Alla inlägg under april 2015

Av Svensson Svensson - 15 april 2015 22:53

... en lag på att alla hus, varenda adress, SKA HA väl synliga SIFFROR. Gäller hus, port osv. Det ska vara siffror - alltså 1, 2, 3 osv. Det ska inte vara Etta, Två, Tre osv.... nääää siffror.

Det ska vara ganska stora, det ska vara kontrastfärg mot bakgrunden, o gärna upplyst. :)

 

Det här är något som jag kan blir smått galen på när jag är ute o letar adresser, siffor finns inte alls, siffrorna är små, eller poppis idag är att ha samma färg på siffrorna som huset, eller att skriva siffran med bokstäver??

 

När man letar en viss adress så "läser" man inte - man "fotograferar" snabbt med ögat för att se det man vet är rätt siffra. Men det måste också vara lätt att se siffran. 

 

För mig borde det här vara en viktig lag att få igenom ;)

 

 

Av Svensson Svensson - 14 april 2015 17:38

Håller ju på att läsa en bok, den är bra med mycket tänkvärt så jag vet inte varför den går så himla långsamt att läsa? Ska jag skylla på för kort tid på buss o tåg kanske?

 

Läser ett kapitel om "demoner" vi har, eller mer kanske man ska säga rädslor, hur man ska bli av med dom flesta o klara av att hantera andra, ja kanske till o med bli vän med några.

 

Några frågor som man ska ställa sig själv är:

 

  • På vilket sätt skulle jag handla annorlunda om smärtsamma tankar o känslor inte längre var ett hinder för mig?

  • Vilka projekt eller aktiviteter skulle jag påbörja (eller fortsätta med) om min tid o energi inte gick åt till jobbiga känslor?

  • Vad skulle jag göra om rädslan inte längre var ett problem för mig?

  • Vad skulle jag försöka göra om jag inte hindrades av mina tankar på att misslyckas?


jag har nu ett tag/ett par dagar, försökt att svara på dom här frågorna för egen del. Självklart kan jag inte komma ifrån att rädslor, tankar o känslor då o då blir ett stort hinder för mig. Men jag kom också på att jag redan kommit en bra bit på väg av min egen utveckling till en trygg stark kvinna som inte låter mig köras över. Än har jag en bit kvar, än kan vissa situationer bli mer av att jag får ta i, det blir ketchup-effekt. Alltså inget inget allt... det är väl inte det bästa, men bättre än inget o jag jobbar på att få det mer lagom. Men jag ser vad som är där o jag ser vad jag själv har för del i det hela, egna tankar o känslor, mina rädslor.

 

Men jag ser också på mina svar, eller kanske mer bristen på svar på frågorna att jag redan jagat iväg en hel del demoner - eller som jag kallade dom "mina spöken", kvar finns några spöken men dom är mera av varianten spöket Cazper eller Laban. Alltså ganska så söta o snälla, som gärna får finnas kvar, det är bra att ha saker som varnar också, så man inte blir helt avtrubbad. Och dom här små sötingarna kan skrämmas då o då när jag inte är på min vakt, dom hoppar upp framför mig bara sådär från tomma intet. Men så fort jag lugnat ner mig efter att ha blivit skrämd så är dom inte så farliga längre. Känner dom ganska väl vid det här laget.

 

Det är en skön känsla att ha, att faktiskt inte vara så rädd för sina spöken, att rädslor finns, men kan hanteras om inte direkt så efter en lite stund. Jag är så medveten om dom.

 

Jag fortsätter ta mig an boken o ser vad mer för små aha-uplevelser den ger mig. Vet att hemma ligger en hel hög med väntande böcker på mig, som jag också gärna vill läsa :)

 

 

Av Svensson Svensson - 14 april 2015 14:21

Det fanns på den här sidan - http://angelodemon.se - speciellt ringar, men också armband, örhängen, nageldekorationer...

Man kan säga att jag fastnade o att det kommer komma hem ett litet paket därifrån ;)

Av Svensson Svensson - 14 april 2015 13:14

mer än som pålägg på en smörgås eller som topp på en gratäng. Jag älskar ost, av alla de sorter, nästan. Och jag har lärt mig att det är otroligt gott att ha marmelader/sylter till dom olika ostarna om man njuter av en ostbricka. Att göra dom själv, även kex, är både skoj o det blir godare. 

 

En av mina favorit ostar av dom mera "vanliga" är Västerbottenosten. Och jag tycker historien bakom hur osten kan ha kommit till är lite skoj, lite romantik o då sker det under ;). Det var mejerskan Ulrika Eleonora Lindström som hittade receptet, hon fick ett arv o utbildade sig till mejerska. Det var 1872 som receptet kom till o enligt historian så ska hon ha gjort en miss när osten ystades, distraherad av en uppvaktande dräng ;). Man trodde osten var förstörd, men den provsmakades o då fann man att smaken var ypperligt god. Om det är en sann historia eller inte kvittar *ler*. Hon var den som kom på receptet o jag gillar den romantiska vinklingen.

 

Den vanligaste varianten av mat med Västerbottensost är nog ialla fall för mig en Västerbottensostpaj.

 

Fyllning

150 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Romröra
1 fänkål eller 1/2 gurka
saft av 1 lime
1 dl löjrom
1 dl crème fraiche
1/2 krm svartpeppar
1 msk finhackad dill

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Låt degen  vila i kyl minst 1 tim. Klä en pajform, nagga och förgrädda ca 10 min.

Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaksätt med salt och peppar. Häll  ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 min tills pajen stelnat. Låt  svalna.

Dela fänkålen på mitten och skär bort roten. Strimla fänkålen  mycket tunt och blanda med limesaften. Tillsätt löjrom, crème fraiche,  lite svartpeppar och dill. Servera pajen med romröran.

 

 

 

 

En variant är

Spenat- och krabbpaj med Västerbottensost

Fyllning:

3 ägg
2 dl lätt crème fraiche mexican-chili
1 dl riven Västerbottensost
1 liten burk krabbkött eller 100 g crabsticks
2 dl bladspenat
1 krm muskot
salt och peppar

 

Grädda pajskalet, sänk värmen till 175°. Rensa krabbköttet och hacka spenaten grovt. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen och häll i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen i 35-40 minuter.

 

 

 

 

Eller göra en annan variant på paj?

 

Filopaj med chilivända skaldjur
Pilgrimsmusslor och räkor möter smaken av Västerbottensost

Filopaj
150 g Riven Västerbottensost
250 g filodeg
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Olja till pensling av degen

Chilivända skaldjur

12 pilgrimsmusslor
500 g räkor i skal
1 påse salladslök 
1 färsk chili
1 citron (skal och juice)
1 msk rapsolja
2 msk honung

2 dl salladsmix t ex provencalsk

Gör såhär:

Varva filodegen omlott i en pajform. Vik in degen till en jämn kant och pensla med olja. Vispa upp ägg med grädde och blanda ner Västerbottensost, salt och peppar.  Fyll paj­skalet och grädda i ugnen på 175˚ C cirka 25 minuter eller tills den tagit ihop sig.

Skala räkorna. Rosta chilin 3–5 min i het stekpanna så att den får fin färg och mjuknar. Låt svalna och dela på mitten. Ta bort kärnhuset och hacka chilin. Skär upp salladslöken. Blanda citronjuice med rivet citronskal, honung, chili, lök, olja och en nypa salt. Hetta upp olja i en stekpanna och stek musslorna hastigt med en nypa salt cirka 1 minut/sida. Dela i mindre bitar och blanda med dressing och räkor. Vänd ner salladen och lägg upp på den ljumma pajen.

 

 

 

 

Halstrad lax med citron- och senapspotatis 
Upplev några riktigt spännande smaker, där potatis med senap, citron och Västerbottensost kombineras med örtyoghurt för att lyfta fram laxen.

Ingredienser

150 g riven Västerbottensost
600 g laxfilé
3 msk japansk soja (t ex Kikkoman)
2 msk strösocker
500 g mandelpotatis
3 msk dijonsenap
1 pressad citron
4 msk rapsolja
100 g yoghurt
1 kruka färsk körvel eller annan ört
Rapsolja

Gör såhär

Dela potatisen i mindre bitar och koka cirka 12 minuter i saltat vatten. Låt rinna av och häll upp på plåt. Ringla över olja, salta och peppra och låt få färg i ugnen på 200 °C i cirka 3 minuter. Dressing till potatisen; blanda senap, citron och rapsolja. Rör ner Västerbottensost och smaka av med salt och peppar. Dela laxen i fyra bitar och vänd dem i en marinad av socker och soja, strö på flingsalt och halstra i het stekpanna till fin färg. Fortsätt tillagningen i ugn på 200 °C cirka 4 minuter. Blanda potatisen med senapsdressingen. Hacka de färska örterna och blanda med yoghurt. Servera gärna med en nypa riven Västerbottensost på toppen.

 

    

Det här är en rätt jag ska göra till min lilla älskling, för älskar någon lax så är det hon. Det här kommer hon verkligen uppskatta :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pajdeg

 

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Av Svensson Svensson - 14 april 2015 12:50

Det går, men jag kan inte säga att det går direkt bra. Det är nog mer mjölk med kaffe, än kaffe med mjölk. 

 

Det finns vissa kaffedrinkar jag gillar, men det är inte kaffe det säger dom inbitna kaffedrickarna *ler*, men dom är goda. 

 

Det enklaste är vanligt kaffe men istället för att ha i vanlig mjölk så tar man kardemummamjölk. Lärde mig det av en slump för några år sedan - på S1 faktiskt, skulle dricka kaffe, tog små tetror med mjölk, läste inte på, det var kardemummamjölk o det blev otroligt gott. 

 

Caffé latte med chokladsmak är inte heller fel 

6 cl espresso

2,5 dl mjölkchoklad

 

Häll espresso i glaset. Värm och skumma chokladmjölken och häll i glaset. Garnera med kakao. 



 

Monday morning en variant som inte heller är fel

9 cl espresso

en bit mörk choklad

1 dl mjölk

 

Häll espresson i ett litet glas och lägg ner chokladbiten. Värm och skumma mjölken och fyll upp glaset. 




Red Hot Cappuccino ett måste att prova 

3 cl espresso

1 dl Norrmejerier Mjölk

red Hot chilipeppar-krydda efter smak

1 bit syltad ingefära

kakao


Lägg ingefärsbiten i en kopp. Brygg espresson tillsammans med en nypa red Hot Chilipepper. Häll över i koppen och mosa försiktigt ingefäran med sked. fyll upp med varm skummad mjölk. Pudra över lite kakao. 

 

 

 

 

 

 

Av Svensson Svensson - 14 april 2015 02:45

Gjorde jag något jag normalt inte alls brukar göra, jag brukar snällt eller ja kanske inte ens snällt om jag tänker efter, tacka nej. Men då sa jag ja, sen så har det visat sig varit ett mycket mycket bra val. 

Ibland bara sker det... ibland så gör man saker man inte tänkt sig, men det blir så jätte jätte bra. Ja egentligen började det ju tidigare, men det mynnade ut i detta...

 

Ser tillbaka på det år som gått, hur så många saker ändrat sig, hur jag bara kan sitta här nu o småle, samt se framåt o veta att det kommer fortsätta på det här sättet, med mycket glädje, skratt, nya upptäckter... 

 

Och tänk så fort ett år kan gå? Och vad mycket som kan ske :)

 

 

"Älskar o älskas"

  

Av Svensson Svensson - 13 april 2015 14:55

Ja jag passar på, njuter av en ledg dag, inte på hemmaplan ;). Nej jag åkte istället iväg o har lite trevligt, umgås...

Även om saker sker som kan verka som om det ska sära, så kan det istället sammanfoga, samma som att man inte träffat någon på ett tag, men ändå när man träffas så känns det som om man inte varit ifrån vararndra en enda dag.


Nymålade o dekorerade naglar - IsaDora Balett Pink, snygg rosa färg i flaskan, på tråkigt hudfärgad???? Men det blev okey att ha tills nästa gång när jag la på lite dekoration :)


   (ja o ser ni ringen, den fick jag nyligen o den är jag så otroligt glad över, den var jätte snygg, överraskande "perfekt")



Det har varit en del sista dagarna - skoj det mesta :) 

 

Idag provade jag något nytt, ska skriva om det när jag vet lite mer, namn t ex  alltid bra att veta när man berättar om något. 

Nu ska jag sätta mig i solen o njuta, blunda o planera lite framåt :)

Sen vet jag att jag kommer bli ordentligt ompysslad på alla sätt lite senare ikväll - hela kvällen. DET tackar man ju inte nej till eller hur ...?

 

Kan inte komma ifrån att tänka, vad lycklig jag är just nu, hur saker faller mer o mer på plats, hur det utvecklas. 

 

"Älska o älskas"

  

 

Av Svensson Svensson - 12 april 2015 21:45

... snart åker jag iväg för att få krypa nära, mysa, prata, känna närhet. *Brum brum* tur jag kan köra bil fram o tillbaka o slipper buss o tåg - tar sån tid o jag gillar det egentligen inte alls, det är en liten social fobi för mig, sitta så med folk nära mig, inklämd, helst, nej tack. Men vad gör man inte ibland?

 

                

 

 

 

I'm feeling great
I'm feeling awesome
And I can't wait
Gotta get movin'
Shake the stress away

Something is on the edge tonight

 

I'm feelin' great

I'm feeling awesome
let me explain
You are the reason I breathe
You're AMAZING

 

I'm feelin' great
Right here beside you
that's where I will stay
You are the reason I breathe
You're  AMAZING


Presentation


Här är en kvinna som tänker o funderar om allt eller inget o allt däremellan.

Försöker hitta det positiva i allt som sker.

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24
25
26
27
28 29 30
<<<
April 2015 >>>

Länkar

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS


Skapa flashcards