som personen medvetet startar, det sätter igång av sig själv.

 

Exempel på olika försvarsmekanismer:

  • Regression: Man återgår till en tidigare utvecklingsnivå — man kan helt enkelt börja med sådant som man gjorde när man var yngre. 
  • Förnekelse: Man vet egentligen vad som hänt och vad det innebär men man accepterar det inte och förnekar att det har hänt. 
  • Projektion: Man lägger ansvaret för det som skett på omgivande människor och händelser fast man kanske egentligen själv känner skuld. 
  • Rationalisering: Man försöker att använda förnuftiga tankegångar för att minska betydelsen av förlusten. 
  • Isolering: Man håller borta sina känslor från det som faktiskt skett, man kan prata om det som skett men man kan inte känna känslor runt det som skett.
  • Bortträngning: Man glömmer helt och hållet bort vad som hänt, det är så svårt att bära att man gör sig en bild av verkligheten där förlusten inte ägt rum. Just bortträngning är en försvarsmekanism som ofta leder till stora psykiska problem längre fram i livet och som försvårar den "friska" sorgeprocessen. 
  • Undertryckande av känslor är en försvarsmekanism som är medveten och innebär att man vet om att man försöker hålla borta sina känslor för att det kanske inte känns passande att plocka fram dem i alla sammanhang. Vad gäller undertryckande av känslor kan det ibland handla om att det är omgivningen som anser att den sörjande borde hålla sina känslor inom sig i vissa situationer och detta kan göra att sorgeprocessen blir svårare för den som sörjer. 


3, Bearbetningsfasen

 

Här kommer en fas som varar allt från sex månader upp till två år efter händelsen. Det är en fas där man kan försöka förhandla, man vänder o vrider på saken, hitta egna bra förklaringar, hitta svar som man kan förstå på ”varför”, man kan hamna i depression där allt känns helt hopplöst som om man aldrig kommer bli glad igen.
Det är en tid där det går väldigt upp o ner. Man ser framåt ena stunden o verkar ha accepterat, för att i nästa stund hamna tillbaka till att se bakåt, inte vilja se framåt. Men man kommer märka att det blir mer o mer tid av att se framåt, acceptera o mindre tid till att fokusera på det som skett.

 

4, Nyorienteringsfas – Accepterande

 

Här kommer man in i en fas där man accepterat det som skett, man börjar se framåt, man kan minnas det som skett utan att känslorna blir för starka. Man kan minnas utan att det blir jobbigt på det värsta sättet. Här tar man upp sitt gamla liv, eller gör dom förändringar man alltid velat göra – man passar på, eller förändringar man kommit fram till att man vill göra. Den här fasen kommer alltid finnas som en del av ens liv – det är kanske det man kallar livserfarenhet man tar med sig vidare för att ta sig an livet o nya situationer som uppstår, både ta vara mer på positiva o inte fastna i negativa. Många kan till o med se sig som starkare efter det som skett.

 

 

Det kan som sagt vara bra att ha ett humm om vad som sker i dom olika processerna, båda för sig själv men också när man kommer i kontakt med personer som är i sorg.





Av Svensson Svensson - 13 maj 2015 09:42

"Lilla My"

 

 

Sätt mig på ditt huvud så jag kan hoppa av när det går illa.

 

 

 



Av Svensson Svensson - 13 maj 2015 04:30

bara för att det är så kul


Lånat från Lifebyannie - http://lifebyannie.bloggplatsen.se/

eller härmat ...



  1. Dricka coca cola eller dricka grogg ...

  2. Äta hamburgare eller äta indiskt ...

  3. Choklad eller lakrits  ...

  4. Sneakers eller högklackat  ...

  5. Målade läppar eller målade naglar ...

  6. Behålla, Bloggen eller facebook  ...

  7. Bo i hus eller bo i lägenhet ...

  8. Vilket föredrar du, plastikoperationer eller naturlig skönhet ...

  9. Till fikat, te eller kaffe  ...

  10. Är du, blondin eller brunett  ...

  11. Röjarkväll på stan eller mysig hemmakväll ...

  12. Helst rik eller lycklig ...

  13. Vilken stad, Stockholm eller Göteborg  ...

  14. Helst tights eller jeans  ...

  15. Ett måste i sminkväskan, ögonskugga eller mascara  ...

  16. Vad har du, Iphone eller android  ...

  17. Blå ögon eller bruna ögon  ...

  18. Köra bil eller ta bussen  ...

  19. Vilket husdjur, helst hund eller katt ...
Av Svensson Svensson - 13 maj 2015 03:00

att krama dig ger positiva effekter som:

  • hjälper immunförsvaret
  • botar depressioner
  • minskar stress
  • befrämjar sömn
  • är stärkande
  • är föryngrande
  • saknar negativa biverkningar

  • eller kort o enkelt - för att det är så himla mysigt

 

Av Svensson Svensson - 13 maj 2015 01:23


 

"Två saker definierar dig som person;
ditt tålamod när du inget har,
och din attityd när du har allt."

 

 

Av Svensson Svensson - 12 maj 2015 05:05

kan man man vakna några gånger under en natt, vara hur utsövd o som helst, tänka att det kommer inte gå att somna om - men det gör det, man somnar snabbt... sen när väckarklockan ljuder är man helt död, orkar knappt öppna ögonen... Man har varit "smart" o ställt in så att klockan ringer 2 ggr med 10 minuters mellanrum - har lärt mig det knepet av någon ;) som gillar att mysa lite när vi vaknat innan det är dags att kliva ur sängen.... Så när då klockan ringer, jag är dödstrött så kommer jag nöjt på "jag har 20 min till innan jag måste gå upp". Vad sker då??? Jo DÅ känner jag att jag är så kissnödigt att det bara inte går att vänta 20 min, det går inte vänta 1 min, inte i avslappnad skön halvsömn. Bara hoppa upp, iväg på toa.... sen är det ju lönlöst att krypa ner någon minut till...

 

Ska ju ändå gå lite lite tidigare idag för att tvätta bilen innan arbetspasset - så den blir fin - om det ens kommer märkas - det regnar visserligen inte just nu, men det har öst ner ganska bra under natten har jag hört, o det är blött blött ute...

 

 

Jag har nått den period i livet då man vaknar varje morgon och räknar krämporna.

Om de inte är fler än sju - då stiger jag tacksamt upp till en ny dag.

- Ingmar Bergman

 

 

Regnljud är väl ett av det mest avkopplande ljuden som finns, helt perfekt att sova till. Lilla dottern kan sätta på regnljud när hon vill sova men har lite svårt att somna, det fungerar nästan alltid. Jag gillar ljudet o myser bara ner mig mer i sängen, jag blir lugn av just det ljud som blir när det regnar, man hör det ju extra bra på natten när allt är så tyst.

 

 

 

 

Fortsätter att glatt räkna ner - det är den stora fördelen med varje morgon, det är en ny dag som börjar som jag snart kan räkna av helt o det blir färre dagar kvar *ler* - nu är det 5 dagar kvar.... 

Av Svensson Svensson - 11 maj 2015 18:46

"Lilla My":

 

 

Hah.Tror du jag är en skvallerbytta?

Jag är alldeles för lite intresserad av folks hemligheter för att föra omkring dem.

Förresten talar de om dem själva förr eller senare.

 

 

 

Hon är en lite favorit med sin attityd ;)

Av Svensson Svensson - 11 maj 2015 16:35


Är det något bra i ett förhållande? Alla hamnar vi då o då i någon form av konflikt i vårt förhållande eller relationer. Vi kan bli osams med våran partner eller hemma boende barn. Inget konstigt alls, snarare vore det väl mer konstigt om det inte skedde, inte ofta men då o då.

 

Ska man då gå o lägga sig osams? Utan att ha blivit sams? Jag pratar nu inte om att man ska ha löst vad det nu var som man hamnat i konflikt om – utan just att man blir sams innan man somnar? Lösa, prata igenom det ordentligt kan man göra dagen efter, när man också sovit på saken, inte är i känslomässig upprörd stämning. Utan man kan just lugnt o sunt prata om vad det än må vara. Men visst är det dumt att bara somna, kanske till o med gå o lägga sig på annan plats, om det gäller ens partner.

 

 

 

Jag har aldrig kunnat förstå dom som bara sopar allt under mattan genom att somna osams o sen vakna o låtsas som om inget hänt. Hur mycket bubblar då under ytan som ouppklarat o som snart dyker upp igen, som gör att man blir lättare irriterad, lättare hamnar i konflikt igen. Man blir bara mer o mer bitter. Det är en otroligt dålig variant att göra så. Och vilken i mina ögon sund person gör så???

 

Man blir sams, man somnar utan att vara arg på varandra eller ledsen. Man ser till att man ialla fall kommer förbi just det stadiet. Sen kan man istället ta upp o prata om det dagen efter. Ja även om man kanske tycker att konflikten faktiskt bara uppkom för att man var trött eller irriterad på något annat, kanske något man tyvärr tagit med från jobbet – vilket man inte ska, men gör – så ska man ialla fall prata igenom det hela o kanske just konstatera varför konflikten uppstod.  Och när man dagen efter fått lugna ner sig, sovit på saken så brukar man också kunna prata om det på ett bra sätt. Båda får berätta hur dom kände, tänkte o uppfattade situationen, tillsammans ser man att det kanske bara var något som kom av trötthet, eller så ser man klarare på saken o kan hitta en lösning, kompromissa.

 

Det är på det sättet jag ser att gammalt inte ligger kvar o gror, att man också bekräftar varandra. Har man barn o man som föräldrar hamnar i ett gräl om något är det också bra att barnen får lära sig att man kan hamna i konflikt, det är inte något som förstör, man lär barnen också hur man kan lösa konflikter när dom uppstår. Både genom att man som vuxna mot varandra agerar på ett bra sätt  löser problemet, men också att man gör på samma sätt när man får en konflikt med ett barn.

 

Det här är super viktigt, en del många faktiskt glömmer, att barn faktiskt även lär sig den här biten från sina föräldrar. Hur man löser konflikter, att en konflikt inte alls behöver vara katastrof utan kan vara utvecklande, hur man kan kompromissa, hur man blir sams, hur man ärligt ber om ursäkt, att man kan ha fel, ingen gör alltid rätt o det viktigaste – att en konflikt inte innebär att det slutar med att en har rätt o en fel, det är inte alls säkert det är den bästa lösningen.

 

Så jag säger ”Gå aldrig o somna osams, men man behöver heller inte vara vaken hela natten för att lösa problemet, sov på saken, vakna lugnare o prata sen vidare dagen efter, lös det hela utan att känslorna är i värsta upprörda skicket.
Och glöm inte närhet, ömhet, kramas - vara nära efter en konflikt.

 

 

 

Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards